TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kurban kesiminde nelere dikkat edilmeli?

İLKHABER'e kurbanlık seçimi, kesimi ve kesim sonrası elde edilen etlerin muhafazası konusunda önemli açıklamalarda bulunan Adana Veteriner Hekimler Odası (VHO)Nihat Köse, vatandaşların bu konuda çok duyarlı olmalarını gerektiğine vurgu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2024 17:17
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2024 17:24
Kaynak: Haber Merkezi
Kurban kesiminde nelere dikkat edilmeli?

Kurban Bayramı geldi. Bu yıl 16, 17, 18, 19 Haziranda Kurban Bayramını idrak edeceğiz. Bugün bayramız birinci günü ve 4 gün süre ile kurban kesimi yapılabilmekte.. Kimi bayram öncesi, kimi ise 2, 3 ve 4. günü bekliyor. Yani bir bakıma arayış içerisinde..

Havaların da sıcak olması nedeniyle kurbanlıkların kesimi kadar, elde edilen etlerinin muhafazası da büyük önem taşıyor. Uzmanlar, kurbanlık seçiminin yanı sıra kesimi ve etleri muhafaza etme aşamalarının da dikkatli olması konusunda tavsiyelerde bulunuyor.

İlkhaber'den Serhat şanlı'nın haberine göre; Gazetemize kurbanlık seçimi, kesimi ve kesim sonrası elde edilen etlerin muhafazası konusunda önemli açıklamalarda bulunan Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı (VHO) Nihat Köse, vatandaşların bu konuda çok duyarlı olmalarını gerektiğine vurgu yaptı.

Kurban kesiminde nelere dikkat edilmeli?

Nihat Köse, “Kurban Bayramı bu yıl 16, 17, 18, 19 Hazirana denk geldi ve yüksek sıcaklıkların da başlaması işin biraz riskli boyutunu da beraberinde getiriyor. Çünkü önemli bir gıda olan etlerin sıcaklarda bozulma ihtimali daha fazla ve bozulan etler büyük riskler oluşturur.

O nedenle her zaman temizliğe, hijyene dikkat etmek gerekiyor. Kurbanın kesimi, kesim yerleri, kesecek kişilerin hijyeni-sağlığı, hayvan nakilleri, araçların dezenfeksiyonu, satış alanlarının dezenfeksiyonu vs. alanlarda dikkat edilmeli ve kurallara da kesinlikle uyulmalı” dedi.

Kurban kesimi ve sonrası için önerilerde bulunan Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı(VHO)Nihat Köse, şu açıklamalarda bulundu;

“Öncelikle vatandaşlarımız kurbanlıklarını mutlaka belediyelerin belirlediği satış yerlerinden almalı ve yine belirlenen yerlerde kestirmelidir. Çünkü belediyelerin belirlediği yerlere getirilip satılan kurbanlıklar veteriner hekimler tarafından kontrol edilip muayenesi yapılmaktadır. 

Unutmayın! Aldığınız kurbanlıklar kulağı küpeli, il dışından getirilenler ise ‘Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu’, il içerisindekiler de İlçe Müdürlüğü veteriner hekimlerince düzenlenmiş ‘Hayvan Nakil Belgesi’ olmalıdır. Hayvanların çevreye duyarlı, bakışları canlı, uzuvları tam, tüyleri düzgün olmalı..

Kesimlerin de kesinlikle belediyelerin belirlediği yerlerde yapılması gerekir. Çünkü oralarda belediyelerce belirlenmiş profesyonel kasaplar görev yapmaktadır. Ayrıca görevlendirilmiş veteriner hekimler bulunmakta ve gerekli kontrolleri yapmaktadır. Veteriner hekimler kesim öncesi ve sonrası hayvan ve etleri kontrol etmekte, sağlıklı olup olmadığına bakmaktadır. Sağlıksız olanların kesilmelerine de izin verilmemektedir.

Kesim sonrası elde edilen etler hemen tüketilmemeli, oda sıcaklığında bekletilmeli sonrasında ise buzdolabında soğutulmalıdır. Aksi takdirde ölüm sertliği olacaktır ve et sertleşerek hem lezzetsiz, hem de sağlıksız olacaktır.

İyi bir kurbanlık alımı ise, belediyelerin izin verdikleri yerlerden ya da veteriner hekimi kontrolündeki tarım işletmelerinden alınması doğru olacaktır. Ayrıca kurban alınırken il gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü tarafından üreticiye her hayvan için özel olarak verilen pasaport belgesi ve şehir dışından geliyorsa sağlık raporu kontrol edilerek alınmalıdır.

