Çukurovalıların sıcaklardan kaçış rotaları
Temmuz ayı ile birlikte yüksek sıcaklıkların görüldüğü Çukurova’da, vatandaşlar kuzey bölgelere akın ediyor. Çukurova’nın yüksek hava sıcaklığı nem ile birlikte 50 dereceleri bulunca vatandaşlar hem doğa güzelliği, hem de serinliği için yüksek yerleri tercih ediyor.
ALADAĞ KÜP ŞELALELERİ
İlkhaber Gazetesi'nden Serhat ŞANLI'nın haberine göre; Aladağ Küp Şelaleleri; Adana'nın merkeze 100 kilometre mesafedeki Aladağ ilçesine 37 km. mesafede yer alan ve Seyhan Nehri'nin önemli kollarından biri olan Zamantı Irmağı üzerindeki kanyonda yer alır ve 10 civarında şelaleden oluşur.
Bu şelaleler topluluğunu diğer şelalelerden ayıran özellikler arasında 1,5 km'lik kanyon boyunca 10 civarında şelalenin yer alması, ırmak içinde bir tünel oluşumu olan Yerköprü, kayanın içinden fışkıran su ile oluşan boru şelalesi ve içinden pınar çıkan mağara gibi doğa harikalarını barındırmasıdır.
Küp Şelalesi'ne gitmek için Adana Merkez'den Kozan Yolu takip edilir ve Kozan'a 10 km kala Mansurlu-Yahyalı yoluna dönülerek Tufanlı, Postkabasakal, Akarca ve Salmanlı Köyleri takip edilir. Salmanlı köyünden sonra ise nehir üzerindeki köprüden geçildiğinde, solda yer alan stabilize yola girip yol boyunca yer alan Küp Şelalesi levhaları takip edilerek şelalelere ulaşılabilir.
ALADAĞ MEYDAN YAYLASI
Aladağ ilçesinden 6 kilometre mesafede yer alır. 1700 rakımlı yaylada ardıç, çam, köknar, sedir ağaçları ve meyve bahçeleri ile iç içe bir yaşam var. Serin ve nemsiz havasıyla yaz aylarında büyük rağbet görmektedir.
KAPIKAYA KANYONU
Kapıkaya Kanyonu: Yine Adana'nın kuzey ilçesi olan Karaisalı İlçesi'nde yer almaktadır. Kanyon, ilçesi sınırları içinde Kapıkaya Köyü'nde yer alır ve Adana'ya da 72 kilometre mesafededir. Karaisalı İlçe Merkezi'ne 5 kilometre mesafede yer alan kanyon, yaklaşık 200 metre yüksekliğindedir ve içinden Niğde-Ulukışla yöresinden gelen Çakıt Çayı geçer.
Kanyon; doğa yürüyüşü, yamaç tırmanışı ve fotoğrafçılık gibi aktiviteler için idealdir. Kanyonda toplamda 7.250 metrelik bir yürüyüş parkuru var. Akarsu aşındırmaları ile tektonik çöküntüler sebebi ile oluşmuş bir kanyondur.
VARDA KÖPRÜSÜ
Varda Köprüsü, her mevsim ziyaret edilebilecek bir turistik noktadır. Özellikle ilkbahar ve sonbaharda çok tercih edilmektedir. Köprünün kuzey kısmında bulunan iki küçük tünelden başlayarak köprüyü çevreleyen karayolu boyunca yürüyerek farklı açılardan Varda Köprüsü’nü görmek mümkündür.
Adana Varda Köprüsü’ne karayolu kullanılarak özel araçla Adana’nın Karaisalı ilçesine ulaşıldıktan sonra tabelalar takip edilerek gidilebilir. Karaisalı’ya kadar toplu taşıma ile gidilerek buradan da özel araçla köprüye ulaşılabilir.
BELEMEDİK
Pozantı Belemedik: Özellikle yaz aylarında Pozantı'da büyük yoğunluk yaşanmaktadır. Çukurova’Nın kavurucu sıcaklarından kaçanların en çok tercih ettiği bir ilçedir. Serin ve ferah havasıyla ziyaretçilerin sıkça tercih ettiği yerler arasındadır. Ayrıca doğal güzellikleri ve zengin bitki örtüsüyle doğa severler için harika bir yerdir.
