TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

# Ziraat Mühendisleri Odası

İLKHABER-Gazetesi - Ziraat Mühendisleri Odası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ziraat Mühendisleri Odası haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Tayakısı: Pamuk, tekstil ve konfeksiyon sektörünün temel hammaddesi olarak büyük öneme sahip Haber

Tayakısı: Pamuk, tekstil ve konfeksiyon sektörünün temel hammaddesi olarak büyük öneme sahip

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, pamuğun, Türkiye’nin dünya genelinde rekabetçi olduğu tekstil ve konfeksiyon sektörünün temel hammaddesi olduğunu açıkladı. Ahencan Tayakısı, Türkiye'de pamuk ekim alanlarının daralması ve üretim maliyetlerindeki artışın pamuk üretimini olumsuz etkilediğini belirtti ve sürdürülebilir pamuk tarımı için kütlü pamuk fiyatının 40 TL olması gerektiğini ifade etti. Pamuğun, yaygın ve zorunlu kullanım alanları ile insanlık için büyük ekonomik öneme sahip, üreticisi olan ülkeler için katma değer ve istihdam yaratan bir ürün olduğuna dikkat çeken Tayakısı, Dünyada üretilen liflerin yaklaşık %35’ini sağladığını ve bu anlamda tekstil endüstrisinde kullanılan en önemli bitkilerden biri olduğunu kaydetti. “2020/21 sezonundaki son 40 yılın en düşük değeri olan 359 bin seviyesinde” Ahencan Tayakısı, “Türkiye’de pamuk bilançosundaki olumsuzluklar nedeniyle gerileme eğilimine giren pamuk ekim alanları 2020/21 sezonundaki son kırk yılın en düşük değeri olan 359 bin seviyesinden sonra bilançodaki iyileşmeyle 2021/22 sezonunda 432 bin ha’a yükselmiş, ayni sezonda bilançonun daha da iyileşmesi sonucunda daha da artarak 2022/23 sezonunda 573 bin ha’a çıkmıştır” diye ifade etti. “Pamuk tarımı için kütlü pamuk fiyatının 40 TL olması gerekmektedir” Maliyetlerden dolayı çiftçilerin tarlasına ürün ekemeyecek hale geldiğine ifade eden Tayakısı şunları söyledi: “Ülke ekonomisinde yaşanan yüksek enflasyon etkisiyle üretim maliyetlerinin olağanüstü ölçülerde artmasına karşılık ürün fiyatlarındaki artışın maliyetlere oranla sınırlı kalması pamuk üretim bilançosunun daralmasına yol açmıştır. Gerekli destekleme yapılmadığı için 2023/24 sezonunda mevcut üretim değerleri korunamamış ve ekim alanları oranında daralarak 477 bin ha’a, ürün rekoltesi ise tarla verimindeki ’lık kaybın da etkisiyle %25 azalarak 777 bin tona düşmüştür. Türkiye pamuk tüketiminin küresel salgın sonrasında artan, ancak daha sonra gerileyen taleple birlikte 2023/24 sezonunda sadece 34 bin ton gibi cüzi bir artışla 1 milyon 734 bin tona çıktığı tahmin edilmektedir. Sürdürülebilir ve dışa bağımlı olmayan bir pamuk tarımı için kütlü pamuk fiyatının 40 TL olması gerekmektedir.”

Tayakısı: Yanlış tarım politikaları mısır üretimini düşürüyor Haber

Tayakısı: Yanlış tarım politikaları mısır üretimini düşürüyor

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerine göre 2023 üretim sezonunda 9,1 milyon dekar alanda yaklaşık 9 milyon ton mısır üretildiğini belirtti. Tayakısı, 2024 yılı için mısır üretiminin yüzde 5 azalarak yaklaşık 8,5 milyon ton olmasının öngörüldüğünü söyledi. Yanlış tarım politikaları nedeniyle Türk çiftçisinin tarımdan uzaklaştığını vurgulayan Tayakısı, bu durumun Türkiye'yi üreten bir ülke yerine tüketen bir ülke konumuna getirdiğini ifade etti.  “Üreten bir Türkiye yerine, tüketen bir Türkiye konumuna gelmemize neden oluyor” TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı Türk çiftçisinin yanlış tarım politikaları yüzünden tüken taraf olduğuna değinerek şunları söyledi: “Yanlış tarım politikaları ile para kazanamayan Türk çiftçisi tarım alanlarından, dolayısıyla tarımdan vaz geçiriliyor. Bu da üreten bir Türkiye yerine, tüketen bir Türkiye konumuna gelmemize neden oluyor.”  “Türkiye’de sürdürülebilir tarımın devamlılığı, karlılığın arttırılması lazım” Ahencan Tayakısı, “Dış Pazar ile rekabet edilebilmesi için, Türkiye’de sürdürülebilir tarımın devamlılığı, karlılığın arttırılması ve dolayısıyla tarım ile uğraşan nüfus yaş ortalamasının 58’den daha aşağılara çekilebilmesi için, çiftçilerimizin kullandığı gübre ve akaryakıttaki KDV oranları sıfırlanmalı, akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) de kaldırılması gerekir. Sürdürülebilir bir tarım ve kendine yetebilen ülke konumuna gelmek için ithalatın önüne geçilip üretimin desteklenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda mısır üreticisinin 1 kg mısır üretimi sonucunda eline geçmesi gereken fiyat; gübre, mazot ve ürün desteklemeleri hariç net 11 TL/kg olmalıdır” diye ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.