SON DAKİKA
Hava Durumu

#Mehmet Akın Doğan

İLKHABER-Gazetesi - Mehmet Akın Doğan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mehmet Akın Doğan haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Çukurova'nın bereketli topraklarında bahar sezonu başladı Haber

Çukurova'nın bereketli topraklarında bahar sezonu başladı

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Çukurova'nın dört mevsim üreten bir tarım havzası olduğunu kaydederek, "Bugün toprağa düşen her tohum, sadece bir ürün değil, geleceğe atılan bir adımdır" dedi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, dört mevsim ekim-dikim yapılan Çukurova'da, baharın gelişiyle birlikte toprağın yeniden canlandığını söyledi. Doğan, "Karpuz, kavun, domates ve biber gibi yazlık ürünlerin ekimi hız kazandı. Nisan ayı sonuna kadar devam edecek olan ekim sürecinin bereketiyle üreticinin yüzünü güldürecek bir sezon olmasını umut ediyoruz" şeklinde konuştu. Çukurova'nın dört mevsim üreten bir tarım havzası olduğunu belirten Başkan Doğan, "Ama bahar aylarının yeri başka. Şu anda Yüreğir'in dört bir yanında çiftçimiz toprağa tohum atıyor, fide dikiyor. Bu heyecan her yıl yeniden doğuyor. Umutla, emekle ve sabırla toprağı işlemenin tam zamanı. Üreticilerimiz iklimsel belirsizlikler ve artan maliyetler karşısında direnç göstererek her şeye rağmen tarlasına sahip çıkıyor. Zor şartlara rağmen üretmekten vazgeçmiyor. Mazot, gübre ve ilaç fiyatları her geçen gün artsa da, üreticimizin inancı, emeği ve toprağa olan bağlılığı bizi ayakta tutuyor. Bizim görevimiz de onların sesini duyurmak, üretimin devamını sağlamak" diye konuştu. Özellikle bu dönemde tarımsal sulama altyapısının güçlendirilmesi, erken uyarı sistemlerinin yaygınlaştırılması ve ürün planlamasında çiftçiye yol gösterecek uygulamaların artırılması gerektiğine dikkat çeken Doğan, "Bugün toprağa düşen her tohum, sadece bir ürün değil, geleceğe atılan bir adımdır. Baharın bereketi, Çukurova'nın üretken elleriyle yeniden filizleniyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Adana’da turfanda soğan hasadı başladı: Rekolte ve fiyat yüz güldürdü Haber

