TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#narenciye üretimi

İLKHABER-Gazetesi - narenciye üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, narenciye üretimi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Narenciye üreticilerine 'don' uyarısı Haber

Narenciye üreticilerine 'don' uyarısı

Yurt genelinde etkili olan soğuk hava, tarım üretimi yapılan bölgelerde endişelere neden oldu. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ülkenin tarım üretiminde önemli yere sahip olan Adana'daki çiftçileri ve narenciye üreticilerini, don riskine karşı uyardı. Meteoroloji verilerine göre bu gece saatlerinde bölgede hava sıcaklıklarının 3-4 derece olacağını belirten Doğan, "Bu hava sıcaklığı daha da düşebilir. Bu durum, özellikle narenciye bahçelerimizde ciddi don tehlikesi oluşturabilir. Üreticilerimizin, özellikle genç ağaçlar ve erken meyve veren narenciye türlerinde zararı önlemek için gece geç saatlerde sulama yaparak, bahçelerinde var ise rüzgâr makinelerini teknik kontrolden geçirerek çalıştırmalarında yarar var. Alınacak bu önlemler sayesinde don olayını en aza indirmek mümkün" dedi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, çiftçilerin zarar görmemesi için gerekli tüm tedbirleri almalarını ve yerel meteorolojik uyarıları takip etmelerini tavsiye etti. Devlet destekli tarım sigortalarının da don zararlarına karşı koruma sağladığını hatırlatan Doğan, şöyle devam etti: "Zorlu hava koşulları, üreticilerimiz için büyük risk taşıyor. Yüreğir Ziraat Odası olarak her zaman çiftçilerimizin yanındayız ve bu tür olumsuz hava koşullarına karşı gerekli tüm bilgilendirmeleri yapmaya devam edeceğiz." Rüzgâr makinesi maliyeti 47 ve 65 bin dolar arasında Doğan, narenciye bahçelerini dondan korumak için üretilen tek kanatlı rüzgâr makinesinin fiyatının 47 bin dolar, çift kanatlı rüzgâr makinesinin fiyatının ise 60-65 bin dolar arasında olduğuna dikkati çekerek, “60 dönümde etkili olan bir rüzgâr makinesini bu rakamlarla üreticinin temin etmesi çok zor. Buna sahip olmak isteyen üreticilere faizsiz kredi ve yüzde 50’si hibe desteklerle katkıda bulunulması gerekir. Yöre üreticileri olarak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu konuda adım atmasını bekliyoruz. Aksi halde üretici, ürünlerini koruyamaz” diye konuştu.

Hatay'da, bereketli topraklardan gelen narenciyeyi değerlendirerek reçel üretiyor Haber

Hatay'da, bereketli topraklardan gelen narenciyeyi değerlendirerek reçel üretiyor

Türkiye’de narenciye üretiminin merkezlerinden olan Hatay’da bu yıl rekolte üst seviyedeydi. Ürünün bol olması ve işçi sıkıntısı nedeniyle narenciye dalda kalmış ve çürümeye bırakılmıştı. Dalda kalan narenciyeyi değerlendirmek isteyen Samandağ ilçesinde yaşayan afetzede kadınlar, hayata tutunmak için kurdukları üretim merkezinde turuncun kabuğundun reçel üretimi yapıyorlar. ‘HayatHatay’ projesi kapsamında kurulan kooperatifte üretilen reçel ve çeşitli ürünler internet üzerinden Türkiye’nin dört bir yanına satılıyor. Kooperatife çalışmaya gelen afetzede kadınlar, burada aile ekonomisine katkı sağlarken bir yandan da sosyalleşerek depremin meydana getirdiği travmalardan kurtuluyorlar., “Kadın istihdamı sağlamak ve kadınların görünmeyen emeklerini görünür kılmak amacımızdır” Hatay dışında çok fazla yetişmeyen narenciye türü olan turuncu reçel yaparak değerlendirdiklerini belirten Kadın Girişimi Kooperatifi Üretim Sorumlusu Zarif Sönmez, “Hatay dışında çok fazla yetişmeyen bir narenciye türüdür. Biz turuncun kabuklarını değerlendirerek turunç reçeli yapıyoruz. Mevsimsel ürettiğimiz ürünlere göre kadın işçi alıyoruz. Her ürün üretiminde farklı kadınların olmasını önemsiyoruz. Gastronomi açısından zengin olan Hatay’ın yöresel ürünlerini Türkiye’ye tanıtmak ve pazarlamaktır. Kadın istihdamı sağlamak ve kadınların görünmeyen emeklerini görünür kılmak amacımızdır” dedi. “Bu kooperatif sayesinde; kendime, aileme ve çocuklarıma katkı sağlıyorum” Deprem sonrası kooperatifte güzel bir ortamda çalıştığını söyleyen afetzede Çiğdem Kudret, “Önce turunçlar bahçelerde toplanıyor. Kooperatife gelen turunçlar rendeleme işlemine uğruyor. Kabukları meyvesinden alındıktan sonra buzlu suda şoklanıyor. 4 gün şoklama işleminin ardından iplere diziliyor. Kaynama işleminde, turunçlar 5 saat kaynadıktan sonra sıcak olarak kavanozlara konuluyor. Bu iş sayesinde; kendime, aileme ve çocuklarıma katkı sağlıyorum. Burada 6 Şubat depreminde sonra çok güzel bir ortamımız oldu. Bu ortamda sosyalleşiyoruz” ifadelerini kullandı.

