TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gürer: Borçlu çiftçi, tarlada ürününü satmaya çalışıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin artan maliyetler nedeniyle büyük zorluklar yaşadığını ve tüccarların alım fiyatlarını daha da düşürdüğünü belirtti. "Borçlu çiftçi, tarlada ürününü satmaya çalışıyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2024 10:46
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2024 10:46
Kaynak: Meryem Ünal
Gürer: Borçlu çiftçi, tarlada ürününü satmaya çalışıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP hükümetinin tarım ürünlerine yönelik düşük alım fiyat politikalarını sert bir dille eleştirdi. Gürer, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan tarımsal girdi maliyetlerinin bir yıl içinde %54 oranında arttığını vurgulayarak, bu artışa rağmen açıklanan alım fiyatlarının üreticilerinin belini büktüğünü belirtti.

“Çiftçi, tarım ilacı, gübre, tohum ve mazot fiyatlarındaki artışlarla ezilmiş durumda”

Gürer, buğdayın alım fiyatının oranında arttığını, makarnalık buğday için 10.000 TL/ton, ekmeklik buğday için ise 9.250 TL/ton olarak açıklandığını, arpa alım fiyatının ise sadece %3 oranında bir artışla 7.250 TL/ton olarak belirlendiğini belirterek şunları söyledi: “Çukurova’da hasat bitti. İç Anadolu’da hasat devam ediyor. TMO alım koşulları ve depoya teslim ürün alımı çiftçiyi tüccarın eline bıraktı. Tüccar, fiyatı daha da aşağı çekti. Borçlu çiftçi, tarlada ürününü satmaya çalışıyor. İç Anadolu’daki kuru tarım alanlarında kuraklığın etkisi, önemli rekolte düşüşlerine neden oluyor. TÜİK, buğday için geçen yıla göre 1 milyon ton düşüş tahmin etti. Hasat sürecinde bu düşüş belirgin bir şekilde görülüyor. Çiftçi, tarım ilacı, gübre, tohum ve mazot fiyatlarındaki artışlarla ezilmiş durumda. Üre gübrenin Ocak 2024'te bayi fiyatı 12.250 TL iken, DAP gübresi 18.500 TL idi. Halen üre gübre 13.500 TL, DAP gübre ise 21.000 TL’den satılıyor ve bu hafta yeni zam bekleniyor. Girdiler düzenli olarak artıyor. TMO, alım fiyatını enflasyonu dikkate almadan belirliyor. Bu durum çiftçiyi hububat ekmekten soğutuyor. Doğal olarak ülke ithalata mecbur kalıyor. 100 gram simit 15 TL’ye kadar satılıyor. 1 kilo buğday ise bir yıllık emekle üretiliyor ve kilosu 9.25 TL.”

“Kota ve kontenjan uygulamaları, üreticiyi zor durumda bıraktı”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Rize'de gerçekleştirilen mitingde çay üreticilerinin sorunlarını gündeme taşıdıklarını belirtti. Gürer, çay üreticilerinin alım fiyatı beklentisinin en az 25 TL olduğunu ifade etti. Ancak hasat sürecinde fiyat artışı yerine Çaykur'un alım fiyatının altında tüccarların fiyat vermeye başladığını söyledi. Gürer, “Kota ve kontenjan uygulamaları, üreticiyi zor durumda bıraktı. Üreticiler, maliyetin altında kalan fiyatlar nedeniyle tepkilerini sürdürmekte ve ithal ile kaçak çay sorunu durumu daha da kötüleştirmektedir” dedi.

çiftçi

“Patates ve soğan gibi ürünlerin üretimi ve üreticiye erişimi de doğru bir planlama ile sorun olmaktan çıkarılabilir”

Gürer, ülkemizde 71 ilde 2,5 milyon ton soğan yetiştirilmesine rağmen bu yıl 1000 ton soğan ithal edildiğine ve erkenci soğanda oluşan düşük fiyatın bazı bölgelerde soğanın tarlada kalmasına neden olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Soğan üretiminde de erkenci dökümde üreticiler umduğunu bulamadı. Patates ve soğan gibi ürünlerin üretimi ve üreticiye erişimi de doğru bir planlama ile sorun olmaktan çıkarılabilir.”

“Bahçe meyveleri 5-6 kat fiyat artışı ile marketlerde satışa sunulmakta”

Meyve konusunda ise farklı ürünlerde bolluk yaşandığını ancak ürünlerini toplayamayan üreticilerin fazla üretimden fayda sağlayamadığını belirtti. Gürer, "Bahçe meyveleri 5-6 kat fiyat artışı ile marketlerde satışa sunulmakta, bu durum piyasanın başıboş olduğunu ve fahiş fiyatlarla mücadelenin sözde kaldığını gösteriyor" diye ifade etti.

Kaynak: Meryem Ünal

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.