TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Narenciye üreticilerine 'don' uyarısı

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı, yarın gece saatlerinde beklenen soğuk hava koşullarına karşı üreticileri uyardı. Başkan Doğan, özellikle narenciye bahçelerinde don riski bulunduğuna dikkati çekerek, çiftçilerin önlem alması gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2024 14:18
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2024 14:18
Muhabir: ALİ GÜRELİ
Narenciye üreticilerine 'don' uyarısı

Yurt genelinde etkili olan soğuk hava, tarım üretimi yapılan bölgelerde endişelere neden oldu. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ülkenin tarım üretiminde önemli yere sahip olan Adana'daki çiftçileri ve narenciye üreticilerini, don riskine karşı uyardı.

Meteoroloji verilerine göre bu gece saatlerinde bölgede hava sıcaklıklarının 3-4 derece olacağını belirten Doğan, "Bu hava sıcaklığı daha da düşebilir. Bu durum, özellikle narenciye bahçelerimizde ciddi don tehlikesi oluşturabilir. Üreticilerimizin, özellikle genç ağaçlar ve erken meyve veren narenciye türlerinde zararı önlemek için gece geç saatlerde sulama yaparak, bahçelerinde var ise rüzgâr makinelerini teknik kontrolden geçirerek çalıştırmalarında yarar var. Alınacak bu önlemler sayesinde don olayını en aza indirmek mümkün" dedi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, çiftçilerin zarar görmemesi için gerekli tüm tedbirleri almalarını ve yerel meteorolojik uyarıları takip etmelerini tavsiye etti.

Devlet destekli tarım sigortalarının da don zararlarına karşı koruma sağladığını hatırlatan Doğan, şöyle devam etti:

"Zorlu hava koşulları, üreticilerimiz için büyük risk taşıyor. Yüreğir Ziraat Odası olarak her zaman çiftçilerimizin yanındayız ve bu tür olumsuz hava koşullarına karşı gerekli tüm bilgilendirmeleri yapmaya devam edeceğiz."

Rüzgâr makinesi maliyeti 47 ve 65 bin dolar arasında

Doğan, narenciye bahçelerini dondan korumak için üretilen tek kanatlı rüzgâr makinesinin fiyatının 47 bin dolar, çift kanatlı rüzgâr makinesinin fiyatının ise 60-65 bin dolar arasında olduğuna dikkati çekerek, “60 dönümde etkili olan bir rüzgâr makinesini bu rakamlarla üreticinin temin etmesi çok zor. Buna sahip olmak isteyen üreticilere faizsiz kredi ve yüzde 50’si hibe desteklerle katkıda bulunulması gerekir. Yöre üreticileri olarak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu konuda adım atmasını bekliyoruz. Aksi halde üretici, ürünlerini koruyamaz” diye konuştu.

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.