TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tayakısı: Yanlış tarım politikaları mısır üretimini düşürüyor

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, 2023 üretim sezonunda 9 milyon ton olan mısır üretiminin, 2024 yılında yüzde 5 azalarak 8,5 milyon ton olacağını öngördüklerini belirtti. Tayakısı, yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçilerin tarımdan uzaklaştığını ve Türkiye'nin üreten bir ülke yerine tüketen bir ülke konumuna geldiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2024 09:58
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2024 09:58
Kaynak: İBRAHİM BAYSAL
Tayakısı: Yanlış tarım politikaları mısır üretimini düşürüyor

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerine göre 2023 üretim sezonunda 9,1 milyon dekar alanda yaklaşık 9 milyon ton mısır üretildiğini belirtti. Tayakısı, 2024 yılı için mısır üretiminin yüzde 5 azalarak yaklaşık 8,5 milyon ton olmasının öngörüldüğünü söyledi. Yanlış tarım politikaları nedeniyle Türk çiftçisinin tarımdan uzaklaştığını vurgulayan Tayakısı, bu durumun Türkiye'yi üreten bir ülke yerine tüketen bir ülke konumuna getirdiğini ifade etti.

 “Üreten bir Türkiye yerine, tüketen bir Türkiye konumuna gelmemize neden oluyor”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı Türk çiftçisinin yanlış tarım politikaları yüzünden tüken taraf olduğuna değinerek şunları söyledi: “Yanlış tarım politikaları ile para kazanamayan Türk çiftçisi tarım alanlarından, dolayısıyla tarımdan vaz geçiriliyor. Bu da üreten bir Türkiye yerine, tüketen bir Türkiye konumuna gelmemize neden oluyor.”

 “Türkiye’de sürdürülebilir tarımın devamlılığı, karlılığın arttırılması lazım”

Ahencan Tayakısı, “Dış Pazar ile rekabet edilebilmesi için, Türkiye’de sürdürülebilir tarımın devamlılığı, karlılığın arttırılması ve dolayısıyla tarım ile uğraşan nüfus yaş ortalamasının 58’den daha aşağılara çekilebilmesi için, çiftçilerimizin kullandığı gübre ve akaryakıttaki KDV oranları sıfırlanmalı, akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) de kaldırılması gerekir. Sürdürülebilir bir tarım ve kendine yetebilen ülke konumuna gelmek için ithalatın önüne geçilip üretimin desteklenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda mısır üreticisinin 1 kg mısır üretimi sonucunda eline geçmesi gereken fiyat; gübre, mazot ve ürün desteklemeleri hariç net 11 TL/kg olmalıdır” diye ifade etti.

mısır

Kaynak: İBRAHİM BAYSAL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.