TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bunaltan yaz sıcaklarında Çukurova'nın deniz ve yayla tatili rotaları

Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye illerini kapsayan Çukurova, bunaltan sıcak yaz günlerinde deniz ve yayla seçenekleri sunan turizm rotalarıyla öne çıkıyor. Denizi, kumu ve güneşi ile Akdeniz'in en güzel sahil bandına sahip olan bölgede, son günlerde etkili olan kavurucu sıcaklardan kurtulmak isteyenler için yayla rotaları da yer alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2024 08:24
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2024 10:43
Kaynak: ALİ GÜRELİ
Bunaltan yaz sıcaklarında Çukurova'nın deniz ve yayla tatili rotaları

Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye illerini kapsayan Çukurova, bunaltan sıcak yaz günlerinde deniz ve yayla seçenekleri sunan turizm rotalarıyla öne çıkıyor. Denizi, kumu ve güneşi ile Akdeniz'in en güzel sahil bandına sahip olan bölgede, son günlerde etkili olan kavurucu sıcaklardan kurtulmak isteyenler için yayla rotaları da yer alıyor.

Türkiye'nin en sıcak kentlerinin içinde yer adlığı Çukurova Bölgesi, deniz ve yayla turizminde bir birinden farklı alternatifler sunuyor. Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye, kara ve hava yolu yolcu taşımacılığındaki olanaklarıyla yerli ve yabancı turistlere kucak açıyor.

Adana’nın Akdeniz’e kıyısı olan Yumurtalık, harika doğal güzelliklere, tarihi yapılara ve tertemiz plajlarına sahip ilçesi olarak dikkati çekiyor. Yumurtalık, özellikle yaz aylarında ilçe halkı ve Adana kent merkezinden gelenler tarafından tercih ediliyor. Bölgede yer alan uzun ve temiz plajları, tatilcilerin denize girmesine, güneşlenmesine ve 9 günlük Kurban Bayramı tatilini değerlendirmek isteyenlere fırsat sunuyor.

Ünlü Gezgin Marco Polo’nun Asya’ya ilk ayak bastığı yer olarak bilinen Yumurtalık’ın en güzel ve en popüler plajları arasında ilk üç sırayı Mavi Bayrak ödüllü Yumurtalık Halk Plajı, Zeytinbeli Plajı ve Yüzevler Plajı olarak da bilinen Alara Plajı alıyor.

Adana’ya 48 kilometre uzaklıktaki Karataş

Adana’nın Akdeniz’e kıyısı olan diğer bir ilçesini Karataş da kent merkezine 48 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Karataş, tarihi eserleri, kilometrelerce uzanan sahil bandı ile sulak alanlarıyla,  Türkiye’nin önemli turistik ilçelerinden biri olarak biliniyor. Bölgede, tatilcilerin kullanabileceği kilometrelerce uzunluktaki ince kuma sahip sahil şeridi ve deniziyle göz alıcı güzellikleri barındırıyor.

Karataş’ın doğu ve batısına uzanan kilometrelerce uzunluktaki kumsalları, dünyanın sayılı en büyük kumsallarından biri olma niteliğini taşıyor. Denizi yelken ve rüzgâr sörfünün yapılabileceği özeliklere sahip iyi rüzgâr alan Harbiş Kumsalı, ziyaretçilerine yaz kış sportif faaliyetler için imkân sunuyor.

Karataş, göz alabildiğine uzanan irili ufaklı kumul tepelerinin MotoCross ve Off Road tutkunlarına değişik heyecanlar yaşatabilecek nitelikte olması,  çeşitli yarışlara ev sahipliği yapmasına imkân sağlıyor. Ata Park Plajı, Port Marin Beach, Barınak Plajı, Mavi Kum Plajı, Orman Altı Plajı, Tuzla Plajı, Bahçe Plajı ve Harbiş kumsalları, Karataş’ın günübirlik tatilcilerin kullanabileceği ve denize girebileceği alanları oluşturuyor.

