TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayvancılıkta alarm: “Üretici mağdur, hayvanlar kesime gidiyor”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Ulukışla, Altunhisar ve Merkez ilçelerinde hayvancılık yapan üreticilerle bir araya gelerek yaşanan krizi gözler önüne serdi. Gürer, süt yemi ve ahır giderleri artarken çiğ süt fiyatlarının düşük tutulduğuna dikkat çekti. Üreticiler ise yüksek maliyetler altında ezildiklerini, süt üretiminden kazanamadıklarını belirtiyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2024 10:10
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2024 10:16
Kaynak: BÜLTEN
Hayvancılıkta alarm: “Üretici mağdur, hayvanlar kesime gidiyor”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Ulukışla, Altunhisar ve Merkez ilçelerinde hayvancılık yapan üreticilerle bir araya gelerek sektörde yaşanan krizleri gözler önüne serdi. Gürer, süt yemi ve ahır giderlerinin sürekli arttığını, buna karşın çiğ süt fiyatlarının düşük tutulduğunu vurguladı. Üreticiler ise yüksek maliyetler altında ezildiklerini ve süt üretiminden yeterli kazanç elde edemediklerini dile getirdi.

"Üretici Gerçek Anlamda Mağdur"

Gürer, süt fiyatlarının Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen 14 lira 65 kuruşluk tavsiye fiyatının uygulanmadığını, üreticilere 11-12 lira civarında ödeme yapıldığını vurguladı. “Küçük aile tipi işletmeler sütlerini zararına satmak zorunda kalıyor. Süt yemi 50 kilogramlık torbası 600 lirayı aşmış durumda. Üretici 1 litre sütle 1,5 kilogram yem almayı hayal bile edemez hale geldi,” diye konuştu.

"Bir Sakız, 1 Litre Sütün 3 Katı Fiyat"

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Bilgehan Güney de fiyat dengesizliğine dikkat çekerek, “Bir sakız 35 TL. Üretici olarak 3,5 litre süt satarak bir sakız parası kazanabiliyoruz. Bu adalet değil,” dedi.

"Hayvanlar Kesime Gidiyor"

Besici Süleyman Demirbaş, birçok hayvanın kesime gitmek zorunda kaldığını belirtti. Demirbaş, “485 hayvanımız varken şimdi 350’ye düştük. Yıllık üretim artışı yerine gerileme yaşıyoruz. Fabrikalar sütünüzü almayacağız diyor, biz de hayvanları kestirmek zorunda kalıyoruz,” diyerek yaşadıkları zor durumu dile getirdi.

"Destek Değil, İstikrar İstiyorum"

Besici Nevzat Genişyürek ise destek taleplerine karşı çıkarak, “Destek değil, fiyat istikrarı istiyorum. 2011’de 1 litre sütle ne kadar yem alıyorsam, bugün de aynı seviyeyi istiyorum,” ifadelerini kullandı.

"Süt Fiyatları Artmıyor, Girdi Maliyetleri Artıyor"

Besici Yavuz Solak da artan maliyetlerden şikayetçi. “SSK primi 7 bin TL oldu, elektriğe ve mazota zam geldi ama süt fiyatları yerinde sayıyor. Çiftçiden fedakârlık bekleniyor ama marketlerde süt fiyatı 2-3 katı arttı,” diyerek çiftçinin üzerinden enflasyonun düşürülmeye çalışılmasına tepki gösterdi.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.