TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Van Depremi'nin 13. yıldönümü: Van yeni bir depreme hazır mı?

Bugün, 23 Ekim 2024, Van’da 2011 yılında meydana gelen ve büyük yıkıma yol açan 7,2 büyüklüğündeki depremin 13. yıldönümü. Merkez üssü Erciş olan bu deprem, bölgedeki yaşamı derinden etkiledi ve 604 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. O gün, binlerce insanın yaşamı değişti, pek çok aile evsiz kaldı. Peki Van yeni bir depreme hazır mı? Olası depremde binalar ne durumda?

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2024 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 11:26
Kaynak: Haber Merkezi
Van Depremi'nin 13. yıldönümü: Van yeni bir depreme hazır mı?

23 Ekim 2011'de Van’ın Erciş ilçesinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem, bölgede büyük bir yıkıma yol açtı. Depremde 604 kişi hayatını kaybetti ve binlerce insan evsiz kaldı.

Erciş merkezli deprem, kent merkezinde ve çevre köylerde geniş çapta hasara neden oldu. Deprem sonrasında yapılan hasar tespitlerinde, yaklaşık 31 bin konut ve iş yerinin ağır hasar gördüğü belirlendi. Aradan geçen 13 yıla rağmen, kayıpların acısı hâlâ tazeliğini koruyor.

VAN DEPREME HAZIR MI?

Uzmanlar, Van’ın depreme hazırlıklı olmadığını ve acil bir deprem master planının gerekliliğini vurguluyor. Yapılan incelemeler, birçok binanın hala risk taşıdığını gösteriyor. Bu durum, bölgenin gelecekteki deprem riskini artırıyor.

Van ve çevresinde sadece 23 Ekim 2011'deki deprem değil, 9 Kasım 2011'de yaşanan 5,6 büyüklüğündeki ikinci deprem de büyük can ve mal kaybına yol açtı. İlk depremden sonra yapılan hasar tespit çalışmalarında, 31 bin 870 konut, 8 bin 849 iş yeri ve 9 bin 602 ahırın ağır hasar gördüğü belirlendi.

VAN DEPREMİ

Aradan geçen 13 yıl, Van’ın depreme hazırlıklı olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor. Uzmanlar, bölgenin hala yeterli önlemleri almadığını, deprem master planının acilen hazırlanması gerektiğini vurguluyor. Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, “Deprem öncesi hazırlık konusunda büyük sorunlar yaşıyoruz. İlgili kurumların yapı stoğunu denetlemesi, problemli binaların ya yıkılması ya da geri dönüştürülmesi gerekiyor.” dedi.

Van Depreminde Unutulmaz Acılar

Enkazdan 3 saat sonra kurtarılan İzzet Batmaz, deprem sırasında evde olmadığını ve eve ulaşmanın ne kadar zor olduğunu anlattı. "Yollar kapalıydı, bir saatlik yolu koşarak gelmek zorunda kaldım. Apartmanım yıkılmıştı. O an sanki dünya başıma yıkıldı," diyen Batmaz, birçok yakınına ulaşamadığını ifade etti. Devletin kendilerine yardım ettiğini ancak acılarının hala taze olduğunu belirtti.

VAN DEPREMİ

"Kısa Sürede Konutlarımız Yapıldı"

Batmaz, depremden sonra aile üyelerini enkazdan çıkarmanın acısını yaşadığını vurgulayarak, "28 akrabamızı kaybettik. Deprem bizi öldürmedi, binalar öldürdü. Sağlıksız binalar nedeniyle insanlar enkaz altında kaldı. Allah bir daha kimseye yaşatmasın," dedi. Ayrıca, o dönemde devletin hızlıca konut yaparak insanları güvenli yaşam alanlarına kavuşturduğunu da sözlerine ekledi.

"Devletimizin Bütün Kurumları Seferber Oldu"

Erciş Kaymakamı Murat Karaloğlu, depremin ardından devletin tüm kurumlarının vatandaşların yanında olduğunu belirterek, "Türkiye'nin dört bir yanından insanlar yardımlarını ulaştırmak için seferber oldular. O dönemde Başbakan olan Cumhurbaşkanımız, yaraların en kısa sürede sarılacağını ifade etti," şeklinde konuştu.(AA)

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.