Tonlarca narenciye ürünü alıcı bekliyor Haber

Tonlarca narenciye ürünü alıcı bekliyor

Girdi fiyatlarının yükselmesi sonucu artan üretim maliyetlerini karşılamakta zorlanan Adana ve Mersin'deki narenciye üreticileri, ürünlerini elden çıkarmada zorlanıyor. Üreticiler, sosyal medya platformunda da ürünlerini pazarlamaya çalışıyor. Türkiye'nin limon üretiminin yüzde 78,3’ü, greyfurt üretiminin yüzde 91,6'sı, portakal üretiminin yüzde 34'ü, mandalina üretiminin yüzde 47,5'i, turunç üretiminin de yüzde 66,6’sının, narenciyenin ana üretim merkezi kabul edilen Adana ve Mersin'de yapılıyor. Diğer ürünlerde de olduğu gibi zirai mücadele, biyolojik mücadele ve biyoteknik mücadele maliyetinin yüksek rakamlara ulaşması, bu yıl rekoltenin fazla olması ve ihracatta yaşanan sıkıntılar, üreticileri kara kara düşündürüyor. Özellikle limonun dalında kaldığını ifade eden üreticiler, "Limon, talep yokluğu nedeniyle ihraç edilemediği için iç piyasada kaldı ve bu da ürünün fiyatının 0,5 TL'ye kadar düşmesine yol açtı. Birçok üretici, bahçesindeki limonunu bu fiyata bile satamadı. Limon dalında kalınca gelecek yıllara dair yaşanan endişe, ağaçların kepçeyle sökülmesine yol açmaya başladı." diyor. Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir de "Sadece limon değil, portakal ve mandalina ağaçlarının da kesildiğine tanık oluyoruz. Narenciye ağaçlarının dalında meyve varken sökülmesi çok üzücü bir durum. Narenciye ağaçlarının sökülmesi demek, bu ürünün gelecek yıllarda raflarda bulunamayacak olması anlamına geliyor. Yaşanan sıkıntılara dair çözümler üretmeli ve üretim planlaması yapılmadı." diye konuştu. CHP’Lİ BARUT, KONUYU TBMM’DE GÜNDEME GETİRDİ Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut da narenciye üretiminde yaşanan sorunlara TBMM'de değindi. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şunları kaydetti: "Şu limonun kiloda 6 lira, 7 lira maliyeti var. Üretici, limonu bedavaya satmaya çalışıyor ama yine alan yok. Dolayısıyla işçi parası vererek ağaçları yerine başka bir ürün ikame etmek için kestiriyor. Çiftçimize, üreticilerimize destek vermek gerekiyor. Limon bu yıl üreticisinin tansiyonunu maalesef yükseltti. Limon üreticisine, narenciyeye hiç değilse yağlı tohumlarda olduğu gibi ton başına, üreticiye tonda 3 bin lira destek ya da ihracatçıya destek verelim ki çiftçinin tansiyonu biraz düzelsin."

