TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çapar: Yüksek enflasyon ve adaletsiz vergi sistemi işçilerin alım gücünü eritiyor

DİSK Adana Şubesi, Vergi Dairesi önünde işçilerle bir araya gelerek yüksek enflasyona karşı basın açıklaması yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2024 13:39
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2024 13:39
Muhabir: Meryem Ünal
Çapar: Yüksek enflasyon ve adaletsiz vergi sistemi işçilerin alım gücünü eritiyor

2025 yılı için geçerli olacak asgari ücret, yüzde 30 artışla 22.104 TL olarak dün akşam açıklandı. Türkiye’de çalışan milyonlarca kişiyi doğrudan etkileyen bu gelişme, emekli maaşlarına dair beklentileri de gündeme taşıdı. DİSK Adana Şubesi, Vergi Dairesi önünde işçilerle bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamayı DİSK Genel İş Adana 2 Nolu Şube Başkanı Serdar Çapar okudu. Çapar, işçilerin yaşam standartlarının giderek kötüleştiğine ve yüksek enflasyon karşısında alım güçlerinin eridiğine dikkat çekti.

“İşçiler, emekçiler olarak her gün daha fazla yoksullaşıyoruz”

İşçilerin yaşam standartlarının giderek kötüleştiğine ve yüksek enflasyon karşısında alım güçlerinin eridiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “İşçiler, emekçiler olarak her gün daha fazla yoksullaşıyoruz, yüksek enflasyon karşısında alım gücümüz eriyor. Biz hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında yaşam mücadelesi verirken şirketler kasalarını dolduruyor. Türkiye, dünyada ücretlerin en düşük olduğu ve gelir dağılımının en adaletsiz olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Gelirde adaletsizlik yetmezmiş gibi vergide de adaletsizlik sürüyor. Vergide adalet olmadan, gelirde adalet olmaz. O nedenle yıllardır vergide adalet için mücadele ediyoruz. Dünyanın en adaletsiz vergi sistemi Türkiye’de! Vergi gelirlerinin büyük bölümünü KDV gibi dolaylı vergiler oluşturuyor. Bu adaletsiz vergileri zengin de fakir de, işçi de patron da aynı oranda ödüyor.” 

disk

“Gelir vergisi dilimlerinde adaletsizlik işçilerin vergi yükünü artırıyor”

Çapar, emekçilerin vergi yükünün giderek arttığına vurgu yaparak, 2000 yılında brüt asgari ücretin 22 katı olan ilk vergi diliminin bugün yalnızca 5,5 asgari ücret kazananlar için geçerli olduğunu ve vergi dilimlerinin düşük tutulduğunu belirtti. Çapar, “Emekçiler açısından ise bambaşka bir durum yaşanıyor. İşçiler, emekçiler olarak gelirimizden alınan vergilerdeki adaletsizlik büyüyor. Yıl içerisinde sanki zengin olmuşuz gibi devamlı bir üst vergi dilimline giriyoruz. 2000 yılında ilk vergi dilimi brüt asgari ücretin 22 katıydı. Bugün ise yılda toplam 5,5 asgari ücret alınca üst vergi dilimine giriyoruz ve daha çok vergi ödüyoruz. 2000 yılında 2 bin 500 TL olan ilk vergi tarife dilimi yeniden değerleme oranına göre artırılsaydı 2024’te 110 bin TL değil, 288 bin TL olmalıydı. Yani yılda brüt 288 bin TL kazanan işçi, yüzde 15 oranında vergi ödeyecekti; ancak bugün yüzde 27 oranında vergi ödüyor. Vergi dilimleri düşük belirlendiği için işçinin vergi yükü artıyor. Özetle bırakın yoksulluk sınırını, açlık sınırının altında ücret alan işçilerin bile vergi yükünü artırdılar. Bu çok büyük bir adaletsizliktir” diye ifade etti.

dis

Serdar Çapar işçilerin taleplerini şu şekilde sıraladı: “DİSK olarak vergide adaletin sağlanması için bir yasa teklifi hazırladık. İstanbul’dan Ankara’ya yaptığımız yürüyüş sonrası bu yasa teklifini Meclis’teki siyasi partilere sunduk. “Vergide adalet yasası tüm partilerin oy birliği ile acilen Meclis’ten geçirilmelidir” dedik. Bizler vergide adalet için işyerlerinden vergi dairelerine; sokaklardan meydanlara mücadelemizi sürdüreceğiz. Taleplerimiz nettir:

  • Gelir vergisi ilk dilim oranı ücretlilerde yüzde 10’a düşürülmelidir.
  • Vergi tarife dilimleri en az yeniden değerleme oranı veya asgari ücret artış oranı kadar artırılmalıdır.
  • Asgari ücret vergi istisnası çalışanlar lehine uygulanmalıdır.
  • Patronlara sağlanan 5 puan SGK prim desteği işçilere de sağlanmalıdır.
  • Çağ dışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır.
  • Ücretlerimizin ve tükettiklerimizin değil, kârın, rantın ve faizin daha fazla vergilendirilmesi için,
  • Az kazananın az, çok kazananın çok vergi ödediği bir vergi düzeni için,
  • Gelirde, vergide ve ülkede adalet için
     

Kaynak: Meryem Ünal

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.