TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğan'dan narenciye üreticilerine çağrı: Faydalı böcek popülasyonunu korumak elimizde

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, narenciye üretim alanlarında yapılan kapama ilaçlamaların, faydalı böceklere ve doğal düşmanlara zarar verdiğini ifade ederek, üreticileri bu konuda dikkatli olmaya çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2024 11:39
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2024 11:39
Kaynak: İHA
Doğan'dan narenciye üreticilerine çağrı: Faydalı böcek popülasyonunu korumak elimizde

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, narenciye üretim alanlarında yapılan kapama ilaçlamaların, faydalı böcekleri ve doğal düşmanları olumsuz etkilediğini belirtti. Doğan, bu durumun özellikle bölgesel araştırma enstitüleri tarafından üretilen ve doğaya salınan faydalı böceklerin popülasyonunu azalttığını vurguladı.

"KAPAMA İLAÇLAMA DOĞAL DENGEYİ BOZUYOR"

Başkan Doğan, narenciye ağaçlarının çiçeklenme ve meyve verme dönemlerinde yoğun olarak üreyen faydalı böceklerin, kapama ilaçlamalar nedeniyle zarar gördüğünü ifade etti. Teknik talimatlara uygun olarak genel kapama ilaçlamadan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doğan, "Kapama ilaçlamada kullanılan bazı kimyasal ilaçlar, narenciye alanlarındaki doğal düşmanları öldürüyor ve Akdeniz meyvesineği (AMS) mücadelesinde etkili olmadığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır" dedi.

"AMS MÜCADELESİNDE ALTERNATİF YÖNTEMLER"

Doğan, narenciye meyvelerinin olgunlaşma dönemine girdiği bu dönemde AMS zararlısına karşı mücadelede dikkatli olunması gerektiğini belirterek, kapama ilaçlamanın yerini alabilecek alternatif mücadele yöntemleri önerdi. Kitle yakalama tuzakları ve ağaç altı yer ilaçlaması gibi yöntemlerin AMS zararlısına karşı etkili bir mücadele sağladığını belirten Doğan, "Üreticilerimizin bu yöntemleri kullanarak hem zararlılarla mücadele etmeleri hem de faydalı böcek popülasyonunu korumaları mümkün olacaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.