TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#gazella gazella

İLKHABER-Gazetesi - gazella gazella haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, gazella gazella haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Hatay'daki dağ ceylanlarını koruma çalışmaları başladı Haber

Hatay'daki dağ ceylanlarını koruma çalışmaları başladı

Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü ve Yaban Hayatı Uzmanı Şafak Arslan, dünyada yaklaşık 3 bin bireyi kalan "gazella gazella" türü dağ ceylanlarının İsrail, Ürdün, Filistin ve Türkiye’de dağılım gösterdiğini söyledi. Ülkemizdeki 1.387 dağ ceylanının Türkiye-Suriye sınırı boyunca dar bir şeride sıkışmış alanda yaşadığını belirten Arslan, "IUCN Kırmızı Listesi’nde tehlike altında olan ve Türkiye’nin tek dağ ceylanı popülasyonuna ev sahipliği yapan Kırıkhan'daki Hatay Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ndaki koruma çalışmalarını Hatay Tabiatı Koruma Derneği ile bir arada yapıyoruz" dedi. Alanda uzun yıllar boyunca başarılı çalışmalar yürüten Prof. Dr. Mustafa Sözen ve Prof. Dr. Yaşar Ergün rehberliğinde bir yıl boyunca kritik faaliyetler gerçekleştirileceğini dile getiren Arslan, "Böylece Hatay’da yaşayan dağ ceylanları üzerindeki tehditler azaltılacak, çeşitli koruma ve farkındalık faaliyetleri gerçekleştirilecek ve ceylanlar için alternatif yaşam alanları belirlenecek. Burada ilk olarak dağ ceylanlarına hastalık etkeni oluşturmayacak şekilde su akışı sağlandı ve daha önce açılan derin su kuyularının etrafı, ölümlere neden olmaması için demir kafeslerle çevrildi. Su akışının sağlanmasında, bölgedeki hayvancılığı da katkıda bulunulması amaçlandı" diye konuştu. Arslan, şunları kaydetti: "Bölgede 10 dönüm tarım alanı kiralanarak ceylanların besin ihtiyacını karşılaması için nohut ekimi denemesi yapılacak. Dağ ceylanlarının ekolojik isteklerini karşılayabilmek adına Hatay dışında da alternatif yaşam alanları belirlenecek. Yetkililer, basın, uzmanlar ve yöre halkıyla düzenlenecek buluşma ve toplantılar sayesinde yerelde ve ülke çapında dağ ceylanları hakkında farkındalık oluşturulacak."

Sayıları 1500'e ulaşan Hatay dağ ceylanlarına hayran kaldılar Haber

Sayıları 1500'e ulaşan Hatay dağ ceylanlarına hayran kaldılar

Hatay'ın doğal güzellikleriyle adını duyuran ilçelerinden olan Belen'de Kaymakamlık tarafından hazırlanan ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından finanse edilen Erasmus+ “Let’s Make The World More GreE+n” projesi sona erdi. Çevre bilincini artırmayı ve sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarını teşvik etmeyi hedefleyen projenin katılımcıları, Hatay genelindeki doğal zenginlikleri görme fırsatı buldu. Hatay'ın konukları, gezi programı kapsamında nesli tükenme tehlikesinde olduğu için koruma altındaki "gazella gazella" türü dağ ceylanlarının olduğu bölgeye de Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç rehberliğinde giderek, dağ ceylanlarını gözlemledi. Projenin Koordinatörü Yeliz Sevim, Hatay'ın Suriye sınırındaki ilçesi Kırıkhan'da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kurulan Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezi'nin, dağ ceylanlarının korunması konusunda önemli bir işlevi yerine getirdiğini söyledi. Sevim, proje katılımcılara harika bir fırsat sunan Abdullah Öğünç ve ekibine çabaları için teşekkür etti. Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç, ilkhaber-gazetesi.com'a yaptığı açıklamada, 2010 yılına kadar nesli tükenme noktasında olarak kayda geçen dağ ceylanlarının korunması noktasında bölgede önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini ifade etti. O yıllarda 65 kadar olan dağ ceylanı sayısının daha sonra Kırıkhan’da kurulan Dağ Ceylanı Üretim Merkezi ile giderek arttığını ifade eden Öğünç, "Bu merkezde çoğalan ceylanlar, doğal yaşam alanında bakılmaya başlandı ve bu şekilde sayıları 1500’e ulaştı. Bölgeye gelen ziyaretçilerin ilgi odağı olan ceylanların sayıları, koruma önlemleriyle daha da artacak" dedi.

