TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dr. Jale Nur Süllü: Çiftçi üretiyor, ama zarar ediyor

CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, domates üreticilerinin artan maliyetler altında ezildiğini ve ürünlerini zararına satmak zorunda kaldıklarını belirterek, acil bir tarım planlamasının şart olduğunu vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2024 14:15
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2024 14:24
Kaynak: BÜLTEN

CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, artan maliyetler nedeniyle ürünlerini zararına satmak zorunda kalan ve emeklerinin karşılığını alamayan domates üreticilerini ziyaret etti. Üreticilerin sorunlarını yerinde dinleyen Süllü, yaş sebze ve meyve üreticilerinin büyük bir çıkmazda olduğunu belirtti. Eskişehir Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç ile de bir araya gelen Süllü, üreticilerin maliyetlerin altında ezildiğini ve acilen bir tarım planlamasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Süllü, “Çiftçi ne üretse zarar ediyor; ürünleri tarlada kalıyor”

Jale Nur Süllü, “Eskiden çiftçi bir üründen zarar ediyorsa diğer bir üründen kâr ederek üretime devam ediyordu. Bu yıl ise çiftçi ne üretse zarar ediyor; ürünleri tarlada kalıyor. Sadece domates üreticisi değil, biber, kavun karpuz üreticisi de ürününü tarlada çürümeye terk ediyor” diye ifade etti.

Süllü, “Maliyetin altında tarladan satış yapınca zarar büyük

Süllü’nün görüştüğü üreticiler ise sorunlarını şu şekilde dile getirdi: “35 liraya domatesin çimini alıyoruz. İlacıdır, gübresidir, naylonudur; 35 lira da öyle maliyeti oluyor. İşçilik de cabası. Maliyetin altında tarladan satış yapınca zarar büyük.”

Kılıç, “Türkiye genelinde tarımda acilen bir planlamaya ihtiyaç var”

Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç, “Tarlada domates 7, 8 lira. Eylül’de ürün bollaşınca daha da düşer. Fiyat işçiliği ancak, kurtarıyor. Fide, ilaç, tohum, gübre hepsi büyük maliyet Küresel ısınma, susuzluk var. Virüs hastalıkları artıyor. Bu yıl, Eskişehir’de üretilen ürünlerin yüzde 60’ı tarlada kalacak. Üretici büyük sıkıntıda. Türkiye genelinde tarımda acilen bir planlamaya ihtiyaç var” dedi.

Süllü, “Maliyeti karşılamayan ürünler, tarlada çürümeye bırakılmış; vatandaş ise raflarda ürünlere ulaşamıyor”

Süllü tutarlı bir tarım politikası olmamasının, üreticiye de tüketiciye de maliyetinin ağır olduğunu belirterek şunları söyledi: “İktidarının duymadığı çiftçimiz, sesini duyurmak için, traktörleriyle yollara düşmüş. Maliyeti karşılamayan ürünler, tarlada çürümeye bırakılmış; vatandaş ise raflarda ürünlere ulaşamıyor; beslenemiyor.”

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.