Aydemir: Emekçilere, yoksullara ve sosyal yardımlara daha fazla kaynak ayrılmalı
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi üzerinde görüşmeler devam ederken, Adana’da Sosyal Güvenlik Kurumu önünde yapılan basın açıklamasında DEM Parti Adana İl Başkanı Seyfettin Aydemir, emekçilerin ve yoksulların beklentilerini dile getirdi. Aydemir, 2025 bütçesinde işçilere, emeklilere, kadınlara, gençlere ve engellilere ayrılacak payın belirlenmesinin önemli olduğunu vurguladı.
“Emekçiler, yoksulluk ve sosyal yardımların için 2025 yılı bütçesi görüşülüyor”
DEM Parti Adana İl Başkanı Seyfettin Aydemir, “Bugün Ankara’da TBMM’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bütçesi görüşülüyor. Yani 2025 yılında işçilere, emekçilere, emeklilere, işsizlere, kadınlara, gençlere, engellilere, emeğiyle geçinmeye, yaşamaya çalışanlara bu ülkede ürettiğimiz bütün değerden ne kadar pay ayrılacağı konuşuluyor. Bizler çarşıda pazarda yaşadığımız yoksulluğu, alım gücümüzün günden güne nasıl düştüğünü yaşamaya, ayakta kalmaya çalışırken zaten biliyoruz. Ama bütçe rakamları da bunu net şekilde ortaya koyuyor. SGK'ye aktarılan kaynakların bütçeye oranı 2008'den bu yana uzun yıllar yüzde 15-20 aralığında iken 2024'te bu oranının ’a düştü. 6,5 milyon çocuk aşırı yoksulluk içinde yaşıyor. 17 milyon 114 bin 912 kişi, yaşamını sosyal yardımlarla sürdürmeye çalışıyor. Engelliler için bütçede ayırılan pay sadece yüzde 1,20 düzeyinde” diye ifade etti.
“Kamusal kaynaklarla bölgesel eşitsizlikler ortadan kaldırılsın”
Seyfettin Aydemir 2025 yılı bütçesinden beklentilerini sıralayarak şunları söyledi: “En düşük emekli maaşı en az yoksulluk sınırının yarısı düzeyine çıkartılsın, Emeklilere en az 25 bin lira bayram ikramiyesi verilsin, Tüm kamu emekçilerinin ve emeklilerinin 3.600 ek gösterge hakkını derhal sağlansın , İş cinayetlerinde ölmek istemiyoruz. İşçi sağlığı ve güvenliği koşulları tavizsiz uygulansın, Kamusal hizmetlere erişimde ve tüm alanlarda toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alınsın, Kadın istihdamındaki cinsiyet temelli ayrımcılığı ortadan kaldıracak önlemler alınsın, Her mahalleye ücretsiz kreş açılsın, Tarlada, atölyede, evde kayıtsız çalışan kadınlara güvence ve eşdeğer işe eşit ücret sağlansın, Ev içi emeği görülmeyen kadınların sağlık ve emeklilik primleri bütçeden ödenerek emekli olmalarını sağlansın, 18 Yaşını geçmiş geliri olmayan/belli bir gelirin altındaki herkese insan onuruna yaraşır bir yaşam için temel gelir sağlansın. İhtiyaç sınırına kadar elektrik, su, doğalgaz, kömür ve internet ücretsiz olarak sağlansın, şehir içi toplu taşımayı ücretsiz olsun, yoksul ailelerin okul giderleri kamu tarafından karşılansın, yoksul ailelere kira desteği sağlansın, sağlık hizmetleri herkes için nitelikli, erişilebilir, anadilinde ve tamamen ücretsiz sağlansın, kamusal kaynaklarla bölgesel eşitsizlikler ortadan kaldırılsın.”
“İnsanların yaşayabileceği bir gelire sahip olabilmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz”
Aydemir, “Asgari ücretin dört kişilik bir ailenin tüm ihtiyaçları gözetilerek yoksulluk sınırının en az yarısı olacak şekilde ve tümüyle vergiden muaf tutularak belirlenmesi ve emekli maaşlarının yoksulluk sınırının üzerinde olması için herkesin insan onuruna uygun şekilde yaşayabileceği bir iş ve gelire sahip olabilmesi için mücadele ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.