SAİMBEYLİ VE OBRUK ŞELALESİ
Vatandaşların en çok tercih ettiği diğer bir yer de Saimbeyli Obruk Şelalesidir. Adana'ya 157 kilometre uzaklıkta yer alan Saimbeyli, ormanlık alanları, şelale, akarsu ve serin havasıyla çok tercih edilen bir yerdir. Yaz aylarında ilçenin nüfusu 100 bini bulmaktadır. Saimbeyli'de; Çatak Yaylası, Obruk Şelalesi, Kirkot Çayı, Cöbük Ormanı, Damlataş Mağarası, Hançer Kanyonu gibi bir çok doğa güzelliklerini bulmanız mümkün..
Obruk Şelalesi; Karstik kireçli yapıdan gelen suyun fışkırdığı ve hafif eğimli yatay bir akış sergileyen bir doğa harikasıdır. İşte bu özelliğiyle diğer şelalelerden farklılık gösterir. Şelale, güçlü sesi ve çevresindeki yüksek çınar ağaçlarıyla doğa tutkunlarını büyüler.
Ayrıca Obruk Şelalesi çevresi, Türkiye'nin kelebek türlerinin yüzde 40'ına ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle Mayıs-Ağustos ayları arasında bu bölgede zengin bir kelebek çeşitliliğini görebilirsiniz.
KIZILDAĞYAYLASI
Adını Kızıldağ'dan alan yaylaya, sadece Adana değil, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi uzak şehirlerde yaşayan vatandaşlar da gitmektedir. Elma, armut, kiraz, vişne ve ceviz ağaçlarına bol bulabileceğiniz ve yaylada yaban hayatı da oldukça zenginlik oluşturmaktadır.
FEKE İNDERESİ YAYLASI
Feke’den 59 kilometre uzakta yer alan bir yerdir. Tamamen bağ ve bahçeler arasında kurulmuş olan yaylada otantik köy yaşamını bulmak mümkün.. Altyapısı tamamlanmış olan yaylada sağlık ocağı ve marketler de var.
KOZAN GÖLLER YAYLASI
Kozan’dan 40 kilometrelik yolculukla ulaşılan Göller Yaylası; ormanlar ve kır çiçekleriyle meşhurdur. Yine Yaz aylarında çok tercih edilen bir yer olarak dikkat çekmektedir.
HATAY YAYLALARI
Hatay; merkez Antakya ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki Tekepınar Alanı, kamp ve piknik alanlarındaki buz gibi billur suları, Akdeniz Bölgesi ´ne özgü her türlü sebze ve meyvesi ile dikkati çekmektedir. Kentin ayrıca Belen Güzelyayla, Erzin-Kocadüz- Üçkoz-Bağrıaçık-Karıncalı Mesire Alanı Belen Atık Yaylası, Çataloluk Yaylası, Alan Yaylası, Dörtyol Çökek Yaylası yaz sezonunda binlerce misafir ağırlamaktadır.
OSMANİYE YAYLALARI
Güney illerinden Osmaniye de yaylalarıyla meşhur bir ilimi olarak öne çıkar. Zorkun, Olukbaşı ve Ürün yaylaları Osmaniye’nin ilk üç sırada gelen yayları arasında yer alırken, Yarpuz, Kadirli Maksutoğlu, Almacık, Savrungözü, Beyoğlu, Dokurcan yaylaları, Hasanbeyli Almanpınarı Yaylası ve Sumbas Bağdaş Yaylası gibi yerler de yaz aylarından sıcaklardan kaçan vatandaşların en çok uğradığı yerler arasında yer almaktadır.
MERSİN YAYLALARI
Türkiye'nin önemli sahil kentlerinden olan ve 321 kilometreyi aşan kıyı kesiminde 13 plajı bulunan Mersin de yaylalarıyla öne çıkan güney illerimiz arasında bulunmaktadır. Mersin’in en gözde yaylaları; Aslanköy, Gözne, Fındıkpınarı, Namrun, Sorgun, Balandız, Abanoz, Elmagözü, Bardat ve Sertavul bulunmaktadır. Bunların yanında Soğucak, Bekiralanı, Mihrican, Ayvagediği ve Güzelyayla,
Tarsus ilçesinde; Namrun (Çamlıyayla), Gülek ve Sebil; Erdemli: Sorgun, Küçük Sorgun, Toros, Küçükfındıklı ve Güzeloluk; Silifke: Balandız, Uzuncaburç, Gökbelen ve Kırobası; Anamur: Abanoz, Kaş ve Beşoluk; Bozyazı: Elmagözü ve Kozağaç; Gülnar: Bardat, Tersakan ve Bolyaran; Mut: Kozlar, Çivi, Dağpazarı, Söğütözü ve Sertavul yaylaları ile sıcaklardan bunalan vatandaşların en çok tercih ettiği yerler arasında bulunmaktadır.