TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sırada Maymun Çiçeği virüsü mü var?

Covid-19 sonrası dünya genelinde dikkat çeken yeni hastalıklardan biri olan Maymun Çiçeği, Orta ve Batı Afrika'da yaygın olup, zoonotik bir hastalık olarak tanımlanıyor. Africa CDC, kıtada virüsün yayılması nedeniyle acil durum ilan ederken, Dr. Zeynep Özsevimli hastalığın belirtilerini ve tedavi yaklaşımlarını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2024 17:44
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2024 22:01
Kaynak: BÜLTEN
Sırada Maymun Çiçeği virüsü mü var?

Covid-19 pandemisinin ardından dünya genelinde bazı yeni hastalıklar daha fazla dikkat çekmeye başladı. Bu hastalıklardan biri de Maymun Çiçeği. Orta ve Batı Afrika'da yaygın olarak görülen ve Orthopoxvirüs cinsine ait olan bu zoonotik hastalık, insanlara genellikle enfekte bir kişinin veya hayvanın cilt lezyonlarıyla doğrudan temas yoluyla bulaşmaktadır. 2022 yılında dünya genelinde büyük bir salgına neden olan Maymun Çiçeği, kısa süreli belirtiler gösteren ve kendi kendine sınırlanan bir hastalık olarak tanımlanıyor. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) Salı günü, kıtada virüsün yayılması nedeniyle halk sağlığı açısından acil durum ilan etti. Bu gelişmeler, Maymun Çiçeği'nin küresel ve Türkiye'deki durumunu yeniden gündeme getirdi. AHEF Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilim Eğitim Komisyonu Sorumlusu Dr. Zeynep Özsevimli, hastalığın güncel durumunu ve belirtilerini detaylandırarak, virüsün tedavisinin semptomları hafifletmeye yönelik olduğunu belirtti. “Maymun çiçeği virüsü için kullanılan ilaçlar ise virüsün meydana getirdiği semptom ve şikayetleri hafifletmeye yöneliktir”

Dr. Zeynep Özsevimli, “Deri döküntüsü, ateş, lenf düğümlerinde şişme, kas ağrıları ve solunum probleml gibi belirtiler gösteren maymun çiçeği virüsü, insandan insana, bazen de hayvanlardan bulaşabilen bir virüstür. Özel bir tedavisi bulunmayan maymun çiçeği virüsü için kullanılan ilaçlar ise virüsün meydana getirdiği semptom ve şikayetleri hafifletmeye yöneliktir” diye ifade etti.

“Son yıllarda Afrika’da kentsel alanlardan da vaka bildirimleri olmaya başlamıştır”

AHEF Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilim Eğitim Komisyonu Sorumlusu Dr. Zeynep Özsevimli, maymun çiçeği virüsünün daha çok orta ve batı Afrika'da rastlanılan, Orthopoxvirüs cinsine ait, insanlara genellikle enfekte bir kişi veya hayvanın cilt lezyonları ya da vücut sıvılarıyla doğrudan teması sonucu bulaşan zoonotik bir hastalık olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Hastalıkta, ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, kas ağrısı ve yorgunluk maymun çiçeği virüsünün en sık görülen belirtileridir. Bir diğer tipik belirtisi olan döküntüler genellikle yüz, eller, ayaklar ve ağızda ortaya çıkıp, bir süre sonra içi sıvı dolu lezyonlara dönüşür. Virüsün yayılımında rolü olan hayvan konakları, kemirgenler ve primatlardır. Genellikle 2-4 hafta süren belirtileri olan ve kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Son yıllarda Afrika’da kentsel alanlardan da vaka bildirimleri olmaya başlamıştır."

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.