TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karalar: Adana’ya yakışır Altın Koza Film Festivalimiz başlıyor

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin tanıtım toplantısında, festivali Adana’nın marka değeri olarak ifade etti. Festival, 23-29 Eylül tarihleri arasında şiddete karşı duyarlılığı artırma ve dayanışmayı vurgulama temasıyla sinemaseverler ile bir araya gelecek.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2024 12:23
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 14:15
Muhabir: Meryem Ünal
Karalar: Adana’ya yakışır Altın Koza Film Festivalimiz başlıyor

23-29 Eylül’de düzenlenecek olan 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin tanıtım toplantısı Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapıldı. Toplantıya Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Hüseyin Orhan,  Menderes Samancılar, Nebil Özgentürk, Mehmet Açar, İsmail Timüçin Esin Küçüktepe Pınar ve basın mensupları katıldı. 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin bu yılki teması, şiddete karşı duyarlılığı artırmak ve dayanışmayı vurgulamak üzerine tasarlandı. Festival boyunca Adana’nın 14 merkez ilçesinde film gösterileri ve çeşitli etkinlikler ile devam edecek.

Karalar, “Adana deyince sanat ve kültür akla gelir”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Altın Koza Adana’nın markası değil artık Türkiye’nin markası. Çünkü sinema diyince Adana akla gelir. Adana deyince sanat ve kültür akla gelir. Belediye başkanı olduğumuzdan bu yana Bizim yaptığımız her iş Adana için. Adana’yı tanıtmak bizim işimiz. Gurur verici bir kentimiz var. Adana’nın yetiştirdiği değerler var. Sayıları çok fazla sayamazsınız bile” dedi.

Karalar, “Her festivalde Adana esnafı da büyük mutluluk yaşıyor”

Sanatın önemine vurgu yapan Karalar festivale ayrılan bütçe hakkında yapılan eleştirelere şu şekilde cevap verdi:   Altın Koza’ya şu kadar para harcandı yönünde. O kadar uygun fiyatlara o kadar değerler çıkartıyoruz ki bildiğiniz gibi değil. Hem ekonomik hem en çok tanıtan şekilde iş yapıyoruz. Bunları aslında bir teraziye koymakta gerekli. Bunlar yaptığınız işin yanında çok önemsiz kalıyor. Her festivalde Adana esnafı da büyük mutluluk yaşıyor. Maddi manevi  destek sağlıyoruz.  4 milyon civarında bir ödül dağıtacağız. 23 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Açılışımız olacak. Her yıl Türk  sinemasına eserler vermiş sinemacılarımıza onur ödüllerini takdim ediyoruz.  Onur ödülleri bu yıl usta oyuncular Demek Akbağ ve Uğur Polat’a sunacağız. Oran Kemal Emek ödülleri Bülent Ökten’e, Oyuncu ve Sanat Yönetmeni Mazlum Kiper’e, oyuncu yönetmen senarist Muzaffer Hiçdurmaz’a takdim edeceğiz.  Nuri Bilge Ceylan Jüri Başkanımız. Kendisi artık dünyaya ismini tanıtmış önemli bir yönetmen ve film yapımcısı. Sinemamız adına bir güzel gelişmede Adana’da özel galasını yaptığımız yönetmen Zeki Demirkubuz’un hayatı Türkiye’nin Oscar’ına aday. Altın Kozaya çok güzel filmler geliyor. Dolu dolu içeriği bol, Adana’ya yakışır Altın Koza Film Festivalimiz başlıyor. Etkinliğe tüm Adanalıları bekliyorum.”