Adana’da turfanda soğan hasadı başladı: Rekolte ve fiyat yüz güldürdü

Türkiye'nin en önemli üretim merkezlerinden Adana'da turfanda soğan hasadı başladı. Tarlada kilogramı 18-20 liradan satılan soğan, rekoltesiyle yüz güldürdü.Geçtiğimiz yıl sıcak havalar nedeniyle verimi düşen soğan bu sene soğuk hava nedeniyle çiftçinin yüzünü güldüren ürünler arasında yer aldı. Kent genelinde 36 bin dönüm alanda ekilen soğanda hasat başladı. Şu anda dönüme 7 ile 8 ton arası verim alınan soğandan şehir genelinden ortalama 250 bin ton rekolte hedeflendiği belirtildi. Erkenci soğanlar için Türkiye'nin farklı bölgelerinden kente gelen tarım işçileri erken saatlerden itibaren tarlalara girdi. İşçiler soğanların tek tek sökümünü yapıp çuvallara doldurarak ağzını da dikip satışa hazır hale getirdi. Soğan elçileri tarafından da soğanlar sayılarak kamyonlara yüklendi ve talebe göre başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına gönderilmeye başlandı. Soğuk hava verimi artırdı, çiftçinin yüzü güldü Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Erkenci soğanlar 3 boyuta ayrılıyor ve işçiler toplamaya başladı. Şu anda erkenci soğanın kilogram fiyatı 18-20 lira arasında. Depolarda yaklaşık 50 bin ton kışlık soğan halen var. O soğanların kilogram fiyatı da 12-14 lira arasında değişiyor. Bu yıl Adana'da geçen yıla oranla soğan ekimimiz fazla. Havaların sert ve soğuk geçmesi soğan için iyi oldu" dedi. Tarlada 18-20 liradan satılıyor Ramazan Bayramı'ndan sonra hasadın hızlanacağını aktaran Doğan, "Ramazan Bayramı'ndan sonra hasat daha da hızlanacak. Çiftçimiz bu fiyatlara soğanı satmaya devam ederse para kazanacak. Adana'da soğan hasadı başladı ancak Mısır'dan taze, Özbekistan'dan kuru soğan ülkemize girmekte. Eğer bu soğanlar ülkemize girmeye devam ederse çiftçimiz para kazanamayacak. Soğan dışında hangi ürün hasada başlamışsa o ürün ülkemize girmesin" dedi. Öte yandan, Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, soğan rekoltesinin fazla olduğunu, önümüzdeki günlerde ihracat izninin verilmesini beklediklerini ardından da yurt dışına ihraç edilebileceğini söyledi. 50 bin ton kışlık soğan depolarda bekliyor Soğan üreticisi Mehmet Kayalı ise, "Fiyat yüzümüzü güldürüyor. Dönüme de güzel verim alıyoruz. İnşallah yurt dışından soğan girmez, bu fiyatlara soğanı satarız. Patates de üretiyoruz, patatesi don vurdu ve ondan zarar ettik. Soğandan yüzümüzün gülmesini umuyoruz" diye konuştu.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı'ndan acil destek çağrısı: "Zirai don tarımı felç etti" Haber

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı'ndan acil destek çağrısı: "Zirai don tarımı felç etti"

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana, Mersin ve Hatay'da 22-25 Şubat tarihleri arasında etkili olan zirai don felaketinin tarımsal üretime büyük zarar verdiğini belirterek acil destek çağrısında bulundu. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, başta patates, şeftali ve narenciye olmak üzere dikili ağaçlar ve tarla ürünlerinin büyük bir kısmının don nedeniyle kullanılamaz hale geldiğine dikkat çekti. Doğan, "Erkenci patateslerin tamamını kaybettik. Nisan ayı başında hasat edilmesi planlanan patatesler don felaketi nedeniyle yok oldu. Aynı şekilde, erkenci şeftalilerin tamamı zarar gördü, geç şeftalilerin ise ancak bir kısmı kurtuldu. Karpuz ekimi yüzde 10 oranında tamamlanmıştı ve bu alandaki zarar yüzde 60 seviyelerine ulaştı. Narenciye ağaçları da bu felaketten büyük ölçüde etkilendi. Mayer cinsi limon, greyfurt, portakal ve bazı mandalina türlerinde hasar oranı oldukça yüksek" dedi. "TARSİM sigorta kapsamı yetersiz, çiftçiye destek şart" Doğan, TARSİM poliçelerinde ciddi eksiklikler bulunduğuna dikkat çekerek, "Tarla ürünleri 1 Mart'tan sonra don kapsama alanına alınıyor, ancak bu ürünler Aralık sonu ve Ocak başında ekildiği için zaten Ocak-Şubat aylarında don riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bu ürünler toprak üzerine çıktığı andan itibaren sigorta kapsamına alınmalıdır. Avrupa'da sigortalı tarımsal üretim oranı yüzde 50 seviyelerinde iken, Türkiye'de bu oran yüzde 20 civarındadır. Çiftçiler, Ziraat Bankası'ndan sübvansiyonlu kredi kullanmadıkları takdirde, sigorta yaptırma oranı yüzde 5'e kadar düşer. Bu nedenle, TARSİM kapsamının genişletilmesi şart! Ayrıca, TARSİM tarafından şeftali ürünü için don teminatı verildiğinde yüzde 40 muafiyet uygulanıyor, sel, dolu gibi afetlerde bu oran yüzde 8 seviyelerinde. Don için de oranın yüzde 8 seviyesine çekilmesini acilen talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Tarım işçileri için yeni çalışma şartları belirlendi Haber

