TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana'da öğrenciler yüksek kiralarla karşı karşıya

Yeni eğitim öğretim yılında barınma sorunu yine boy gösterecek. Adana’da yurtlara yerleşemeyen öğrenciler, asgari ücrete varan kiralar öğrencileri çaresiz bırakıyor. 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nda yaşanacak barınma sorunu ile ilgili Eğitim Sendikaları endişelerini dile getirdi. Eğitim İş 1 Nolu Şube Başkanı Hatice Hazar, en temel insan haklarından olan konut ve barınma hakkı anayasal bir hak olduğunu anlattı. Hazar, “Kira fiyatlarında yüksek artışlar büyük şehirlerde öğrenciler için ciddi bir barınma sorunu oluşturmuştur. Yurt kapasitesinin sınırlı olması da öğrencilerimizi barınma için kiralık ev aramaya itiyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2024 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2024 11:23
Kaynak: Haber Merkezi
Adana'da öğrenciler yüksek  kiralarla karşı karşıya

Yeni eğitim öğretim yılında barınma sorunu yine boy gösterecek. Adana’da yurtlara yerleşemeyen öğrenciler, asgari ücrete varan kiralar öğrencileri çaresiz bırakıyor.

İLKHABER Gazetesi'nden Bayram Bulut'un haberine göre; 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nda yaşanacak barınma sorunu ile ilgili Eğitim Sendikaları endişelerini dile getirdi. Eğitim İş 1 Nolu Şube Başkanı Hatice Hazar, en temel insan haklarından olan konut ve barınma hakkı anayasal bir hak olduğunu anlattı. Son yıllarda giderek artan fiyatlardan en fazla etkilenen gruplardan biri özellikle büyük şehirlere üniversite okumak için göç etmiş öğrenciler olduğunu kaydeden Hazar, “Kira fiyatlarında yüksek artışlar büyük şehirlerde öğrenciler için ciddi bir barınma sorunu oluşturmuştur. Yurt kapasitesinin sınırlı olması da öğrencilerimizi barınma için kiralık ev aramaya itiyor” dedi.

Adana’da ortalama bir ev kirasının 10 bin TL’ den başladığını aktaran Hazar, “Ulaşım sorunum olmasın okuluma biraz daha yakın olsun diyorsan fiyatlar neredeyse iki katına çıkıyor. Kira fiyatlarının öğrenci burslarını kat be kat aştığını da ne yazık ki görüyoruz. Burs ve kredi miktarı 2024 Ocak ayından itibaren lisans öğrencileri için 2 bin TL, yüksek lisans için 4 bin TL, doktora öğrencileri için ise 6 bin TL olarak belirlenmişti. Enflasyon karşısında öğrencilerimizin aldığı bu tutarlar bırakın barınmayı en temel ihtiyacı olan yemek masraflarını bile karşılayamayacak duruma gelmiştir. Yemekhane zamları da KYK bursundaki artışlar dikkate alındığında öğrencilerin karşılayabileceği öğün sayısında azalmaya neden olmuştur. Bu da bize öğrencilerin KYK burslarını öğrenci olmak için değil, sadece hayatta kalma amacıyla kullandığını göstermektedir. Ekonomik olanakları yetersiz öğrencilerimizin her kademede barınma sorununu çözmek sosyal devlet olmanın gereklerindendir ve kamusal bir sorumluluktur” diye konuştu.

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak, Adana’da 3 üniversitesinin öğrencilerinin barındığını  dikkat çeken Toprak,  Adana’nın hem konum, hem de üniversite yoğunluğu olarak çok fazla tercih edilen illerden birisi olduğunu dile getirdi.  Adana'da Çukurova ve Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Mersin'in Tarsus İlçesine bağlı Yenice Mahallesi'nde bulunan Çağ Üniversitesinin öğrencilerinin kaldığını vurgulayan Toprak, “Adana'da her iki üniversitede yaklaşık 60 bin öğrencinin eğitim görüyor. Çukurova üniversitesinin 48 bin öğrencisi, Alparslan Türkeş Üniversitesinin 10 binin üzerinde bir öğrenci sayısı bulunuyor” şeklinde konuştu.

Eğitim İş 1 Nolu Şube Başkanı Hatice Hazar

Toprak öğrenci ailelerini çocuklarının barınma sorunu için telaş sardığını hatırlatarak, “Adana genelinde yurtların yatak kapasitelerine baktığımızda ise yaklaşık olarak 12 bin 206 yatak kapasitesine sahip devlet yurtlarını görüyoruz. Yani yaklaşık olarak toplam öğrenci sayısının yüzde 20’si kaygısız bir şekilde yurtlarda kalabilmektedir. Özel yurtların sayısı 12, yatak kapasitesi ise yatak 1945 olarak yer alıyor. Özel yurtlar, daha yüksek ücretler ile barınma sağlanıyor. Bu oranlara bakıldığında ciddi bir öğrenci sayısının yurtlara yerleşemediği ve bu nedenle kendi imkanları ile barınma sorununu çözmeye çalıştığını anlamaktayız. Bu kadar yoğun öğrenci sayısı içerisinde geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda aileler çocuklarının barınmasını sağlayacak güvenli yerler bulmaya çabalamaktadır. Genel olarak yurtlarda yatak kapasiteleri yetersiz olduğu bu nedenle barınma sorunun her yıl katlanarak artacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yüksek ev kiraları nedeniyle öğrencilerin tek başına ev tutamadıklarına değinen Toprak, "Özellikle 6 şubat depremleri sonrasında ve artan enflasyon rakamları sonucunda Adana genelinde ciddi anlamda ev kiralarında fahiş artışlar olmuştur. Üniversite öğrencileri kendileri tek başlarına ev tutmak istediklerinde üniversiteye yakın konumda 10 -15 bin TL civarında ev kiraları ile karşı karşıya kalıyorlar. Bu evlerin yaşam için gerekli eşyaları da işin içine konulduğunda ise bu ücretler aylık 20 bin üzerinde bir rakama karşılık geliyor" ifadelerini kullandı.

 Asgari ücreti aşan kiralar karşında barınma sorununun giderek büyüdüğünü belirten Toprak, "Belirtilen bu rakamlara bakıldığında asgari ücretin üzerinde, emekli maaşlarının neredeyse iki katı bir ücreti sadece aylık barınma için öğrencilerimizin ve ailelerinin harcamaları gerekmektedir. Üniversiteye uzak konumlarda ise ev kiraları yaklaşık 6 – 9 bin aralığında değişmekte olup bu noktada ise ulaşım sorunu bu sefer ön plana çıkan bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Aslında her durumda öğrenci ve ailelerin mağdur edildiği bir ortam ile karşı karşıya bulunmakta ve barınma sorununun her geçen gün büyüyerek devam ettiğini söyleyebiliriz" dedi.

 Barınma sorunu çözümü için hükümet eli ile özel vakıf yurtları destek verilmesi yerine, yerel yönetimlere destek verilmesi gerektiğini anlatan Toprak, "Artık yerel yönetimlerin öğrencilerin yaşayabilecekleri güvenli barınma alanlarını oluşturulması gerekiyor. Barınma sorunu ve ev kiralarının her geçen gün arttığı bir ortamda artık yerel yönetimler üzerinden bir çalışma yürütülmesi gerekli. Öğrencilerinde görüşü alınarak barınma sorunu konusunda bir çalışma yapılabilir" diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.