TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şevkin: Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın genişletme çalışmalarına başlanmalıdır

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Adana Şakirpaşa Havalimanı'nın kapatılmaması için mücadelesine devam ediyor. Şevkin, “Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın genişletme çalışmalarına başlanmalıdır” dedi. 10 Ağustos 2024'te açılması planlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı nedeniyle Adana Şakirpaşa Havalimanı'nın kapatılacağı söylentilerine karşı çıkan Şevkin, havalimanının genişletilmesi gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2024 10:38
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2024 10:38
Kaynak: BÜLTEN
Şevkin: Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın genişletme çalışmalarına başlanmalıdır

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, iktidarının kapatmayı planladığı Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılmaması için mücadelesini sürdürüyor.
Geçtiğimiz günlerde havalimanındaki esnaflarla bir araya gelen, ardından mecliste konuyu dile getiren Dr. Şevkin, bununla da yetinmeyip TBMM’nin ‘Meclis Araştırma Komisyonu’ kurması için teklif sundu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir de soru önergesi hazırladı.

10 Ağustos 2024’te açılması planlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı için verilen yolcu garantisi nedeniyle Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılacağı yönündeki söylentilerin ayyuka çıktığını ifade eden Dr. Şevkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın havalimanının Adanalıların isteği doğrultusunda şekilleneceğine dair söylemini Bakana hatırlattı ve Bakanlığı net bir açıklama yapmaya davet etti.

Şevkin: “Türkiye’de en çok kâr eden havalimanları hangileridir?”

Dr. Şevkin, Bakan Uraloğlu’nun, soru önergesinde yer alan “Adana Şakirpaşa Havalimanı genişletme çalışmaları yapılacak mıdır? 10 Ağustos 2024’te açılması planlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı için verilen yolcu garantisi nedeniyle Adana Şakirpaşa Havalimanı kapatılacak mıdır? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki yıl önce Adana’da yaptığı açıklamada Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın geleceğinin Adanalıların isteği doğrultusunda şekilleneceğini belirtmiştir. Sizin bu konudaki düşünceleriniz nelerdir? Tüm detaylar ele alındığında Türkiye’deki en iyi 5 havalimanı hangisidir? Bakanlığınızda böyle bir veri mevcut mudur? Açıklar mısınız? Türkiye’de en çok kâr eden havalimanları hangileridir? Sırasıyla ilk 15 havalimanını açıklayabilir misiniz?” şeklindeki sorulara yanıt vermesini istedi.

“Adana Şakirpaşa Havalimanı, dünya genelinde aktif alan 41 bin 820 havalimanı içerisinde şehir merkezine yakınlıkta dünya birincisidir”

Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın dünyanın en stratejik havalimanları arasında yer aldığını ayrıca Türkiye’de en iyi 3. Havalimanı konumunda olduğunu vurgulayan Dr. Şevkin, kapatılma iddialarına karşı meclisin ivedilikle bir araştırma komisyonu kurması gerektiğini savundu.

1937 yılında açılan, 1995 yılından bu yana havalimanı statüsü ile hizmete devam eden Şakirpaşa Havalimanı’nın yerleşim merkezine yakınlığı nedeniyle avantajına dikkat çeken Dr. Şevkin, “Bırakın kapatmayı, halihazırda 2 milyon metrekarenin çok üstünde bir arazisi bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın genişletme çalışmalarına başlanmalıdır. Adana Şakirpaşa Havalimanı, dünya genelinde aktif alan 41 bin 820 havalimanı içerisinde şehir merkezine yakınlıkta dünya birincisidir” dedi.

“Türkiye’de kâr eden 9 havalimanından biri de Adana Şakirpaşa Havalimanı’dır”

Dr. Müzeyyen Şevkin, araştırma önergesinin gerekçelerini şu sözlerle açıkladı: “Türkiye’de kâr eden 9 havalimanından biri de Adana Şakirpaşa Havalimanı’dır. Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın 10 Ağustos 2024’te açılması planlanırken aynı anda Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılacağı iddiaları Adanalılarda büyük tedirginlik oluşturmuştur.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son Adana mitinginde Adana Havalimanı konusunda Adanalıların dediğini yapacaklarını beyan etmesinin üzerinden geçen 2 yıllık süre zarfında Adana Şakirpaşa Havalimanı genişletme çalışmaları yapılmamış, Adanalıların ‘kapatılmasın’ talebi net olarak karşılık bulmamıştır. Adana Şakirpaşa Havalimanı kapatılmamalıdır.”

Çukurova Uluslararası Havalimanı


Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın özellikleri:

Türkiye’de bulunan havalimanları içerisinde NATO apronu olan tek havalimanının Adana Şakirpaşa Havalimanı olduğuna işaret eden, teknik altyapısıyla Türkiye’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı tüm uçaklara hizmet verdiğini, yıllık ortalama 5 milyon yolcu taşıdığını ve uçuş güvenliğinin had safhada olduğunu söyleyen Dr. Şevkin, havalimanın özelliklerini de şu sözlerle sıraladı: “- Apronun piste yakın olmasından dolayı 2 dakika içerisinde pist başından uçuşa başlanabilmektedir. Bu gelişme de büyük bir tasarruf sağlamaktadır. Kar, buz, fırtına, türbülans olmayan 24 saat açık, Aletli İniş Sistemi’nde (ILS) 1. kategoridedir.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı gibi; 1 piste sahip olan Adana Şakirpaşa Havalimanı yılda 5 milyon yolcu taşırken Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yılda 30 milyon yolcu taşıması düşündürücüdür. Çünkü kapatılma tehlikesi nedeniyle Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda kapasitenin yüzde 28’i kullanılmaktadır. Halbuki genişletme çalışmalarıyla yıllık 30 milyon yolcu taşıma kapasitesine ulaşabilecektir.

Hizmet vermeye başladığı yıldan itibaren hiçbir zarar görmeyen Adana Şakirpaşa Havalimanı, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenmeyen bölgedeki tek havalimanı olmuştur. Sadece Türkiye değil tüm dünya deprem bölgesine Adana Şakirpaşa Havalimanı üzerinden ulaşmıştır. Bu yönüyle de Adana Şakirpaşa Havalimanı stratejik öneme sahiptir.

Unutulmamalıdır ki enerji, kimya ve liman bölgesi olmaya hazırlanan Adana, yatırımda tıkanan Marmara Bölgesi’nin de tek alternatifi konumundadır. Bu yönüyle de Adana Şakirpaşa Havalimanı, hem Adana, hem Çukurova hem de Akdeniz Bölgesi için büyük önem taşımaktadır.
Tüm bu gerekçelerle altyapısı hazır durumdaki Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın işlevinin arttırılması, genişletilmesi ve iyileştirilmesi için yeni bir çalışma başlatılmalı. Meclis iç tüzüğünün ilgili maddeleri gereğince Araştırma Komisyonu kurulmalıdır.”

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.