Tarım işçileri için yeni çalışma şartları belirlendi

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mevsimlik tarım işçileri ve işveren temsilcileri arasında imzalanan protokolle belirlenen çalışma şartlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Doğan, tarım işçilerinin çalışma saatlerine uymadığı yönündeki şikayetlerin arttığını belirterek, bu konuda tarafların duyarlı olması gerektiğinin altını çizdi. Protokol kapsamında, mevsimlik tarım işçilerinin günlük yevmiyelerinin 2025 yılı ve takip eden yıllarda, açıklanan brüt asgari ücretin 1/26’sına tekabül eden tutar olarak belirlendiğini vurgulayan Başkan Doğan, işçilere günlük 8 saatlik çalışma karşılığında %10 elçilik payı dahil 1.000 TL ödeme yapıldığını hatırlattı. Bunun yanında budama işçileri tarım işçileri yevmiyesinin %10 üzeri olarak açıklandı. 2025 yılına dair yevmiye düzenlemesi "Nasıl ki çiftçilerimiz belirlenen ücreti ödüyorsa, tarım işçilerimizin de protokolde yer alan çalışma saatlerine eksiksiz şekilde uyması gerekmektedir. Bu kurallar herkes için adaletin sağlanması adına konulmuştur ve karşılıklı anlayışla uygulanması önem arz etmektedir," diye konuştu. Başkan Mehmet Akın Doğan, çiftçi ve işçi iş birliğinin güçlendirilmesinin önemine vurgu yaptı. "Belirlenen kurallara uyum, sadece tarafların haklarının korunmasını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda üretimde sürdürülebilir bir düzen kurmamıza katkı sağlayacaktır. Ortak çaba gösterildiği takdirde hem işçilerin çalışma koşulları iyileşecek hem de çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını daha verimli şekilde alabilecektir," dedi. Başkan Mehmet Akın Doğan, tüm tarafları belirlenen şartlara uygun davranmaya davet etti. "Adil bir çalışma düzeni kurmak hepimizin sorumluluğudur. Çiftçilerimizin emeğinin karşılığını alabilmesi ve işçilerimizin hak ettiği ücreti kazanabilmesi için bu kurallara riayet edilmelidir. Tarafların karşılıklı hassasiyet göstermesi hem üretimde verimliliği artıracak hem de sosyal barışı güçlendirecektir. Valiliğimiz ve Çalışma Bakanlığımızın da konuyu takip etmeleri de önem arz etmektedir." dedi.Bu vesileyle, Başkan Doğan protokolde emeği geçen kurumlara ve temsilcilere teşekkürlerini sundu.