Denize alternatif yayla turizmi

Çukurova, deniz turizmine alternatif olarak yaylalarıyla da ününü koruyor. Adana’nın Karaisalı ilçesindeki Kızıldağ Yaylası’na, ilçe merkezinden itibaren 27 kilometrelik kara yolu ile ulaşılıyor. Adını yakınında yer alan Kızıldağ'dan alan yaylaya, sadece Adana değil, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi uzak şehirlerde yaşayan vatandaşlar da yoğun rağbet gösteriyor.

Elma, armut, kiraz, vişne ve ceviz ağaçları bulunan yaylada yaban hayatı da oldukça zenginlik oluşturuyor. Kapıkaya Kanyonu’nun bulunduğu Karaisalı’nın en güzel yaylalarından olan Kızıldağ’da, kır kahveleri, kır lokantaları, marketler, fırınlar ve kasaplar hizmet veriyor.

Aladağ Meydan Yaylası: Meydan Yaylası’na, Aladağ ilçesinden 6 kilometrelik stabilize bir yolla ulaşılıyor. İlçeden minibüs ve taksi kiralayarak da yaylaya ulaşılabiliyor. 1700 rakımlı yaylada ardıç, çam, köknar, sedir ağaçları ve meyve bahçeleri ile iç içe yaşam imkânı bulunabiliyor.

Feke İnderesi Köyü Yaylası: İnderesi’ne Feke’den 59 kilometrelik yolla ulaşılıyor. Tamamen bağ ve bahçeler arasında kurulmuş olan yaylada otantik köy yaşamını bulmak mümkün oluyor. Altyapısı tamamlanmış olan yaylada sağlık ocağı ve marketler hizmet veriyor. Köy halkı tarafından Yahyalı tipi halı, kilim ve çorap dokunarak satışa sunuluyor, kır lokantaları ve fırınlar ziyaretçilere hizmet veriyor.

Kozan Göller Yaylası: Göller Yaylası’na Kozan’dan 40 kilometrelik yolculukla ulaşılıyor. Yaz aylarında Kozan ilçesinden yaylaya minibüs seferleri düzenleniyor. Ormanlar ve kır çiçekleri ile kaplı bulunan yaylada elektrik, telefon gibi altyapı hizmetleri veriliyor, bakkal, lokanta ve kır kahveleri bulunuyor.

Akçatekir, Bürücek ve Eski Konacık yaylaları: Pozantı ilçesi Akçatekir Yaylası, daha çok Adana ve Mersin’den gelenleri ağırlıyor. Kış aylarında da hafta sonları mangalcılar tarafından ziyaret edilen yaylada, yayla mimarisine uygun ahşap yapıların yanında değişik mimari tarzların örnekleri yer alıyor.  Yaylanın kuzey ve güneyinde Osmanlı tabyaları ile Orman İşletme Müdürlüğü'nce koruma altına alınarak üretilen yaban keçileri, doğaya ayrı bir güzellik katıyor.

Belemedik Yaylası: Belemedik Yaylası, Pozantı'ya 10 kilometre mesafede yer alıyor. Çakıt Çayı kıyısında kurulan yaylada ahşap ve taştan yapılmış yayla evleri bulunuyor. Yaban hayatı yönünden zengin olan yaylada yaban keçisi, yaban domuzu ve yırtıcı kuşlar gözlemlenebiliyor.

Mersin’de deniz ve yayla turizmi aynı anda yaşanıyor

Tarsus’tan Silifke’ye kadar kilometrelerce kıyı şeridine sahip olan Mersin’de hem yayla hem de deniz turizmi bir arada yapılabiliyor. Türkiye'nin önemli sahil kentlerinden olan ve 321 kilometreyi aşan kıyı kesiminde Mavi Bayrak ödüllü 13 plajı bulunan Mersin’de keşfedilmeye değer pek çok doğal ve tarihi güzellik iç içe yer alıyor. Deniz suyunun temizliğini, çevre yönetimine önem verildiğini, çevre bilincinin oluşturulmasına yönelik etkinliklerin yapıldığını, plajı kullananların ihtiyaçlarına cevap verecek donanım ve güvenliği garanti eden Mavi Bayrak; Erdemli, Silifke, Bozyazı ve Gülnar ilçelerinde dalgalanıyor.