Samancılar, “Yaşasın sinema, yaşasın barış, yaşasın kardeşlik diyoruz”

Festival Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar 31. Düzenlenen Altın Koza Film Festivalinin bu sene ki teması hakkında şunları söyledi: “ Yaşımız geçtikçe mesleğimize kentimize hizmet etmek için buraya gelmenin gururunu yaşıyoruz. Festivalimiz güzel geçecek. Bu sene biraz daha iddialı başladık. Ana teması şiddete dur olacak. Çünkü ülkemizde ve dünyamızda yaşanan çocuk katliamları, kadın katliamları ve hayvan dostlarımıza yapılan zulüm ve şiddet var. Bizde onun için bu açılımla yola çıkarak şiddete dur diyoruz. Filistin sinemacıları bir açıklama yaptılar. Hollywood’da birçok sanatçı yollara döküldü. Ve bu yollara dökülme neticesinde de kimi şirketler veya menejerlik ajansları o oyuncuların işlerine son verdiler. Biz buradan duyarlığımızın altını çiziyoruz. Altın koza Film Festivali olarak Filistin halkı’nın yanındayız. Filistin halkının yanındayız. Filistinli sinemacılarının şanlı mücadelesine sonuna kadar destek veriyoruz. Yaşasın sinema, yaşasın barış, yaşasın kardeşlik diyoruz."

sanat

Özgentürk, “Sinema ve sanat iyileştirir”

Festival Yürütme Kurulu Üyesi Nebil Özgentürk, "Adana sinemaya çok yakışıyor, sinemada Adana’ya çok yakışıyor. Burada bir sinemaya üye olmak çok duygusal bir şey. Çocukluğumdaki yazlık sinemalar hep gözümün önünden geçiyor. Altın Kozamızı daha yükseklere çıkarmak için çok emek veriyoruz. Festival dergisine bakınca ne kadar güzel programlar bekliyor sinemaseverleri. Altın Koza Film Festivaline daha çok para ayrılması gerekiyor. Daha çok ayrılsın ki Narinler ölmesin, bunun altını çiziyorum çünkü sinema ve sanat iyileştirir. Yaşar Kemal romanlarını okumadan, Neşet Ertaş türkülerini işitmeden, Yılmaz Güney filmlerini izlemeden, Zülfü Divaneli haykırmadan, Aşık Veysel’in sözlerini yüreğine nakşetmeden gelip geçen yollar var. O yüzden ülkemizde sorunlar ve dertler bitmiyor. Ülkemizde yaklaşık 19 gündür bir olayı tartışıyoruz. Oraya sanat gitseydi bu tip cinayet yaşanmazdı. O nedenle daha çok para ayrılması lazım. Bütün Adana sokakları sinema, kültür koksun. Şiddete dur sloganı gerçekten yerinde ve yılında olduğunu düşüyorum. Yaşar Kemal ‘Sis’ Altın Koza Film Festivali olarak romanlarındaki şiddet ögesini metin olarak okunmasını ve siyasal biçimde dile gelmesini sağlayacak Nazan Kesal ve İsmail Hacıoğlu.  Harika bir oyun ile Salı akşamı burada olacak. Şiddete dur diyecek. Yaşar Kemal’in romanı üzerinden" diye ifade etti.

Orhan, “Adana’nın kent belirleyici kimliği kültür, sanat yaşamıdır”

Altın Koza Genel Müdürü Hüseyin Orhan, “Bir kentin kimliğini belirleyen öğeler tarihi, coğrafyası, sosyal yapısı, Adana’nın kent belirleyici kimliği kültür, sanat yaşamıdır. Altın Koza Film Festivalide sanat ve kültür faaliyetlerinin taçlandıran uluslararası boyut kazanan festivalimizdir. Bu yıl dayanışma dedik, çünkü 6 şubat ülkemizi derinden etkileyen illerde sanatın iyileştirici gücünü götürmek için yola çıktık. Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay’da gösterimler yaptık. Buralarda inanılmaz bir coşku vardı.  Altın Koza bir marka ama bu kent kimliğini oluşturan oradaki değerlerdir. Adana’nın 14 ilçesinin tamamında 4 merkez ilçede yazlık sinemalar kurulacak, çeşitli gösteriler yapılacak. İklim krizi ve sürdürebilirlik festivalimizin temasından çıkıp bir parçası haline geldi” şeklinde konuştu.

Kaynak: Meryem Ünal

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.