TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sokak hayvanları için yeni düzenleme: Ötanazi, sahiplendirme teşviki, belediyelere yetki ve ceza artışı...

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 17 maddelik yasa teklifinin detaylarını açıkladı; kuduz riski ve sokak hayvanları için yeni önlemler getiriliyor. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2024 13:39
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2024 13:39
Kaynak: Haber Merkezi
Sokak hayvanları için yeni düzenleme: Ötanazi, sahiplendirme teşviki, belediyelere yetki ve ceza artışı...

Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 17 maddelik teklifin detaylarını AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler verdi.

TEKLİFİN AMACI VE İÇERİĞİ BELLİ OLDU

Güler, "Görüşler ve beklentiler alındı, rapor haline getirildi ve cumhurbaşkanımıza sunuldu. Yasa teklifimiz olgunlaştı. Tarım komisyonunda ve genel kurulda tamamlanacak" ifadelerini kullandı.

“TBMM’de kabul edilen ev hayvanlarına dair sözleşme var. Kanunumuz, sokak hayvanlarını bakım evine almayı, kısırlaştırmayı, aşılamayı ve sokağa bırakmayı öngörüyor. 20 yıllık süreçte 2.5 milyona yakın sahipsiz sokak köpeği kısırlaştırıldı, 550 bine yakın köpek ise sahiplendirildi. Ancak mahalli idarelerimizin yetersiz kaldığını görüyoruz. Bu durum kuduz riskli vakaların artmasına neden oldu” dedi.

KUDUZ RİSKİ VE ÖTANAZİ UYGULAMASI

Güler, belli ilçelerde kuduz köpek nedeniyle karantina uygulamaları yapıldığını belirtti. “Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış ve rehabilite imkanı olmayan köpeklerin uyutulması yani ötanazi kavramını düzenlemede getiriyoruz” dedi.

TOPLUM SAĞLIĞINA DAİR ÖNLEMLER

Güler, hayvandan insana geçen parazitlerin insan sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. “Hayvanları koruma ve toplum sağlığını koruma başlığı ile düzenlemeleri yapıyoruz. Tarım bakanlığımızın desteğiyle barınaklarda kaliteli yaşam alanları oluşturulacak” diye ekledi.

YETKİ VE YAPTIRIMLAR

Sokak hayvanlarıyla ilgili yetkinin belediyelerde olduğunu belirten Güler, uygulamayı yapmayanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngördüklerini ve 50 bin lira para cezası uygulanacağını söyledi.

Güler, “Tarım bakanlığımız, barınakların nitelikli hale getirilmesi için güçlü destek sağlayacak. Kanun sonrası bakanlık düzenlemeler ile uygulamayı nitelikli hale getirecektir” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.