TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kreş ve okulda enfeksiyondan korunmak için neler yapılmalı?

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ruken Tekdemir, kreş ve okul ortamında çocukları enfeksiyonlardan korumak için dikkat edilmesi gereken hijyen ve sağlık önlemleri hakkında bilgi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2024 12:01
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2024 12:03
Kaynak: İHA
Kreş ve okulda enfeksiyondan korunmak için neler yapılmalı?

Kreş ve okul çağındaki çocuklar, mikropların çeşitli yollarla bulaşabileceği ortamlarda bulunuyor. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ruken Tekdemir, çocukları enfeksiyonlardan korumak için uygulanması gereken yöntemler hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Aşıların Önemi

Dr. Tekdemir, “Kreşe ve okula başlayan çocuklarda enfeksiyon hastalıklarının daha sık görüldüğünü belirtti. Ancak zamanla bağışıklık sistemleri güçlenir ve enfeksiyon oranı azalır. Çocukları bu enfeksiyonlardan korumanın en önemli yollarından biri aşılamadır. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan aşı programlarının eksiksiz uygulanması, çocukların koruyuculuğunu artırır” dedi.

El Hijyeninin Önemi

Çocukların enfeksiyonlardan korunmasında hijyenin kritik rol oynadığını vurgulayan Tekdemir, el yıkamanın enfeksiyonları önlemede en etkili yöntem olduğunu söyledi. “Okulda ve okul dışında çocukların el hijyenine dikkat etmesi alışkanlık haline gelmelidir. Hem öğretmenlerin hem de ailelerin bu konuda çocuklara doğru alışkanlıklar kazandırması önemlidir. Ortak alanlarda, oyunlardan sonra, beslenme öncesi ve sonrası bol su ve sabunla el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır” şeklinde konuştu.

Hasta Çocukların İstirahat Etmesi

Dr. Tekdemir, hastalık belirtileri gösteren çocukların evde dinlenmesi gerektiğinin altını çizdi. “Hasta olan çocukların evde istirahat etmesi, hem iyileşmelerini hızlandırır hem de diğer çocukların enfeksiyon kapma riskini azaltır. Ayrıca, öksürme ve hapşırma sırasında ağızlarını kollarıyla kapatmalarını öğretmek, damlacık yoluyla bulaşan hastalıkları engellemede yardımcı olur” dedi.

Sağlıklı Yaşam Alışkanlıkları

Çocukların sağlıklı yaşam alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini belirten Tekdemir, ''Hastalık belirtisi gösteren çocukların mutlaka evde istirahatinin sağlanması gerek böylece hem çocuğun iyileşmesi hızlanacak hem de diğer çocukların korunmasını sağlanacak. Çocuklara öksürme ve hapşırma sırasında kollarıyla ağızlarının kapatılmasını öğretmek de önemli bu sayede damlacık yoluyla bulaşan hastalıkları engeller. Okul dışında çocuklarımız için yapabileceğimiz diğer şeyler ise sağlıklı beslenme, egzersiz, açık alanda spor faaliyetleri, düzenli uyku ve tütün ürünlerine maruz kalmamaları olacaktır'' dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.