Hatay'daki Dağ Ceylanı Üretim Merkezi, ziyaretçi akınına uğruyor Haber

Hatay'daki Dağ Ceylanı Üretim Merkezi, ziyaretçi akınına uğruyor

Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilen Kırıkhan ve Kumlu ilçelerini kapsayan yaklaşık 13 bin hektarlık alanda yaşamlarını sürdüren "gazella gazella" türü dağ ceylanlarının sayısı her yıl artıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kurulan Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezi de ziyaretçi akınına uğruyor. Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilen Kırıkhan ve Kumlu ilçelerini kapsayan yaklaşık 13 bin hektarlık alanda yaşamlarını sürdüren "gazella gazella" türü dağ ceylanlarının sayısı, yapılan son sayımlara göre 1500'e yaklaştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekiplerince yakından takip edilen dağ ceylanlarının korunması çalışmalarının yanı sıra, yaralı ve hasta olanlarının tedavisi de özenle sağlandığı belirtildi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay'daki yaşam alanlarını oluşturan bölgede sayılarının artmasından mutlu olunan dağ ceylanlarının bulunduğu bölgenin, fotoğraf ve video çekmek isteyen doğaseverler tarafından özellikle hafta sonları ziyaret edildiği ifade edildi. Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç, bölgeye yapılan ziyaretlere ilişkin, "Deprem sonrası insanımız yaşadığı korku ve panik hâlinden sıkıntıdan bir nebze uzaklaşmak için doğaya sığınır oldu. Yeni yılın ilk altı ayında Kırıkhan da bulunan dağ ceylanı üretim merkezini ziyaret eden kişi sayısı 6 bine yaklaştı." dedi. Gazella gazella Gazella gazella türü, Türkiye Memeli Listesi'ne 2008 yılında belgelenmesinin ardından eklenmiş olan bir tür olarak biliniyor. Kırıkhan ve Kumlu ilçelerini kapsayan söz konusu 13 bin hektarlık alan, Hatay dağ ceylanlarının yaşamlarını sürdürdüğü Türkiye’deki tek alanı oluşturuyor. Bu türün popülasyonunun devamının sağlanması, bölgede yeni yetişen neslin ceylanları sahiplenilmesi ve bölgenin değeri olarak görülmesi açısından büyük önem taşıyor.

Hatay'daki Yaban Hayatı Koruma Alanı tahribatına tepki Haber

Hatay'daki Yaban Hayatı Koruma Alanı tahribatına tepki

Türkiye'deki gazella gazella türü dağ ceylanlarının yaşadığı tek yer olan ve Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından türün nesli tehlikede olarak sınıflandırılarak korunma altına alınması gerektiği açıklanan Hatay'daki Yaban Hayatı Koruma Alanı'nın iş makinesiyle tahrip edilmesine çevreciler tepki gösterdi. Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç, Hatay halkının, depremin 1. yıl dönümünde yaşamlarını kaybedenler için düzenlenen anma törenlerinde olduğu saatlerde Yaban Hayatı Koruma Alanı'nın tahrip edildiğini söyledi. Arazide koyunlarını otlatan çobanlardan birinin kendisine ihbarda bulunduğunu ifade eden Öğünç, "Gelen ihbara göre dağ ceylanı koruma alanı olan Yaban Hayatını Geliştirme sahasının içinde birileri iş makineleri ile araziyi talan edip, yol açmış. Duyduklarıma inanamadım. Belirtilen bölgeye gittiğimizde birileri ceylanların yaşam alanı ve korunan alan içine iş makineleri ile girmiş ve ortalığı darmadağın etmiş. Tam da tarihimizin en büyük deprem felaketinin yıl dönümünde acımızı yaşarken ve kayıplarımıza ağlarken, birilerinin bu acılı ve yoğun gününü fırsat bilerek alanı yağmalamaya çalışması karşısında ne diyeceğimiz şaşırdık." dedi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay İl Şube Müdürlüğü yetkililerine durumu bildirdiklerini belirten Abdullah Öğünç, şunları kaydetti: "Yetkililerden talebimiz, bu gözü dönmüş fırsatçı ve yağmacıların kim olduğunun en kısa sürede belirlenmesi, arazi yağmalarken kullandıkları bütün iş makinelerine el konulması, alanın doğal haline getirilmesi için hemen çalışmaların başlatılması, yapılacak bütün masraf bunlardan tahsil edilmesi ve nesli tehlike altında bir türü yok etmeye yönelik eylemden dolayı hapis cezası istemiyle haklarında kamu davası açılmasıdır. Bu memleketin taşı da, toprağı da, doğası da, ceylanı da sahipsiz değildir. Kimse kanunlarda, kurallardan, devletten büyük değildir. Yetkililerden bunu yapanları kısa sürede bulmalarını ve hak ettikleri cezayı vermelerini talep ediyoruz."

