TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gürer: Vatandaşlar, banka borçları yüzünden gayrimenkullerini kaybediyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bankaların borçlarını ödeyemeyen vatandaşların gayrimenkullerini satışa çıkardığını belirtti. Gürer, çiftçilerin tarlaları ve çiftliklerinin de bu süreçte satışa konu olduğunu vurgularken, tarım sektöründeki kredi borcunun bir ayda 31,5 milyar TL arttığını dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 09:19
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 09:19
Kaynak: BÜLTEN
Gürer: Vatandaşlar, banka borçları yüzünden gayrimenkullerini kaybediyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin en büyük 10 bankasının gayrimenkul satışlarına ait verilerini irdeledi. Borçlarını ödeyemeyenlerin ipotek ettirdikleri gayrimenkullerin, bankalar tarafından satışa çıkarıldığına dikkat çekti.  Gürer, ayrıca çiftçilerin tarlalarının, çiftliklerinin ve çeşitli meyve bahçelerinin de bankalar tarafından satışa çıkarıldığını vurguladı. Tarım sektöründeki kredi borcunun bir ayda aylık 31,5 milyar TL arttığına dikkat çekti.

“Borçlarını kapatamayan vatandaşlar, evlerini, tarlalarını ve iş yerlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye genelinde vatandaşların bankalara olan borçlarını ödeyememesiyle ortaya çıkan tabloya dikkat çekerek şunları söyledi: “Bankalar tarafından satışa çıkarılan 1.717 gayrimenkul, ile ortaya çıkan sonuç Borçlarını kapatamayan vatandaşlar, evlerini, tarlalarını ve iş yerlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğudur. 27 Eylül itibarıyla vatandaşların bankalara olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu toplamı, yılbaşından bu yana 763 milyar 942 milyon TL artarak 3 trilyon 453 milyar 550 milyon TL’ye ulaştı. Bu kredilerin 465 milyar 293 milyon TL’si konut kredilerinden oluşmaktadır.”

“Vatandaşın kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için borcu 90 milyar 79 milyon TL’ye ulaştı”

Gürer, “Vatandaşların kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için takip altına alınan borç tutarı, 27 Eylül haftasında yılbaşına göre 43 milyar 960 milyon TL artarak 90 milyar 79 milyon TL’ye ulaştı. Görüldüğü üzere vatandaşların takipteki borçları iki katına çıkmış durumda” diye ifade etti.

“Çiftçilerin borçlarını ödeyemediği için tarlalarını  satışa çıkardı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bankalar tarafından 331 arsa ve tarla satışa çıkarılmış durumda. Gümüşhane’de besi çiftliği, Erzurum’da 1.311,83 m²  ahşap ahır, Osmaniye’de 190 zeytin ağacı bulunan zeytinlik, Isparta’da gül bahçesi, Samsun’da çiftlik ve Niğde’de yaklaşık 9.000 m²’lik kısmında bodur elma ağaçları ve kiraz ağaçları bulunan bahçeler de bu listede yer alıyor” şeklinde konuştu.

“Çiftçilerimiz, kredi borçları yüzünden topraklarını kaybetmemek için acil çözüm istiyor”

Ömer Fethi Gürer, “Çiftçilerin bankalara olan borçları ağustos ayında 31,5 milyar TL artış göstererek aylık artış rekoru kırdı ve toplam 746 milyar 548 milyon TL’ye ulaştı. Bu artışın ilerleyen aylarda da artacağı görülüyor. Bunun temel nedeni, tarımsal üretimde çiftçilerin ürettiğini satamadığı ve bu yıl beklenen ürünün gelir getirmediği, birçok ürünün ise tarlada kaldığı bir yıl olmasından kaynaklandı. Bu yıl, çiftçiler ürettiklerini satamadı ve birçok ürün tarlada kaldı. Çiftçilerimiz, kredi borçları yüzünden topraklarını kaybetmemek için acil çözüm istiyor, ancak yetkililer bu acı tabloya göz yummaya devam ediyor" dedi.

“Çiftçi Borç ötelenmesi için kanun teklifimiz dikkate alınmalıdır”

Gürer, "Tarım sektörü, sorunlar derinleşiyor ve çiftçilerimizin ciddi desteklenmesi gerekir duruma düştüler.  Çiftçi Borç ötelenmesi için kanun teklifimiz dikkate alınmalıdır. Meclis, bu önemli kanun teklifini bir an önce gündemine almalı ve çiftçilerimizin sorunlarına çözüm üretmelidir” diye ifade etti.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.