Kurbanlıkların fiziksel olgunluğunu tamamlamış olmalı, en az bir yaşında olmalı ya da bir yaş görünümünde olmalı. Çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalıdır. Hayvanın tüyleri düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı. Yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı olmamalı. Pis kokulu ishali ve burun akıntısı,  öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı. Yara, şişlik ve ödemi olmamalı. Ayrıca gebe hayvan olmamasına dikkat etmek gerekir.

Özellikle şehir merkezlerinde kurulan hayvan pazarları, şuan yüksek sıcaklıklardan dolayı daha fazla koku, çevre kirliliği ve sinek, pire, kene gibi nedenlerden dolayı zoonoz hastalıklarında da artış görülebileceği ihtimali yüksektir.

Kesim yapacak kasaplar ve yardımcı personelin sağlık kontrolleri yapılmalı, önlük, çizme, bone, maske ve eldiven kullanması sağlanmalıdır. Kesimden sonra elde edilen etler ve tüketilebilir sakatatlar sahiplerine ayrı ve gıda ambalajına uygun şekilde teslim edilmelidir.

Ayrıca kesim sonrası hayvansal atıkların usulüne uygun olarak bertaraf edilmesine dikkat edilmeli.. Adana Veteriner Hekimler Odası olarak bu süreçte ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaya, bu sürecin sorunsuz geçmesi için tüm katkıları sunmaya hazır olduğumuz unutulmamalıdır.

ÇOCUKLAR KESİMİ İZLEMESİN

Önemli bir konu ise maalesef her kurbanda istenmeyen görüntülere şahit olmaktayız. Bir yandan acemi kasaplar, bir yandan aleni açıkta yapılan kesimler, bir yanda kurbanlık etlerin heba edilmesi.. Ayrıca maalesef çocuklarımızın maruz kaldığı görüntüleri de geçmemek lazım..

Kurban kesimi kanlı bir süreç ve bunlar çocukların alışık olduğu görüntüler değil. Bu nedenle Kurban Bayramı boyunca çocukların oldukça hassas olan psikolojilerinin bozulmaması için anne babalar bilinçli olmalı, onlara izlettirmemeli.

Çocuklar kesimi ve etlerin parçalanmasını gördüklerinde psikolojisi bozulabilir. Sonrasında et yemeyi bırakabiliyorlar. İçine kapanabiliyorlar. O bakımdan dikkat etmeliyiz. Lütfen, kurban mutsuzluk kaynağı olmasın..

kurban nasıl kesilir

ÜRETİCİLER DESTEKLENMELİ

Bu yıl kurbanın kilosu 250 lira civarındadır. Ancak yetiştiricilerin borçlanarak hayvanlarını bugünlere getirdikleri, eğer satamazsa yani ekonomik tablo dolayısıyla alıcı bulunamazsa kurbanlıklar geldikleri yerlere geri götürülecek.

Bu hayvanların dolaşımı nedeniyle ülkede hastalıkların da yayılmasına neden olabilir ayrıca hayvancılıktan insanlar para kazanmaz bu işi bırakırlarsa hayvancılığı bırakanları geri döndürmek çok zor olmaktadır. Temennimiz kurbanlıkların satılması ve yetiştiricilerin para kazanmasıdır. Satılamaması durumunda kurbanlıkların Et ve Süt Kurumu’nda değerlendirilmesi ve yetiştiricilerin para kazanması sağlanmalıdır.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ 9 GÜN

Bu yıl Kurban Bayramı 16, 17, 18, 19 Hazirana denk gelmektedir. Ayrıca memurlar için 20-21 Haziran günlerinin de idari izin kapsamına alınmasıyla birlikte Kurban Bayramı 9 gün tatil olacak. Kamu çalışanları hafta sonlarının da eklenmesiyle birlikte toplam 9 gün tatil yapacak.

Özel sektör çalışanları için Kurban Bayramı tatili 4.5 buçuk gün olacak. Yarım gün arife resmi tatili, 4 gün bayram resmi tatiliyle birlikte özel sektör çalışanları toplamda 4.5 gün izin yapacak. Bu yıl Kurban Bayramı ilk günü Pazara denk geliyor.

nihat köse

(Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse)

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.