Hatay'daki endemik tür dağ ceylanlarının geleceği için çağrı Haber

Hatay'daki endemik tür dağ ceylanlarının geleceği için çağrı

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç, nesli tükenme tehlikesinde olduğu için koruma altına alınan Hatay'daki "Gazella gazella" türü dağ ceylanlarının geleceği için çağrıda bulundu. Abdullah Öğünç, Hatay'daki "Gazella gazella" türü dağ ceylanlarının ülkemizde sadece Hatay ilinde yaşayan bir tür olduğunu, dünya genelinde ise Hatay dışında sadece İsrail'de yaklaşık 3 bin bireyinin kaldığını söyledi. İsrail'deki populasyon sürekli azaldığını belirten Öğünç, bu nedenle Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından türün nesli tehlikede olarak sınıflandırılarak korunma altına alınması gerektiğinin vurgulandığını ifade etti. Öğünç, Hatay Tabiatı Koruma Derneği olarak uzun yıllara dayanan çalışmaları, Tarım ve Orman Bakanlığının etkili uygulamaları ve yöre halkının önemli desteği sayesinde Türkiye'deki tek popülasyon olan Hatay'daki dağ ceylanı popülasyonun sürekli arttığını kaydetti. Hatay'daki dağ ceylanları birey sayısının 2012 yılında 235 iken günümüzde 1500'e yaklaştığı bilgisi veren Öğünç, "2017 yılında, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Hatay Dağ Ceylanı (Gazella gazella) Tür Eylem Planı hazırlandı. Bu planın sonuçlarına dayanarak, 25 Aralık 2019 tarihli 30989 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 24 Aralık 2019 tarihli 1885 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatını Geliştirme Sahası (YHGS) olarak ilan edilen yaklaşık 133 kilometrelik bir alan belirlendi. Ancak, 05 Haziran 2021 tarihli 31502 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yaklaşık 8 kilometrelik bir alan YHGS'nın dışına çıkarıldı." dedi. Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Öğünç, bölgede yaşayan duyarlı vatandaşların bu kararı “yürütmenin durdurulmasını talebiyle” mahkemeye taşıması üzerine başlatılan dava sonucunda, Danıştay 10. Dairesi tarafından yürütmenin durdurulmasına karar verildiğini anımsattı. "Bölgedeki taş ocakları risk oluşturuyor" Ancak son günlerde, YHGS ilan edilen alan üzerindeki taş ocaklarının dağ ceylanları üzerindeki baskıyı artırdığını endişeyle gözlemlediklerini anlatan Öğünç, şunları söyledi: “Bu türün nesli tehlikede olup dünyadaki popülasyonunun arttığı tek alan, Hatay'daki koruma alanıdır. Hatay dağ ceylanı, şehrimizin en değerli simgelerinden biridir. Ülkemiz ve şehrimiz için bu nadir ve nesli tehlikede olan türü, taş ve çakıl gibi maddeye feda edemeyiz. Depremin yaralarını birlikte sarabiliriz ve Hatay'ı tekrar ayağa kaldırabiliriz ancak, bu süreçte dağ ceylanını kaybetmek, bir daha geri getirilemeyecek bir kayıp olacaktır. Hatay, bir ceylan türünü koruma ve yaşatma gücüne sahiptir. Dernek olarak Hatay'daki endemik tür dağ ceylanlarının geleceği için çağrıda bulunarak, türün korunması konusunda gerekli adımların atılmasını istiyoruz."