Adana'da karpuz fideleri toprakla buluştu Haber

Adana'da karpuz fideleri toprakla buluştu

Türkiye'nin en önemli karpuz üretim merkezlerinden Adana'da fideler toprakla buluştu. Havaların sıcak gitmesi halinde Nisan ayının sonunda hasadı başlaması beklenen karpuzun kilogram fiyatının tarlada en az 10 lira olması bekleniyor. Dünya karpuz üretiminde Çin'den sonra 4 buçuk milyon ton ile 2. sırada olan Türkiye'nin, karpuz ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayan Adana'da fideler, Karataş ilçesinde toprakla buluştu. Akdeniz ile Akyatan Lagünü arasında kalan kumluk alanda yetiştirilen Türkiye'nin erkenci karpuzları için işçiler sabahın erken saatlerinde tarlalara geldi. KARPUZLAR TOPRAKLA BULUŞTU İşçilerin bazıları toprağı düzeltirken, bazıları fide çukurlarına gübre yerleştirdiği toprağı, fide ekimine hazır hale getirdi. Binbir emekle fideler toprakla buluşurken soğuktan korumak için üstlerini naylonla kapattı. NİSAN'IN SON HAFTASI HASAT BEKLENİYOR Hava sıcaklığının mevsim normallerinde gitmesi halinde Mayıs ayının ikinci haftasında hasat edilerek pazarda ilk tescilli karpuz olarak satılacak. Kent genelinde karpuz bu sene 150 bin dönüm alanda ekilecek. “KARPUZ OLMAZSA OLMAZ ÜRÜNLERDEN” Ekim sırasında konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, maliyetlerin arttığını anlatarak, “Tadı, rengi, kokusu ve aromasıyla bilinen, Türk Patent ve Marka Kurumu'nca da ‘coğrafi işaret belgesi' verilen Adana karpuzu bizim için olmazsa olmaz ürünlerden. Geçen sene Avrupa Futbol Şampiyonası nedeniyle çiftçimiz karpuzdan para kazandı ve bu sene ekim alanları arttı. Turfanda karpuz çıktığında İran'dan ülkemize karpuz girmemekte. Son 3 yıldır Adana karpuzu Avrupa, Rusya ve birçok ülkeye gönderiliyor” ifadelerini kullandı. “ÇEKİRDEKSİZ KARPUZ ÜRETİMİ DE BÖLGEMİZDE ARTIYOR” Hasat sırasında karpuzun kilogram fiyatının tarlada 10 lira olmasını beklediklerini anlatan Başkan Doğan, “Bu sene karpuzun bir dönüme maliyeti 25-30 bin lira arasında değişmekte. Fidenin tanesi 26-28 lira arasında değişmekte. Geçen sene 15-18 liraydı bu fideler. Maliyetler arttığı için hasatta kilogramın ortalama tarlada 10 lira olmasını bekliyoruz. Ayrıca çekirdeksiz karpuz üretimi de bölgemizde artıyor” dedi. Öte yandan Başkan Doğan, karpuz fidelerinin kabak olarak ekildiğini söyledi. “FİYATI 10 LİRA BEKLİYORUZ” Kentte yaklaşık 300 dönümlük alanda karpuz eken çiftçi Veli Şahbaz ise havaların iyi gitmesi halinde ortalama dönüme 5-6 ton verim almayı beklediklerini, karpuz kilogram fiyatının en az 10 lira olmasını beklediklerini söyledi.

Mehmet Akın Doğan: Adana tarımda fark yaratıyor Haber

Mehmet Akın Doğan: Adana tarımda fark yaratıyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana’nın tarımda sadece geleneksel ürünlerle değil, aynı zamanda yenilikçi ürünlerle de fark oluşturduğunu söyledi.Doğan, Adana’nın tarım sektöründe sahip olduğu potansiyeli daha da ileri taşımak için yapılan çalışmalara ve projelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın politikaları doğrultusunda tarımsal üretim planlaması, yeni destekleme modeli ve kırsal kalkınma projeleri gibi konularda önemli adımlar attığını belirten Doğan, özellikle “Tarım Sahada” sloganıyla yürütülen eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin, çiftçilerin bilgi seviyesini artırarak modern tarım uygulamalarına geçişlerini kolaylaştırdığını ayrıca gerçekleştirilen projelerin, bölgedeki tarımsal kalkınmayı hızlandırdığını ifade ederek çiftçilerin refah seviyesini artırmaya yönelik bu çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi Yenilikçi ürünlerle tarımda farklılaşma Doğan, Adana’nın tarımda sadece geleneksel ürünlerle değil, aynı zamanda yenilikçi ürünlerle de fark oluşturduğunu belirterek, “Pamuk, buğday, narenciye gibi stratejik ürünlerin yanı sıra son yıllarda ejder meyvesi, muz, avokado gibi ürünlerin de Adana topraklarında yetiştirilmeye başlanması, bölgemizin tarımsal çeşitliliğini ve gücünü göstermektedir. Çukurova’nın verimli toprakları, 4 mevsim 12 ay tarımsal faaliyetin yapıldığı, aynı toprakta yılda 3 ürünün çok rahat alınabildiği coğrafyadır’’ dedi Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu’nun liderliğinde gerçekleştirilen projelerin, çiftçilere doğrudan dokunduğunu belirten Doğan, şu sözleri kaydetti: “Sayın Kökçüoğlu ve ekibinin özverili çalışmaları, çiftçilerimiz için büyük bir destek anlamına geliyor. Yeni destekleme modelleriyle çiftçilerimiz daha öngörülebilir bir üretim sürecine kavuştu. Ayrıca kırsal kalkınma projeleriyle köylerde yaşayan ailelere verilen destekler, onların refah seviyesini artırırken, kırsal kesimden göçün önüne geçiyor. Bu değerli katkılarından dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz.” Çiftçilere güçlü destek 2024 yılı için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği yeni destekleme modelinin, üreticilere daha sade, yönlendirici ve etkin bir destek sunduğunu belirten Doğan, bu modelin çiftçilerin ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlandığını vurguladı. İl Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantılar ve bilgilendirme çalışmaları sayesinde, Adana genelinde binlerce çiftçiye ulaşılarak bu yeni model anlatıldı. Ayrıca, İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü “Tarımsal Üretim Planlaması” ile stratejik ürünlerin doğru bölgelerde yetiştirilmesi, çiftçilerin pazarlama sorunlarının önüne geçilmesi ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımının sağlanması hedefleniyor. Bu kapsamda, boş veya nadasa bırakılan arazilerin üretime kazandırılması gibi önemli projeler hayata geçirildi. Son olarak, Başkan Doğan, Yüreğir Ziraat Odası olarak çiftçilerin karşılaştığı sorunların çözümü için tüm kurumlarla iş birliği içinde çalışmaya devam edeceklerini belirtti ve Adana’nın tarımsal üretimdeki lider konumunu daha da ileri taşımak için kararlılıkla alışacaklarını ifade etti.

