TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#yıl dönümü

İLKHABER-Gazetesi - yıl dönümü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, yıl dönümü haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Van Depremi'nin 13. yıldönümü: Van yeni bir depreme hazır mı? Haber

Van Depremi'nin 13. yıldönümü: Van yeni bir depreme hazır mı?

23 Ekim 2011'de Van’ın Erciş ilçesinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem, bölgede büyük bir yıkıma yol açtı. Depremde 604 kişi hayatını kaybetti ve binlerce insan evsiz kaldı. Erciş merkezli deprem, kent merkezinde ve çevre köylerde geniş çapta hasara neden oldu. Deprem sonrasında yapılan hasar tespitlerinde, yaklaşık 31 bin konut ve iş yerinin ağır hasar gördüğü belirlendi. Aradan geçen 13 yıla rağmen, kayıpların acısı hâlâ tazeliğini koruyor. VAN DEPREME HAZIR MI? Uzmanlar, Van’ın depreme hazırlıklı olmadığını ve acil bir deprem master planının gerekliliğini vurguluyor. Yapılan incelemeler, birçok binanın hala risk taşıdığını gösteriyor. Bu durum, bölgenin gelecekteki deprem riskini artırıyor. Van ve çevresinde sadece 23 Ekim 2011'deki deprem değil, 9 Kasım 2011'de yaşanan 5,6 büyüklüğündeki ikinci deprem de büyük can ve mal kaybına yol açtı. İlk depremden sonra yapılan hasar tespit çalışmalarında, 31 bin 870 konut, 8 bin 849 iş yeri ve 9 bin 602 ahırın ağır hasar gördüğü belirlendi. Aradan geçen 13 yıl, Van’ın depreme hazırlıklı olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor. Uzmanlar, bölgenin hala yeterli önlemleri almadığını, deprem master planının acilen hazırlanması gerektiğini vurguluyor. Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, “Deprem öncesi hazırlık konusunda büyük sorunlar yaşıyoruz. İlgili kurumların yapı stoğunu denetlemesi, problemli binaların ya yıkılması ya da geri dönüştürülmesi gerekiyor.” dedi. Van Depreminde Unutulmaz Acılar Enkazdan 3 saat sonra kurtarılan İzzet Batmaz, deprem sırasında evde olmadığını ve eve ulaşmanın ne kadar zor olduğunu anlattı. "Yollar kapalıydı, bir saatlik yolu koşarak gelmek zorunda kaldım. Apartmanım yıkılmıştı. O an sanki dünya başıma yıkıldı," diyen Batmaz, birçok yakınına ulaşamadığını ifade etti. Devletin kendilerine yardım ettiğini ancak acılarının hala taze olduğunu belirtti. "Kısa Sürede Konutlarımız Yapıldı" Batmaz, depremden sonra aile üyelerini enkazdan çıkarmanın acısını yaşadığını vurgulayarak, "28 akrabamızı kaybettik. Deprem bizi öldürmedi, binalar öldürdü. Sağlıksız binalar nedeniyle insanlar enkaz altında kaldı. Allah bir daha kimseye yaşatmasın," dedi. Ayrıca, o dönemde devletin hızlıca konut yaparak insanları güvenli yaşam alanlarına kavuşturduğunu da sözlerine ekledi. "Devletimizin Bütün Kurumları Seferber Oldu" Erciş Kaymakamı Murat Karaloğlu, depremin ardından devletin tüm kurumlarının vatandaşların yanında olduğunu belirterek, "Türkiye'nin dört bir yanından insanlar yardımlarını ulaştırmak için seferber oldular. O dönemde Başbakan olan Cumhurbaşkanımız, yaraların en kısa sürede sarılacağını ifade etti," şeklinde konuştu.(AA)

Tunç: Millete hizmet yolunda 23 yıldır hiç durmadan, yorulmadan kararlı adımlarla yürüdük Haber

Tunç: Millete hizmet yolunda 23 yıldır hiç durmadan, yorulmadan kararlı adımlarla yürüdük