Hatay’daki dağ ceylanlarının sayısı artıyor Haber

Hatay’daki dağ ceylanlarının sayısı artıyor

Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilen Kırıkhan ve Kumlu ilçelerini kapsayan yaklaşık 13 bin hektarlık alanda yaşamlarını sürdüren "gazella gazella" türü dağ ceylanlarının her geçen gün sayısı artıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kurulan Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezi de çok sayıda "gazella gazella" ceylanlarına ev sahipliği yapıyor. Yapılan son sayımlara göre sayıları 1300'e yaklaşan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekiplerince yakından takip edilen dağ ceylanlarının korunması çalışmalarının yanı sıra, yaralı ve hasta olanlarının tedavisi de özenle sağlanıyor. "Asrın felaketi" olarak tanımlanan 6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Hatay'daki yaşam alanlarını oluşturan bölgede sayılarının artmasından mutlu olunan dağ ceylanları, bir bölgede her gün toplanarak karınlarını doyuruyor. Burada özenle beslenen Hatay dağ ceylanlarının fotoğrafları ve videoları da doğaseverler tarafından zaman zaman çekilerek, sosyal medyada paylaşılıyor. Gazella gazella türü, Türkiye Memeli Listesi'ne 2008 yılında belgelenmesinin ardından eklenmiş olan bir tür olarak biliniyor. Kırıkhan ve Kumlu ilçelerini kapsayan söz konusu alan, Hatay dağ ceylanlarının yaşamlarını sürdürdüğü Türkiye’deki tek alanı oluşturuyor. Bu türün popülasyonunun devamının sağlanması, bölgede yeni yetişen neslin ceylanları sahiplenilmesi ve bölgenin değeri olarak görülmesi açısından önem taşıyor.

Koruma altındaki dağ ceylanlarını 2022'de 3 bin kişi doğal ortamında ziyaret etti Haber

Koruma altındaki dağ ceylanlarını 2022'de 3 bin kişi doğal ortamında ziyaret etti

HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ/HÜSEYİN YILDIZ - Türkiye'de sadece Hatay'da yaşayan koruma altındaki "gazella gazella" türü dağ ceylanlarını, doğal ortamlarında geçen yıl 3 bin kişi ziyaret etti.Kırıkhan ilçesindeki Suriye sınırında yaşamlarını sürdüren dağ ceylanlarının korunması ve neslinin devamı için 2014'te Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezi oluşturuldu.Spor Toto Süper Lig ekibi Atakaş Hatayspor'un da simgesi olan "gazella gazella"ları merkezde görmeye gelenler, onları doğal ortamlarında gözlemleyebiliyor, yemleme saatlerinde de yakından görüp fotoğraflayabiliyor.Üretim merkezinin yanı sıra etrafındaki "Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası"nda da varlıklarını sürdüren dağ ceylanlarının popülasyonu da her yıl artıyor.Sahada 2018'de yapılan sayımlarda 757 olarak belirlenen dağ ceylanı sayısı 2019'da 925, 2020'de 1141, 2021'de 1280, geçen yıl da 1331 olarak kayıtlara geçti.- "Okullardan gelen taleplere yetişemiyoruz"Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şubesi Kırıkhan Şefi Nuri Akın, AA muhabirine, merkezin kurulduğu 2014 yılında sadece 2 dağ ceylanının bulunduğunu şimdi ise bu sayının 48'e ulaştığını anlattı.Yaban hayatı geliştirme sahasında ise en son 1331 ceylan sayıldığını aktaran Akın, popülasyonu artan dağ ceylanlarının insanlar tarafından çok merak edildiğini söyledi.Merkezin bu anlamda geçen yıl ağırladığı 3 bin ziyaretçiyle doğa turizmine de ciddi katkı sağladığını belirten Akın, şöyle devam etti:"Burası bir üretim merkezi, buranın amacı dağ ceylanının çoğaltılıp daha sonra yaşadığı alanlara salınması. Fakat zamanla şunu gördük; bu türe karşı insanların çok ciddi ilgi ve alakası oluştu. Yani emin olun hayvanat bahçesine gitse bu kadar ilgilerini çekmiyor. Bir türün doğal ortamında görmek herkes için çok gurur verici bir olay. Yani buraya gelenler türün nasıl bir ortamda yaşadığını, beslendiğini, arazi yapısını, her şeyini gördüğü için çok ilgi duyuluyor. Gerçekten okullardan gelen artık taleplere yetişemiyoruz. Buraya gelen ziyaretçileri en iyi şekilde ağırlıyoruz. Onlara tür ve yaşam ortamı hakkında bilgi veriyoruz. İnsanlar bu türü ne kadar tanırsa, bilirse, o kadar iyi koruyacağına inanıyoruz."Gaziantep'ten gelen Ali Sezer, dağ ceylanlarını Hatay'da yakından görme fırsatı bulduğunu söyledi.Kahramanmaraş'tan gelen öğretmen Ayşe Çolak da dağ ceylanlarının kentteki varlığını internette yaptığı araştırmayla öğrendiğini belirterek, "Yeğenlerimle geldim. Okulda öğrencilerimle de buradaki deneyimimi paylaşacağım. Hatta buraya öğrencilerimle bir gezi düzenlemek istiyorum, eminim öğrencilerim de burayı çok severler." dedi.Medine Eda Yıldız ise karne hediyesi olarak annesinin kendisini dağ ceylanları üretim merkezine getirdiğini, burada eğlenceli vakit geçirdiğini kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.