TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Barut: Gıda ürünlerinde yetersiz denetim halk sağlığını tehdit ediyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, TBMM'de gıda sahteciliği, taklit sorunlarını gündeme getirerek, halk sağlığını tehlikeye atan yetersiz önlemleri eleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 10:28
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 10:31
Kaynak: BÜLTEN

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, halk sağlığını tehlikeye atan gıdada sahtecilik, taklit ve tağşiş konusunu Meclis gündemine taşıdı ve yeterli önlem almayanları eleştirdi. Tarladan sofraya güvenli gıda erişimin temel haklardan olduğunu belirten Barut, "Asli görevin halk sağlığını korumak olduğunu unutmadan, bu tür sahtecilikleri önlemek adına sorumluluktan kaçmadan artık harekete geçmelidir, yeterli denetim ve önlem almalıdır" dedi.


"Çiftlik ve üretim alanlarından tüketicinin sofrasına kadar gıda ürünleri, sağlıklı yaşam için kontrol edilmek zorundadır”

Ayhan Barut, "Bilindiği üzere, 'Tarladan sofraya' dek güvenli gıdaya erişim çok önemli bir konudur. Çünkü gıda güvenliği, gıdanın kullanım amacına göre hazırlandığında veya tüketildiğinde tüketiciye zarar vermeyeceğini garanti eder. En başından sonuna dek, yani tarla ve bahçelerden, çiftlik ve üretim alanlarından tüketicinin sofrasına kadar gıda ürünleri, sağlıklı yaşam için kontrol edilmek zorundadır. Bunun yolu da etkin ve bilimsel yöntemlerle uygun çalışmaların yapılmasından geçer" diye ifade etti.  

Barut son zamanlarda gıda ürünlerinde yaşanan olayları gündeme alarak şu ifadeleri kullandı: "Yasal boşluklar, eksik veya yetersiz denetimleri fırsat bilip halk sağlığıyla oynayan firmalar ve kötü niyetli insanlar da var. Bunların böylesine kötü niyetlerle ve vahim girişimlerle halk sağlığını tehlikeye sokmasına karşı çıkıyoruz. Bu insanlara ve firmalara da en sert tepkiyi gösteriyoruz. İşte tam bu noktada, kamu idaresinin sorumluluğunu, etkin denetim ve yeterli kontrol için asli görevini de hatırlatmak mecburiyetindeyiz. Net olan bir şey var ki, burada kamu idaresinin ve iktidarın sorumluluğu birinci derecede önem taşımaktadır."


" Ülkemizde çok uzun zamandır bu taklit ve tağşiş konusunda vahim iddialar gündeme geliyor”

Gıdada taklit ve tağşişle ilgili bulgu ve tespitleri kamuoyuna yaklaşık iki sene boyunca açıklamayan Tarım ve Orman Bakanlığı'nı eleştiren Barut, şunları söyledi:
"Bakanlık, taklit ve tağşiş listesini iki yıl açıklamayıp sonra algı oyunlarına girişerek, görevini ve sorumluluğunu tam olarak yerine getirmediği gibi, halk sağlığını koruma sorumluluğunu unutmuşa benziyor. Bakanlığın dediği gibi, burada konu yalnızca tüketicilerin bu açıklanan listeler ve ürünlerle ilgili dikkatli olması gerektiği değildir. İktidar iseler ve icradan sorumluysalar görevlerini tam olarak yapacaklar, halk sağlığını koruyacaklar. Öncelikle açıklanan listelerle örtülü propaganda yapmaktan vazgeçip, bunca zamandır, böylesine ürkütücü gerçekler karşısında ne yaptıklarını ifade edecekler. Neden korkutucu duygular yaşatan bu riskli ürünler piyasaya sürülmeden önce halkı korumadıklarını açıklamak zorundalar. Yok öyle üç kuruşa beş köfte! Ülkemizde çok uzun zamandır bu taklit ve tağşiş konusunda vahim iddialar gündeme geliyor, çok sayıda sahtecilik konusunda gelişme yaşanıyor zaten. Niye tümüyle önlemek için harekete geçmediniz, sorumluluğunuzu yerine getirip halk sağlığını korumadınız? Susmayacaksınız, cevap vereceksiniz” dedi.

Ayhan Barut, "İktidar bunu duyacak. Tarladan sofraya çiftçilerden gıda mühendislerine kadar her alan ve uzmanlık konusuyla ilgili görevinizi yerine getireceksiniz! Çiftçiye ve tarıma destek olacaksınız, ekonomik reform ve teşviklerle tarımsal sanayiye katkı sunacaksınız. Kamuya yeterli önlem, denetim ve tedbir için ziraat mühendisinden gıda mühendisine, veteriner hekimden tekniker ve teknisyenlere kadar personel alacaksınız. Bu konuyla ilgili yeterli şekilde ihtiyaç duyulan tüm düzenlemeler yapacaksınız. Asli görevin halk sağlığını korumak olduğunu unutmadan, bu tür sahtecilikleri önlemek adına sorumluluğunuzdan kaçmadan yeterli önlem ve tedbir için iktidar ve bakanlık harekete geçmelidir” diye ifade etti.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.