AK Parti Seyhan Belediyesi ve Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Mustafa Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 14 Ağustos 2001’de kurulan AK Parti’nin, 23 yıldır ülkeye, millete hizmet etmeye devam etiğini dile getirdi. Partilerinin kuruluşunun 23. Yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınlayan AK Partili Tunç, AK Parti’nin kendisini ülkesine, milletine adamış kadrolardan oluştuğunu vurguladı. “Emin adımlarla yürüyerek Aziz Milletimize daha fazla hizmet etmeye devam edeceğiz” AK Parti Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, ülkeye, millete dün olduğu gibi bugün de yarın da hizmet etmeye devam edeceklerini vurgulayan AK Parti Seyhan ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Mustafa Tunç, “Başta dünya liderimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, partimizin önüne onca engel çıkardılar. 23 yıl boyunca çok badirelerle karşılaştık. Terör örgütlerinin alçakça senaryolarından tutun 15 Temmuz hain darbe girişimlerine kadar her türlü engeli, milletimizin kararlı duruşuyla atlattık. Millete hizmet yolunda 23 yıldır hiç durmadan, yorulmadan kararlı adımlarla yürüdük. Bundan sonra da emin adımlarla yürüyerek Aziz Milletimize daha fazla hizmet etmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle AK Partimizin kuruluşunun 23. Yıldönümünde, başta Adanalı hemşerilerimiz olmak üzere necip milletimize şükranlarımı sunuyorum” diye ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hatay'ın Ana Vatana Katılmasının 85. Yıl Dönümü Mesajı Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hatay'ın Ana Vatana Katılmasının 85. Yıl Dönümü Mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay’ın ana vatana katılmasının 85. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajında, Hatay'ın farklı kültürlerin ve dinlerin barış içinde bir arada yaşadığı, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir merkez olduğunu vurgulayan Erdoğan, Hataylıların ana vatanla bütünleşme kararının güçlü bir irade ile alındığını belirtti. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, 23 Temmuz Hatay’ın ana vatana katılmasının 85. yıl dönümü mesajı: Hatay, farklı kültürlerin ve dinlerin barış içinde bir arada yaşadığı, Anadolu’da kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan, kardeşlik ve hoşgörü merkezidir. Ana vatanla bütünleşme kararı, Hataylıların güçlü iradesiyle alınmıştır. Bu kucaklaşma kararı, millî birlik ve bütünlüğümüze değer katmış, uluslararası camiada ülkemizin barışçı kimliğini öne çıkarmış ve saygınlığını artırmıştır. Bu bütünleşme kararı, aziz milletimizin birlik ve beraberliğini her şeyin üstünde tuttuğunun göstergesidir. Ortak değerlerimiz etrafında kenetlenerek geleceğe aynı azim ve kararlılıkla yürüyoruz. Hatay’ı da kapsayan ve 6 Şubat’ta meydana gelen deprem, son asırda maruz kaldığımız en büyük felaket olarak tarihe geçti. Bu depremlerde hayatını kaybeden kardeşlerime bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.  Bu düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal ve Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen başta olmak üzere, bu millî dava uğruna çaba harcayan herkesi rahmetle yâd ediyor; Hataylıları ve bütün vatandaşlarımızı en kalbi duygularımla selamlıyorum.

Depremde yıkılan Alpargün Apartmanı'nda acı anma Haber

Depremde yıkılan Alpargün Apartmanı'nda acı anma

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılması sonucu 96 kişinin yaşamını yitirdiği Alpargün Apartmanı'nın enkazının kaldırıldığı alanda anma töreni düzenlendi. Asrın felaketinde 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerde 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti. Adana’da da 13 apartman yıkıldı 418 vatandaşımız yaşama deva etti. Meydana gelen depremlerin sonucunda 3.297 bina ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldi. Depremin yıl dönümünde yıkılan apartmanların bulunduğu alanlarda ölenlerin yakınları depremin yaşandığı saatte bir araya gelerek yakınlarını andı, dualar okundu.  Çukurova ilçesine bağlı Güzelyalı Mahallesi'nde yıkılan Alpargün Apartmanı'nın enkazının kaldırıldığı alanda da tüm deprem şehitleri ve bu binada yaşamlarını kaybedenler için saygı duruşundu bulunuldu. Gözyaşları içerisinde hayatlarını kaybedenleri anan vatandaşlar, hayatını kaybedenlerin kıyafetlerini apartmanın arsasına getirerek üzerine karanfil bıraktı. Yıkılan binada kayınvalidesi Hülya Yürk ve kayınbabası Zafer Yürk'ün diğer 94 kişi ile birlikte yaşamını yitirdiğini ifade eden Hasan Ölçer, binanın tutuklu müteahhidi sanık Hasan Alpargün'ün en ağır ceza ile cezalandırılmasını istediklerini söyledi. Hasan Ölçer, "Bir yaşlı kadının yaralı olarak kurtarıldığı bu bina eğer yönetmeliklere uygun yapılmış olsaydı, yakınlarımız da dahil toplam 96 kişi yaşamını kaybetmemiş olacaktı." dedi. "Tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, il protokolü ve çok sayıda vatandaş,  depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için sabah ezanı sonrasında düzenlenen Mevlid-i Şerif programına katıldı, yitirilen canlar için dualar etti. Vali Köşger, “Kaybettiğimiz canlarımızın acısı hala ilk günkü gibi yüreğimizde. Yaralarımızı sarsak da ne acımız ne de kaybettiklerimiz asla unutulmayacak. Adana’mız dahil 11 ilimizi etkisi altına alan depremlerde vefat eden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum.” dedi.

