TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gürer: “Çiftçilerimiz, tarımsal faaliyetlerinde yıllık yaklaşık 3 milyar litre motorin tüketmektedir”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, yaptığı saha ziyaretlerinde çiftçilerin yaşadığı sorunları yerinde tespit soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya yöneltti.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2024 09:55
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2024 09:55
Kaynak: BÜLTEN
Gürer: “Çiftçilerimiz, tarımsal faaliyetlerinde yıllık yaklaşık 3 milyar litre motorin tüketmektedir”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında tarımsal üretimde yaşanan ve çiftçilerin üretimini olumsuz etkileyen sorunları tespit edip bu konuda hazırladığı soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yanıtladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yem ve gübrede sübvansiyon sağlanması ve mazottan alınan ÖTV ve KDV'nin kaldırılması gerektiğini belirtti. Bu konuda bir çalışma yapılıp yapılmadığına ilişkin sorusuna ise Bakan İbrahim Yumaklı, 2002 yılından bugüne kadar toplam 50 milyar TL mazot ve gübre desteği verildiğini ifade etti.

“Bu maliyetler, tarımsal üretim maliyetlerini artırarak çiftçilerin ekonomik yükünü önemli ölçüde etkilemektedir”

CHP Milletvekili Gürer, “Çiftçilere 22 yılda verilen toplam mazot desteği 50 milyar TL iken, çiftçiler sadece 1 yılda kullandıkları mazot için ödedikleri ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve KDV (Katma Değer Vergisi) toplamında 45 milyar TL'yi bulmaktadır. Günümüzde motorinin litre fiyatı 41 Türk Lirası seviyesindedir. Çiftçilerimiz, tarımsal faaliyetlerinde yıllık yaklaşık 3 milyar litre motorin tüketmektedir. Bu tüketim, yıllık toplamda 123 milyar TL'lik bir maliyet oluşturmaktadır. Motorin fiyatına dahil olan ÖTV litre başına 8.86 TL olup, bu da toplamda yaklaşık 26.5 milyar TL'lik bir ÖTV yükünü çiftçilerin omuzlarına yüklemektedir. Ayrıca, motorin fiyatı üzerinden alınan %20 KDV, yıllık yaklaşık 19.3 milyar TL tutarındadır. Dolayısıyla, çiftçiler toplamda 45.8 milyar TL'lik bir vergi yükü (ÖTV ve KDV) altında kalmaktadır. Bu maliyetler, tarımsal üretim maliyetlerini artırarak çiftçilerin ekonomik yükünü önemli ölçüde etkilemektedir” diyerek ifade etti.

“Çiftçilere verilmesi gereken desteklerin kanunen belirlenen miktarın çok altında kaldığını gösteriyor”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, çiftçilere verilen desteklerle ilgili açıklamalarda bulundu. Yumaklı, dekar başına çok yıllık yem bitkileri için 90 TL, tek yıllık ve kuru şartlarda ekilişi yapılan yem bitkileri için 60 TL, silajlık yem bitkileri için 100 TL ve yapay çayır mera için 150 TL destek verildiğini belirtti. 2024 yılında toplam tarımsal desteklerin 91,5 milyar TL olduğunu ifade etti.

Gürer, "Kanuna göre 2024’te çiftçiye verilmesi gereken miktar 411 milyar TL. Ancak verilecek tutar sadece 91 milyar TL’dir. Bu tutar çiftçilere verilmesi gereken desteklerin kanunen belirlenen miktarın çok altında kaldığını gösteriyor" şeklinde konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2024 yılında ele geçirilen sahte gübre ve tarım ilaçlarına ilişkin verilerin açıklanması istemiyle Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya soru yöneltti. Bakan Yumaklı, yapılan denetimlerin ve ele geçirilen ürünlerin imha edildiğini belirterek şu şekilde yanıt verdi: "Sahte bitki koruma ürünleriyle ilgili kontroller, Bakanlığımız ve kolluk kuvvetleri tarafından koordineli bir şekilde yapılmaktadır. Yapılan kontrollerde, ilgili mevzuata aykırı davrananlar hakkında gerekli idari yaptırımlar uygulanmakta ve ürünlerin imha işlemi gerçekleştirilmektedir. Tarımda Kullanılan Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği kapsamında, 2023 yılında 81 il tarım ve orman müdürlüğümüzde görevli 1.585 gübre denetçisi tarafından 52.254 adet ürün denetimi gerçekleştirilmiştir. Bu denetimler sonucunda sahte gübre tespit edilmesi durumunda sorumlular hakkında hukuki ve idari işlem yapılmaktadır."


“Gübre konusunda üreticilerimiz büyük mağduriyetler yaşamaktadır”

Ömer Fethi Gürer, "Özellikle sahte gübre konusunda üreticilerimiz büyük mağduriyetler yaşamaktadır. Bu durum, tarımsal üretimin kalitesini ve verimliliğini olumsuz etkilemekte, çiftçilerin ekonomik kayıplarını artırmaktadır. Yapılan denetimler sonucunda ele geçirilen sahte gübre ve tarım ilaçlarına ilişkin bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmaması, üreticilerimizin bu konuda bilinçlenmesini engellemektedir. Bu bağlamda, sahte ürünlerin tespit edilmesi ve imha edilmesi sürecine dair verilerin şeffaf bir şekilde açıklanması hem çiftçilerin korunması hem de tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından büyük önem arz etmektedir. Bu verilerin paylaşılması, üreticilerin sahte ürünlerden korunmasına ve bilinçlenmesine katkı sağlayacaktır” dedi.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.