Mehmet Akın Doğan: Suriyeli tarım işçilerinin dönüşü Adana'da çiftçileri endişelendiriyor Haber

Mehmet Akın Doğan: Suriyeli tarım işçilerinin dönüşü Adana'da çiftçileri endişelendiriyor

Suriye'de Esad rejiminin devrilmesiyle birlikte Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine geri dönmeye başlaması, tarımın başkentlerinden Adana'da çiftçileri tedirgin etti. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Ülkemizde tarımda çalışan işçilerin yüzde 77'si Suriyeli. Tarım işçisi Suriyeliler ülkelerine dönerse ciddi sıkıntı yaşarız. Ucuz işçi ithal etmemiz gerekiyor" dedi. Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesiyle birlikte iç savaş da bitti ve Suriyeliler ülkelerine dönmeye başladı. Ancak 11 yıldır tarım sektöründe ciddi ara eleman ihtiyacını kapatan Suriyelilerin dönmesi sektör temsilcilerini de endişelendirdi. Türk tarım işçilerinin başta turizm olmak üzere hizmet sektörüne yöneldiğini belirten temsilciler, Suriyeli tarım işçilerinin ülkesine dönmesi halinde ucuz işçilerin Türkiye'ye getirilmesi gerektiğini söyledi. Tarımda Suriyelilerin yeri büyük Konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı'na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Türkiye'de yılın 365 günü hasat, ekim ve dikim yapılabiliyor. Suriyeliler 11 yıldır ülkemizde. Türkiye'de yaşayan Suriyeliler de ülkelerine dönmek istiyor. Şu anda önümüz kış ve kış şartlarında gidişler ağır ilerliyor. Havalar ısındığında gidişler daha da artacaktır. O zaman da tarım sektörü ciddi sekteye uğrayacak. Çünkü tarımda çalıştırdığımız işçilerin yüzde 77'sini Suriyelilerden sağlıyoruz. Tarım sektöründe çalışan Suriyelilerin gitmesini istemiyoruz" diye konuştu. Adana'da tarım işçisi krizi Ucuz işçi ithal edilmesi gerektiğini savunan Başkan Doğan, daha sonra şunları söyledi: "Ülkemize Türki cumhuriyetlerden ve Afrika'dan ucuz işçi ithal etmeliyiz. O işçilere yerleşim yerlerinden uzak, sosyal donatı alanları yapılarak tarıma kazandırılması gerekiyor. Türkiye bir tarım ülkesi. Bizim yerli tarım işçilerimiz başka sektörlere hep geçti. 1980 öncesi Adana'da narenciye yok denecek kadar azdı. Ancak şu anda Adana'da narenciye çok fazla ve teknoloji gelişmediği için işçilere ihtiyacımız var. Tarım işçisi Suriyelilerin gitmesi demek, tarım sektörünün bitmesi anlamına geliyor." Öte yandan, Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, şu an dahi Adana'da tarım işçisi sıkıntısı yaşandığını, bir an önce önlem alınması gerektiğini söyledi.