ATSO Başkanı Ali Bahar'dan "kayıt dışı" ile topyekun mücadele çağrısı: Haber

ATSO Başkanı Ali Bahar'dan "kayıt dışı" ile topyekun mücadele çağrısı:

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, "kayıt dışı"na karşı topyekun bir mücadele yürütülmesi gerektiğini söyledi.Bahar, göreve gelişinin birinci yıl dönümü dolayısıyla ATSO'da düzenlediği basın toplantısında, bir yılda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.Dünyada yaşanan her olaydan Antalya'nın etkilendiğini belirten Bahar, kentin çok göç aldığını hatırlattı.Antalya'nın, yabancı ortaklı şirket sayısı bakımından İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer aldığına dikkati çeken Bahar, ​​​​​​​oda olarak kentin başta ekonomisi olmak üzere her alanda gelişimine katkı sağlayacak projelere imza attıklarını kaydetti.Kentin sorunlarını yakından takip ettiklerini ifade eden Bahar, ilgili bakanlıkları ziyaret ederek sorunları aktardıklarını ve çözüm önerileri sunduklarını dile getirdi.Bahar, günübirlik ev kiralama, turizmin tüm yıla yayılması, geceleme sayılarının kısalması, nitelikli personel gibi konulardaki sorunları Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a ilettiklerini ve olumlu yanıtlar aldıklarını aktardı.- "Her sektörde 'kayıt dışı' var"Antalya'da konut alan yabancıların, konutları turizm sezonunda kiralamalarının, kiralık tatil evleri ve villa ticaretine yönelmelerinin kayıt dışı ekonominin oluşmasına neden olduğunu vurgulayan Bahar, bunu önlemek amacıyla "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin hazırlandığını anımsattı.Bahar, "Henüz kanun tasarısı niteliğinde olan bu düzenleme turizm sektörümüz açısından olumlu karşılansa da daha koruyucu, daha kapsamlı, daha sıkı tedbirlerin uygulandığı bir çalışmanın genel kuruldan kabulünü bekliyoruz." dedi."Kayıt dışı"nın ciddi bir problem olduğuna işaret eden Bahar, hemen hemen her sektörde bu sıkıntının yaşandığını söyledi.Bunun bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini belirten Bahar, "Günübirlik kiralamada, kişisel bakımda, sağlık turizminde, 'rent a car'da, 49 meslek grubunda kayıt dışı var. Bunu önlemek sadece valiliğin, emniyetin yapacağı iş değil, topyekun mücadele gerektiriyor. Ruhsatsız yerin, şikayet edilmesi gerekiyor. Farkındalık olsun diye 'Alo 107 ihbar hattı' kurulmasını istedik." diye konuştu.Antalya'da yabancıların konut alışında artış yaşandığına da değinen Bahar, tarım arazilerinde yabancılaşmanın önüne geçilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.- Çatıya yapılan GES, enerji maliyetini düşürdüATSO olarak GES yatırımlarına büyük önem verdiklerine işaret eden Bahar, "Hizmet binası çatısına güneş enerji santrali montajı tamamlandı. Binamızın yıllık yaklaşık 3 milyon lira olan enerji maliyetinin, bu yatırımla 1,8 milyon liraya düşmesini hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.ATSO'da, Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi kurulduğunu hatırlatan Bahar, merkezle iş dünyasının ticari ilişkilerinde zaman ve itibar kayıplarına uğramasının önüne geçmeyi amaçladıklarını anlattı.İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan İller Arası Rekabet Endeksi'ni, en önemli yol haritalarından biri olarak gördüklerini vurgulayan Bahar, Antalya'nın bu yılki raporda 4. sıraya yükseldiğini kaydetti.

Özgecan Aslan ölümünün 8. yılında mezarı başında anıldı Haber

Özgecan Aslan ölümünün 8. yılında mezarı başında anıldı

MERSİN (AA) - Mersin'de okuldan çıktıktan sonra evine gitmek için bindiği minibüste katledilen Özgecan Aslan'ın ölümünün 8. yılında mezarı başında anma töreni düzenlendi. Anne Songül ve baba Mehmet Aslan ile aile yakınları ve vatandaşlar, Tarsus ilçesinde 11 Şubat 2015'te 19 yaşındayken öldürülen kızlarının Mersin Şehir Mezarlığı'ndaki melek figürlü anıt mezarını ziyaret etti.Aslan'ın mezarına gül bırakıldı, Kur'an-ı Kerim okudu ve dua edildi.Baba Aslan, kızının vefatının üzerinden 8 yıl geçtiğini belirterek, "Özge'min, Özo'mun bergüzarını depremde hayatını kaybeden depremzedelere gönderdik. Çok acılı, sıkıntılı ve zor günlerden geçiyoruz. Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun. Tüm kainatı, devleti, insanı ayakta tutan adalettir. Adaletin bir an önce tesis edilmesi zaruridir. Ümit ediyorum ki bu acıların ve ızdırapların sona ermesinde sevgi, saygı, muhabbet ve güzel insanlar kazanacaktır." diye konuştu.- Özgecan Aslan'ın katledilmesiÜniversite öğrencisi Özgecan Aslan, Mersin'in Tarsus ilçesinde 11 Şubat 2015'te okuldan çıktıktan sonra evine gitmek için bindiği minibüste katledilmişti. Sanıklar Ahmet Suphi Altındöken, babası Necmettin Altındöken ve Fatih Gökçe, yargılama sonucunda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.Cinayetin faili Ahmet Suphi Altındöken, Adana F Tipi Kapalı Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'nda bir mahkum tarafından 11 Nisan 2016'da öldürülmüştü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.