Depremzede Hatay çiftçisi, tüccar desteği bekliyor Haber

Depremzede Hatay çiftçisi, tüccar desteği bekliyor

ALİ GÜRELİ (İLKHABER) - Türkiye’nin önemli narenciye üretim merkezlerinden olan Hatay’daki bahçe sahipleri, hem üretim maliyetlerindeki artış hem de mevsimlik işçi bulmakta sorun yaşıyor. Mandalina ve limonu satamayan üreticiler, tüccar desteği bekliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Müdürlüğü 2022 Yılı Narenciye Raporu verilerine göre, turunçgil üretiminin kıtalara göre dağılımında, Asya Kıtası yüzde 44,9 ile birinci, Amerika Kıtası yüzde 34,7 ile ikinci, Afrika Kıtası ise yüzde 12,2 ile üçüncü sırada yer aldı. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) verilerine göre 2021/22 piyasa yılı itibarıyla dünyada toplam 49 milyon ton portakal, 38 milyon ton mandalina, 10 milyon ton limon, 7 milyon ton greyfurt olmak üzere toplam 103 milyon ton dolayında turunçgil üretimi gerçekleştirildi. Son beş yılın değerlendirmesi yapıldığında dünyada toplam turunçgil üretiminde yüzde 11, mandalina üretiminde yüzde 25, limon üretiminde yüzde 20, greyfurt üretiminde yüzde 5 oranlarında artış görüldü. Portakal üretiminde ise önemli bir değişiklik olmadı. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 2021 yılında yaklaşık 5,4 milyon ton turunçgil üretimi gerçekleştirmekle birlikte, üretimin neredeyse tamamı Ege ve Akdeniz bölgelerinden sağlandı. Adana, Mersin, Antalya, Hatay, Muğla ve Osmaniye illerinde turunçgil üretimi yoğunlaşırken, Türkiye toplam portakal üretiminin yüzde 84’ü, mandalina üretiminin yüzde 92’si, limon üretiminin yüzde 93’ü, greyfurt üretiminin yüzde 97’si Akdeniz Bölgesi’nde gerçekleştirildi. Türkiye’de 2021 yılında portakal üretiminin yüzde 84’ü Akdeniz, yüzde 16’sı Ege Bölgesi’nden karşılandı. Aynı yılda Türkiye’de gerçekleşen 1,7 milyon ton portakal üretiminde yüzde 31 üretim payı ile Antalya ilk sırada yer alırken, Antalya’yı yüzde 20 ile Hatay, yüzde 18 ile Adana takip etti. Bir önceki sezona göre toplam portakal üretiminde yüzde 31 oranında artış oldu. Türkiye’de 2021 yılında 1,8 milyon ton mandalina üretimi gerçekleşirken üretimin yüzde 84’ü Akdeniz, yüzde 15’i Ege Bölgesi’nden karşılandı. İllere göre mandalina üretimine bakıldığında ise, aynı yılda yüzde 39 üretim payı ile Hatay Türkiye mandalina üretiminde ilk sırada yer aldı. Hatay’ı yüzde 36 ile Adana, yüzde 19 ile Mersin takip etti. Türkiye’de 2021 yılında 1,6 milyon ton limon üretimi gerçekleşti. Bu üretimin yüzde 93’ünü Akdeniz, yüzde 7’sini Ege Bölgesi karşıladı. Üretimde bir önceki sezona göre yüzde 30 oranında artış görüldü. İllerin limon üretimlerine bakıldığında ise aynı yılda yüzde 55 üretim payı ile Mersin, Türkiye limon üretiminde ilk sırada yer aldı. Mersin’i yüzde 26 ile Adana, yüzde 9 ile Hatay izledi. TÜKETİM 2 MİLYON TON OLDU Türkiye’nin turunçgil tüketimi 2020/21 sezonunda 2 milyon ton civarında gerçekleşti. Toplam turunçgil tüketiminin yüzde 41’ini portakal, yüzde 32’sini mandalina, yüzde 24’ünü limon ve yüzde 3’ünü greyfurt oluşturdu. Toplam turunçgil tüketiminde son 5 yıl içerisinde ciddi bir değişiklik görülmemekle birlikte, en fazla artış yüzde 47 ile limon tüketiminde, en fazla azalma ise yüzde 40 ile portakalda oldu. HATAY'LI ÜRETİCİLERDEN TÜCCARLARA ÇAĞRI Yukarıdaki verilere göre, Türkiye’nin hem üretim hem de ihracat açısından önemli bir turunçgil potansiyeline sahip olduğu Hatay'daki depremzede çiftçiler, deprem yaralarını sarmaya çalışırken, girdi maliyetlerindeki artışa karşın üretime ara vermedi. Rekolte artışı olan Hatay'da ürün fiyatlarının bu yıl düşük olması ve işçi bulmanın sıkıntısını yaşayan çiftçiler, tüccarlara çağrıda bulundu. Hatay'ın Samandağ ve diğer ilçelerinde erkenci ve normal mandalina olmak üzere bol miktarda ürün bulunduğunu ifade eden üreticiler, çağrılarında şunları ifade etti: "Üreticiler, ilaç, sulama ve budama masraflarını, verilen kilogram fiyatı ile çıkaramıyorlar. Maalesef bu sene ülkemizin dört bir yanında mandalina ve limon eken tüm çiftçilerimiz hayal kırıklığına uğradı. Her şeye yüzde 1.500 zam gelirken geçen sene 3-4 liraya satılan mandalina ve Limon 2 liraya zar zor satıyor. Şuan markette 25 TL’nin altında meyve yok. Şifa kaynağı limon ve mandalina zar zor satılıyor. Çiftçiye destek verilmediği için de herkes ağacını kesmeye başladı. Depremzede çiftçilerimize destek olunmasını istiyoruz. Çiftçilerimiz ürünlerini satmak için yana yana alıcı arıyor. Buradaki tüccarlar da beleş fiyatına almaya çalışıyor. Şehir dışından bölgeye güvenilir tüccarları bekliyoruz. "

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.