Mehmet Akın Doğan : Girdi maliyetleri acilen düşürülmeli Haber

Mehmet Akın Doğan : Girdi maliyetleri acilen düşürülmeli

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, çiftçilerin 2024 yılında yaşadığı sorunlara dikkat çekerek girdi maliyetlerinin acilen düşürülmesi gerektiğini söyledi.Doğan, bahçe ve seracılıkta en büyük maliyet kalemlerinin zirai ilaç, gübre, elektrik, motorin ve tohum olduğunu belirterek, “Çiftçiler bu ödemeleri yapmakta büyük zorluk yaşıyor. Özellikle zirai ilaçta uygulanan yüzde 10 KDV oranı çiftçiler üzerinde ciddi bir yük oluşturuyor. Gübrede olduğu gibi zirai ilaçtaki KDV oranının da acilen yüzde 1'e indirilmesi gerekiyor” diye konuştu. Bahçe ilaçlamasında yüksek maliyet Doğan, bahçe ilaçlamasında dönüm başına 7 bin ile 10 bin lira arasında zirai ilaç maliyetinin oluştuğunu, bunun çiftçiler için büyük bir mali külfet anlamına geldiğini ifade etti. Ayrıca ilaçların etken maddelerinin azalması nedeniyle sezon boyunca daha fazla ilaç kullanımının zorunlu hale geldiğini kaydederek, “Narenciye ve diğer tarımsal ürünlerin ihracatında da benzer sorunlar yaşanıyor. Diğer ülkelerden gelen ucuz ürünler Türk çiftçisinin rekabet gücünü düşürüyor ve ürünlerin değerinin altında satılmasına neden oluyor” dedi. Çiftçilerin tarımsal üretime devam edebilmesi için desteklerin artırılması gerektiğine dikkat çeken Mehmet Akın Doğan, Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede verilen yüzde 50 desteğin, çiftçinin en önemli girdi kalemi olan zirai ilaçlarda da uygulanmasını talep etti. Artan elektrik ve mazot fiyatlarının yanı sıra kuraklık gibi iklimsel sorunların çiftçilerin üretimini tehdit ettiğini belirten Doğan, tarım sektörünün ülke ekonomisi ve gıda güvenliği açısından stratejik önem taşıdığını vurguladı.