Kızkalesi, Susanoğlu, Kocahasanlı’daki halk plajlarının yanı sıra Mavi Bayraklı diğer plajları Bozyazı’da Hotel Anemurion, Kumkuyu’da Olbios Marina Resort Hotel, Ayaş’ta Liparis Resort Hotel, Kızkalesi’nde Barbarossa Otel, Yanışlı’da Ulu Resort Hotel, Atakent’te Mediterranean Resort Hotel ve Altın Orfoz Otel ve Taşucu’nda Intermot Boğsak Motel işletiliyor.

7 bin yıllık tarihi mirasa sahip Mersin’de gezilmeye değer tarihi yerler arasında Kızkalesi, Yumuktepe Höyüğü, Adamkayalar, Soli Pompeipolis Antik Kenti, Anemurium Antik Kenti, Anamur Mamure Kalesi, Silifke Kalesi ve Uzuncaburç bulunuyor.

Eşsiz doğal güzelliklerle bezeli Mersin’de tatil keyfi yaşayanlar, günübirlik keşiflerde Cennet-Cehennem Obrukları, Astım Mağarası, Gilindire Mağarası, Köşebükü Mağarası, Tarsus Şelalesi, Yerköprü Şelalesi, Ilısu Şelalesi ve Sunturas Şelalesi’ni ziyaret ederek göz alıcı hazineleri çıplak gözle görme şansı yakalıyor.

Mersin’in muhteşem yaylaları

Sırtını Toroslar’a yaslayan Mersin’de, Yörük kilimi gibi üstünde bütün renklerin çiçeklendiği yaylalar, serinlik arayanları adeta kendine çekiyor. Mersin’in en gözde yaylaları arasında Aslanköy, Gözne, Fındıkpınarı, Namrun, Sorgun, Balandız, Abanoz, Elmagözü, Bardat ve Sertavul bulunuyor.

Mersin’in merkeze yakın yaylaları arasında Aslanköy, Gözne, Fındıkpınarı, Soğucak, Bekiralanı, Mihrican, Ayvagediği ve Güzelyayla bulunuyor. Bu yaylalara gidenler, kısa bir yolculuktan sonra sahil bandına rahatlıkla ulaşıyor.

Namrun (Çamlıyayla), Gülek, Sebil, Sorgun, Küçük Sorgun, Toros, Küçükfındıklı, Güzeloluk, Balandız, Uzuncaburç, Gökbelen, Kırobası, Abanoz, Kaş, Beşoluk, Elmagözü, Kozağaç, Bardat, Tersakan, Bolyaran, Kozlar, Çivi, Dağpazarı, Söğütözü ve Sertavul yaylaları da her yıl binlerce konuk ağırlıyor.

Hatay’ın yaylaları

Hatay, Arsuz ve Samandağ plajlarının yanı sıra yaylalarıyla da tercih ediliyor. Antakya’ya 20 kilometre uzaklıktaki Tekepınar Alanı, kamp ve piknik alanlarındaki buz gibi billur suları, Akdeniz Bölgesi ´ne özgü her türlü sebze ve meyvesi ile dikkati çekiyor. Ortadoğu ülkelerinden gelen ziyaretçilerin ilgi odağı olan Tekepınar’da, günübirlik yeme içme üniteleri ve kamp yerleri bulunuyor.

Hatay’da Nergizlik Mesire Alanı, Belen Güzelyayla, Erzin-Kocadüz- Üçkoz-Bağrıaçık-Karıncalı Mesire Alanı Belen Atık Yaylası, Kırıkhan Delibekirli Köyü ve Çataloluk Yaylası Mesire Alanı, Alan Yaylası, Dörtyol Çökek Yaylası ve Müftüler Piknik Alanı, yer yaz sezonunda yüzlerce misafir ağırlıyor.

Osmaniye’nin yaylaları

Zorkun, Olukbaşı ve Ürün yaylaları Osmaniye’nin ilk üç sırada gelen yayları arasında bulunuyor. Yarpuz, Kadirli Maksutoğlu, Almacık, Savrungözü, Beyoğlu, Dokurcan yaylaları, Hasanbeyli Almanpınarı Yaylası ve Sumbas Bağdaş Yaylası, yaz aylarında ciddi yoğunluk oluşturuyor.

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.