TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gürer: 2003’te Yapılan iş yasası değişiklikleri modern köleliğe yol açtı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çalışan işçilerin ciddi hak kayıpları yaşadığını, kıdem tazminatına getirilen sınırlamalar ve emeklilik yaşının artırılmasının emekçilerin yaşamındaki olumsuz etkilerine değindi.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 09:32
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 09:32
Kaynak: BÜLTEN
Gürer: 2003’te Yapılan iş yasası değişiklikleri modern köleliğe yol açtı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  2003 yılında İş Yasası’nda yaptığı değişikliklerle işçilerin ciddi hak kayıplarına uğradığını belirterek, kıdem tazminatı sınırlamaları ve emeklilik yaşının yükseltilmesi gibi uygulamaların emekçilerin yaşamını zorlaştırdığını vurguladı. Gürer, asgari ücretin ve emekli maaşlarının yoksulluk sınırının altında kaldığını ifade ederek, emekçilerin hak arama yollarının engellendiğini ve çalışma koşullarının giderek kötüleştiğini dile getirdi.

“İşçi, emekli, çalışan mutlu değildir”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2003 yılından sonra kıdem tazminatına sınırlamalar getirilmesi ve de 2008 yılında emeklilikle ilgili düzenlemelere gidilerek emeklilik yaşı artırılması, aylık bağlama oranının %70'lerden %40'lara düşürülmesi, çalışanlara yaratılan mağduriyetlerdir. Asgari ücret ve emekli maaşı bugün açlık ve yoksulluk sınırı altında kalmıştır. İşçi, emekli, çalışan mutlu değildir. Baskı ile emekçiler ezilmektedir. Hak arama yolu kesilmiş, hakkını arayana sert uygulamalarla önlemler alınmaktadır. İşçileri korumayan, onların demokratik haklarını dahi kullanmasına izin vermeyen bir siyasi anlayış ülkeyi yönetmektedir. Her krizden sonra sorumluluğu olmadığı halde emekçilere ve sendikalara yönelik sınırlamalar yapılmaktadır. Yapılan yolsuzluklar, yanlış yönetimler, israf önlenmeyip sadece çalışanların hakkını kısarak sorunların aşılmadığı geçmiş örneklerle sabittir. Ülke genelinde birden çok işyerinde iş huzuru bozulmuş, haksız işten atmalar yanında sendikal mücadelelerin önü kesilmiştir. Yoksulluk ve açlık sınırı altında yaşama mahkum edilen milyonlarca emekli, daha iyi şartlarda yaşamak isteği ve beklentisini siyasi iktidar karşılamak zorundadır. Sosyal devlet bunu gerektirir. Emekli ve asgari ücretliyi açlık sınırı altında maaşa mahkum eden iktidar döneminde emekli olmak da emekli yaşamak da zorlaştırılmıştır. Eğer bir düzenleme sağlanacaksa öncelikle emekli maaşları ile asgari ücret ve vergi adaleti sağlanmalıdır. Çalışanlar vergi adaleti beklerken emeklilik için primlerin artırılması, vergilerin artırılması, emekliliğin zorlaştırılması üzerine çalışmalar kabul edilemez. Emekli geliri sınırlandırılmasının yanında güvencesiz çalışmaya yol açılması, kıdem tazminatını yok edici düzenlemeye gidilemez” şeklinde konuştu.

“Esnaf ve çiftçi Bağ-Kur prim ödemekte zorlaşmıştır”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakanlığa ve iktidara tavsiyemiz, kuşattıkları güvencesiz, sınırlı kıdemi de yok edecek bir teklifi Meclis'e getirmeyin. Modern köleliğe çevirdiğiniz, dolaylı olarak grevi yasaklarla önünü kestiğiniz hak arama mücadelesini olabildiğince engellediğiniz süreçte iş barışını ciddi ölçüde bozacak uygulamaları aklınızdan geçirmeyin. İşçiler "Geçinemiyoruz" diyorlar, o sese kulak verip çözüm üretin. İktidar düzenleme yapacaksa taşeron ile ilgili düzenlemede binlerce işçi kadro beklemektedir. Hizmet alım sözleşmesi ile çalıştırılanlara kadro verilmelidir. Belediye kadrosu beklerken belediye şirket işçisi olanlara belediyelerde kadro verilmelidir. Staj ve çırakların sigorta kartı var ama emekliliğe esas sigorta başlatılmalıdır. Çiftçi ve esnafın 9000 gün prim 7200'e düşürülmesi sağlanmalıdır. Esnaf ve çiftçi Bağ-Kur prim ödemekte zorlaşmıştır” dedi.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.