Mehmet Akın Doğan: Adana'da su krizi büyüyor Haber

Mehmet Akın Doğan: Adana'da su krizi büyüyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, çöl şartlarında dahi bazı ülkelerin modern sulama yöntemleriyle verimli üretim yapabilirken, Adana gibi verimli topraklara sahip bir bölgede bu teknolojilerin uygulanmamasının büyük bir kayıp olduğunu söyledi. Adana’nın tarım potansiyeli büyük tehlike altında Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, su kaynaklarının bilinçli ve sürdürülebilir bir şekilde yönetiminin, hem ülkemizin tarımsal geleceği hem de halkımızın temel ihtiyaçlarının karşılanmasındaki önemine dikkat çekti. Doğan, ‘'Küresel ısınmanın etkilerinin giderek arttığı bu dönemde, su kaynaklarımızda yaşanan sıkıntılar yalnızca Adana'yı değil, tüm Türkiye'yi ciddi şekilde etkilemektedir'' dedi. Kalıcı çözümler için yetkililer harekete geçmeli Doğan, Adana'nın tarıma elverişli arazilerinin genişliği ve verimliliği ile ülkenin en önemli tarım merkezlerinden biri olduğunun altını çizerek, “İlimizin yüzde 38'i tarıma uygun olup, bu alanın büyük kısmında yılın 365 günü ekim ve dikim yapılmaktadır. Ancak bu sürekli üretim döngüsü, yıl boyunca kesintisiz su ihtiyacını beraberinde getirmektedir. Mevcut su kaynaklarımızın sınırlı olması ve kötüye kullanımı, bu ihtiyacın karşılanmasını zorlaştırmaktadır'' diye konuştu. Barajlarda su seviyesi alarm veriyor Adana'nın tarımsal su ihtiyacının ağırlıklı olarak kuzeydeki Seyhan, Çatalan ve Yedigöze barajlarından karşılandığını kaydeden Başkan Doğan, “Bu barajlar, Kayseri, Sivas ve Kahramanmaraş bölgelerinde biriken kar ve yağmur sularıyla dolmaktadır. Ancak bu bölgelerde de kuraklık kendini göstermekte, barajlarımız yeterince dolmamakta ve Adana'daki sulama faaliyetleri ciddi şekilde sekteye uğramaktadır. 2024 yılında bu durum daha da belirgin hale gelmiş ve Adana'da su kıtlığı yaşanmıştır. Çatalan Barajı'nda yaşanan durum, Adana'daki su krizini gözler önüne sermektedir. Barajın kot seviyesi 127 metrede olup, şu anda yalnızca 115 metreye kadar su kullanılabilmektedir. Bunun anlamı, barajdaki suyun üçte ikisinin, mevcut sistemle erişilemez durumda olmasıdır. Adana'nın içme suyunun da sağlandığı bu barajda kot seviyesinin daha da düşmesi durumunda, suya erişim daha da zorlaşacaktır. Geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleşen yağışlar ve yüksek kesimlere düşen karlar sayesinde barajlarda bir nebze rahatlama sağlanmışsa da, bu çözüm kısa vadeli olmuştur. Kış boyunca yeterli yağış ve kar birikimi olmazsa aynı sorunun tekrar yaşanması kaçınılmazdır.'' ifadelerini kullandı. Modern sulama sistemi zorunluluk haline geldi Adana'daki su krizini, yaptıkları haberler ve medya aracılığıyla gündeme taşıdıklarını ve Devlet Su İşleri'nin (DSİ) bölgeye gelerek bir dizi inceleme gerçekleştirdiğine değinen, Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ‘'Çatalan Barajı'nda yapılan bu incelemeler sonucunda, barajdaki mevcut kot seviyesinin ilerleyen dönemde 10 metre daha düşürülmesi halinde Adana'nın su sorunlarının büyük ölçüde rahatlayacağı ifade edilmiştir. Bu çalışmaların hızlandırılması ve kalıcı çözümler üretilmesi için yetkililerin harekete geçmesi hayati önemdedir. Adana genelinde tarımsal su kullanımının yüzde 77'lik bir oranla en yüksek seviyede olduğu göz önüne alındığında, modern sulama sistemlerine geçişin ne kadar acil olduğu bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Eski yöntemlerle yapılan vahşi sulama alışkanlıkları terk edilmeli, yerine kapalı basınçlı sulama sistemleri ve damlama sulama teknolojileri uygulanmalıdır. Çöl şartlarında dahi bazı ülkeler modern sulama yöntemleriyle verimli üretim yapabilirken, Adana gibi verimli topraklara sahip bir bölgede bu teknolojilerin uygulanmaması büyük bir kayıptır. Su kaynaklarımızın sürdürülebilir şekilde yönetilmesi ve tarımsal faaliyetlerin devamlılığını sağlamak için, eski açık kanal sistemlerinin yerine kapalı basınçlı sistemlerin devreye alınması ile hem su kaybı önlenecek hem de çiftçilerin maliyetleri düşürülecektir. Çatalan Barajı'nda kot seviyesinin düşürülmesi için acil planlama yapılmalı, bu proje hızla hayata geçirilmelidir. Tarımsal sulamada kullanılan suyun büyük kısmında tasarruf sağlayacak bu sistemlerin uygulanması için devlet teşvikleri artırılmalıdır. Çiftçilerin modern sulama yöntemlerine adaptasyonu için eğitim programları ve mali destek sağlanmalıdır'' şeklinde konuştu.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
İLKHABER-Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.