TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gürer: Patates üretimi için planlama eksikliği çiftçiyi zor duruma soktu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kışlık patates hasadının başladığını ancak yüksek maliyetler nedeniyle üreticilerin zor durumda olduğunu belirterek yetkililere seslendi.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2024 09:29
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2024 09:29
Kaynak: BÜLTEN
Gürer: Patates üretimi için planlama eksikliği çiftçiyi zor duruma soktu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, kışlık patates hasadının başladığını ancak girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle üreticinin zor durumda kaldığını ifade etti. Gürer, tarlada ve TBMM’de yetkililere çağrıda bulunarak, çiftçilerin tüccara mahkum edilmemesi gerektiğini vurguladı. 

“Çiftçi tüccara mahkum edilmemeli”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kışlık patatesin %35'i tüccar tarafından tarlada satın alınırken, %65'i depolanır ve mart ayına kadar stoklanır. Ancak bu yıl tüccar bölgeye az sayıda geldi ve şu anda hasat edilen ürünün büyük bir bölümü depolanıyor. Deponun da bir gideri ve maliyete etkisi olacak. Bu yıl patatesin maliyeti 6-7 lira arasında olmasına rağmen, çiftçiler ürünlerini 3-4 lira arasında bile satamıyorlar” dedi.

Gürer, "Toprak Mahsulleri Ofisi, Türkşeker ve Tarım Kredi Kooperatifleri patates alımına girmelidir. Bu adım, piyasada tüccarın çiftçiyi boğmasını engeller ve fiyat istikrarı sağlanır" diye konuştu. Ayrıca, patatesin kamu eliyle alınıp piyasaya sürülmesinin tüketiciyi koruyacağını belirtti. 

Ömer Fethi Gürer, geçmiş yıllarda yaşanan patates ithalatına da dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “2019 yılında ülkemiz patates ithal eder duruma gelmişti. Üretim gelecek yılda düşerse aynı duruma tekrar düşmemek için üreticiyi desteklememiz gerekiyor. Bakanlığın yaptığı duyurularda patates tüketiminin artırılması için askeri birlikler, hastaneler, yurtlar ve diğer kamu kuruluşlarında patatesin kullanılmasına yönelik tavsiyeler var. Ancak esas yapılması gereken kamu eliyle patates alımına girilmesidir” dedi.

“Çiftçinin bankalara olan borcu 715 milyar lirayı aştı”

CHP’li Ömer Fethi Gürer, patates üreticileriyle tarlada bir araya geldiğinde, çiftçilerin düşük fiyatlardan rahatsız olduğunu dile getirdi. “Patates üreticisi, maliyetin altında bir fiyatla patatesini vermek zorunda kaldı. Gübre, tohum ve mazot fiyatları artarken, çiftçinin geliri sürekli düşüyor” ifadelerini kullanan Gürer, tarımda planlama yapılmamasının ciddi sorunlara yol açtığını vurguladı. “Bir dönem para eden patatesi herkes ekmeye başlıyor, sonra alıcı bulunmuyor. Bir yıl önceden planlanma yapılmalıdır. Çiftçinin bankalara olan borcu 715 milyar lirayı aştı. Tarlaları ipotekli ve tarla kirasını ödeyebilecek durumda değiller” şeklinde konuştu.

“Patatesin çöpe gitmesini engellemek siyasi iktidarın elindedir”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticilerin ürettikleri ürünlerden kar edemediklerini, tüketicilerin ise marketlerde yüksek fiyatlar ödemek zorunda kaldığını hatırlatarak şunları söyledi: "Raftaki ürün için aracılık sistemi doğru yönetilmeli ve tüketicinin alabileceği bir fiyat belirlenmeli. Üretici de kazansın, tüketici de uygun fiyatla ürün alabilsin. Patatesin çöpe gitmesini engellemek siyasi iktidarın elindedir."

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.