TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Eskişehir Günyüzü'nde arpa hasadına katıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Eskişehir'in Günyüzü ilçesindeki ziyaretinde biçerdöver kullanarak arpa hasadına katıldı. Hububat hasadının yüzde 60’ının tamamlandığını belirten Yumaklı, TMO'nun üreticileri mağdur etmeyecek şekilde hazırlıklarını tamamladığını ve depoların büyük kısmının yerli ürünlerle dolu olduğunu vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2024 17:52
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2024 17:52
Kaynak: BÜLTEN
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Eskişehir Günyüzü'nde arpa hasadına katıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Eskişehir'in Günyüzü ilçesini ziyaret etti. İlçede yapılan ziyarette Bakan Yumaklı’ya Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, Günyüzü Kaymakamı Muhammed Raşit Kurt, AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem, Günyüzü Belediye Başkanı Hidayet Özmen, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Eskişehir Orman Bölge Müdürü İsmail Çetin ile kurum amirleri ve köy halkı eşlik etti.

Günyüzü ilçesine bağlı Gökpınar Mahallesi'nde Oğuzhan Kıymıkoğlu'na ait arpa tarlasında hasada katılan Bakan Yumaklı biçerdöver kullandı. Tarla sahibinden ürünle ilgili bilgi alan Yumaklı, arpa hasadının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’de hububat hasadının yüzde 60’lık kısmının tamamlandığını ve diğer kısmının da bütün hızıyla devam ettiğini söyledi.

“İddia edildiği gibi depoların dolu olması söz konusu değil”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "TMO, bu yıl da üreticileri hiçbir şekilde mağdur etmeyecek şekilde, eğer gerekirse geçen yıl kadar ürünü alabilecek kabiliyetle ve kapasitede hazırlıklarını tamamlamış durumda. İddia edildiği gibi depoların dolu olması söz konusu değil. Hatta maalesef bu dezenformasyon biraz daha ileri götürülerek, depoların tamamının ithal ürünle dolu olduğu söyleniyor. Bu da kesinlikle doğru değil. Bu depoların yüzde 90'ının üzerinde bizim ülkemizde üretilen ürünlerden oluştuğunu da söylemek istiyorum. Özellikle stratejik ürünler olarak tabir ettiğimiz hububatın bu yıl için buğday ve arpanın yaklaşık 30 milyon tonluk bir rakama ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bu ürünlerin hasadının önceki yıllara nazaran çok daha hızlı bir şekilde gittiğini de takip edebiliyoruz. Dolayısıyla bizlere iklim değişikliğinin en önemli etkilerinden bir tanesi de hasat ve ekim dönemlerinin yaklaşık iki haftaya yakın öne gelmesi söz konusu. Toprak Mahsulleri Ofisi'miz (TMO) piyasa regülasyon görevi kapsamında referans fiyatlar açıkladı. Bu referans fiyatlar tavan fiyat değildir. Bunu her zaman için altını çizerek belirtiyoruz. Dolayısıyla bu referans fiyatın altında bir fiyat oluşması durumunda üreticilerimizin ürünlerini TMO'nun almaya hazır olduğunu buradan bir kez daha altını çizerek belirtmek istiyorum. Bugüne kadar TMO'ya ürününü vermek isteyen üreticilerimiz için 6 milyon tonluk randevu söz konusu. Bunun 2 milyon tonunun TMO'ya verilmesi işlemi gerçekleşti. Malumunuz geçen yıl da TMO yine 13 milyon tonun üzerinde bir ürün alarak, Cumhuriyet tarihinin rekorunu da gerçekleştirmişti” diyerek ifade etti.

İbrahim Yumaklı

“TMO, almış olduğu ürünlerin bedelini 45 güne kadarlık bir sürede ödeyecektir”

Bakan Yumaklı, Türkiye çapında 600 alım noktası olduğunu ve bu alım noktalarında alımların şu anda bütün hızıyla devam ettiğini vurgulayarak, sözlerini şu şekilde devam etttirdi: “Özellikle içeride bu ürünlere ihtiyacı olan sanayinin, içeride üretilen bizim üreticilerimizin ürettiği ürünleri kullanması adına dahilde işleme rejimi kapsamında başta olmak üzere buğday ve diğer ürünlerin alımını 15 Ekim'e kadar durdurduk. Sanayimiz de içeriden bizim kendi üreticimizin, çiftçimizin ürettiği ürünleri alacak. Aynı zamanda da yine hamdolsun bereketli, geçen sene de öyleydi. Bu sene de öyle bir sezon geçiriyoruz. Eğer mümkün olursa ihracatıyla ilgili olan kısmı da açmış durumdayız. TMO, almış olduğu ürünlerin bedelini 45 güne kadarlık bir sürede ödeyecektir. Bu 45 gün bekleyecek, ondan sonra ödeyecek anlamına gelmez. Yine bu konudaki dezenformasyonu da ben takdirlerinize sunuyorum. Bu zamana kadar 10 Haziran'a kadar alınmış olan ürünlerin parası ödendi. Bu da bir ay bile etmiyor. 30 gün civarında bir süreye tekabül ediyor. Bütün işin hülasası şu, bizim bu cennet memleketimizde elini, emeğini, alın terini, akıl terini dökerek ürün üreten, bu toprağın verimini bizim insanımızın hizmetine sunan çiftçimizin her zaman için biz Bakanlık olarak yanında olacağız. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda bizlere talimatı vardır. Biz her halükarda çiftçilerimizin, üreticilerimizin o belirlemiş olduğumuz referans fiyatının altında ürünlerini satmamalarını özellikle kendilerinden istirham ediyoruz. TMO hazırdır. Üreticilerimiz ürünlerini verebilirler."

Bakan Yumaklı, hasat sezonunun bütün çiftçilere ve memlekete bereketli ve hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını bitirdi. Arpa hasadının ardından DSİ'ye ait Gökpınar Göletinde de incelemelerde bulunan Bakan Yumaklı Gecek mahallesindeki üzüm bağında incelemelerde bulundu ve Günyüzü ilçesinin sorunları hakkında bilgi alarak ziyaretini tamamladı.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.