TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hatay'daki dağ ceylanlarını koruma çalışmaları başladı

Nesli tükenme tehlikesinde olduğu için koruma altına alınan Hatay'daki "gazella gazella" türü dağ ceylanlarının yaşam alanlarını iyileştirerek popülasyonlarını korumak üzere Doğa Derneği ve Hatay Tabiatı Koruma Derneği iş birliğiyle planlanan çalışma başladı.

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2024 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2024 11:24
Muhabir: ALİ GÜRELİ
Hatay'daki dağ ceylanlarını koruma çalışmaları başladı

Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü ve Yaban Hayatı Uzmanı Şafak Arslan, dünyada yaklaşık 3 bin bireyi kalan "gazella gazella" türü dağ ceylanlarının İsrail, Ürdün, Filistin ve Türkiye’de dağılım gösterdiğini söyledi.

Ülkemizdeki 1.387 dağ ceylanının Türkiye-Suriye sınırı boyunca dar bir şeride sıkışmış alanda yaşadığını belirten Arslan, "IUCN Kırmızı Listesi’nde tehlike altında olan ve Türkiye’nin tek dağ ceylanı popülasyonuna ev sahipliği yapan Kırıkhan'daki Hatay Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ndaki koruma çalışmalarını Hatay Tabiatı Koruma Derneği ile bir arada yapıyoruz" dedi.

Alanda uzun yıllar boyunca başarılı çalışmalar yürüten Prof. Dr. Mustafa Sözen ve Prof. Dr. Yaşar Ergün rehberliğinde bir yıl boyunca kritik faaliyetler gerçekleştirileceğini dile getiren Arslan, "Böylece Hatay’da yaşayan dağ ceylanları üzerindeki tehditler azaltılacak, çeşitli koruma ve farkındalık faaliyetleri gerçekleştirilecek ve ceylanlar için alternatif yaşam alanları belirlenecek. Burada ilk olarak dağ ceylanlarına hastalık etkeni oluşturmayacak şekilde su akışı sağlandı ve daha önce açılan derin su kuyularının etrafı, ölümlere neden olmaması için demir kafeslerle çevrildi. Su akışının sağlanmasında, bölgedeki hayvancılığı da katkıda bulunulması amaçlandı" diye konuştu.

Arslan, şunları kaydetti:

"Bölgede 10 dönüm tarım alanı kiralanarak ceylanların besin ihtiyacını karşılaması için nohut ekimi denemesi yapılacak. Dağ ceylanlarının ekolojik isteklerini karşılayabilmek adına Hatay dışında da alternatif yaşam alanları belirlenecek. Yetkililer, basın, uzmanlar ve yöre halkıyla düzenlenecek buluşma ve toplantılar sayesinde yerelde ve ülke çapında dağ ceylanları hakkında farkındalık oluşturulacak."

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.