TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2024 yılı tarımsal destekler Resmî Gazete’de yayımlandı: İşte çiftçilere verilecek destekler

2024 yılında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin karar Resmî Gazete’de yayımlandı.

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2024 09:57
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2024 10:01
Kaynak: Haber Merkezi
2024 yılı tarımsal destekler Resmî Gazete’de yayımlandı: İşte çiftçilere verilecek destekler

2024 yılında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin karar Resmî Gazete’de yayımlandı. Çiftçilerin mazot ve gübre desteği alacağı ürünler ve destek miktarları açıklandı. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarına göre yapılacak destekleme ödemeleri, Türkiye genelinde belirlenen tarım havzalarındaki ürünleri kapsayacak.

Destekleme Miktarları ve Ürünler Açıklandı

Resmî Gazete’de yayımlanan karar ile 2024 üretim yılı için arpa, buğday, çavdar, çeltik, tritikale, yulaf, dane mısır, kuru fasulye, mercimek, nohut, aspir, kütlü pamuk, kolza (kanola), soya, yağlık ayçiçeği, kuru soğan, patates, yaş çay, zeytin, yem bitkileri ve fındık gibi ürünler için mazot ve gübre desteği yapılacak. Destekleme ödemeleri, ürün bazında farklılık gösteriyor.

Gübre destek verilecek ürünler

Arpa, aspir, buğday, çavdar, tritikale, kuru fasulye ve yulaf için çiftçilere 185 TL mazot ve gübre desteği sağlanacak. Çeltik için 362 TL, dane mısır, fındık, kuru soğan, patates, yeşil çay ve zeytin için 138 TL, mercimek ve nohut için 158 TL, kütlü pamuk için 472 TL, soya için 267 TL, yağlık ayçiçeği ve kanola için 206 TL, yem bitkileri için ise 165 TL destek verilecek.

çiftçi destek ödemeleri resmi gazetede

Yeni Model 2024-2025 Üretim Döneminde Başlayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu desteklerin 2024 yılında uygulanacak eski modele göre belirlendiği belirtildi. Bakanlık, 2024-2025 üretim döneminden itibaren yeni bir modele geçileceğini duyurdu. Bu yeni modelde, çiftçiler üretim dönemi başlamadan önce hangi ürüne ne kadar destek alacağını önceden bilecek. Bakanlık yetkilileri, 2025 yılı üretim dönemi için verilecek desteklerin de önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın mesajında, “Çiftçilerimize 2024 yılı üretimleri için vereceğimiz destekler, bitkisel üretim planlaması öncesinde açıkladığımız son destek kararımızdır. Yeni modelle birlikte çiftçilerimiz, üretim dönemi başlamadan önce desteklerini bilecek ve planlamalarını buna göre yapacak” ifadelerine yer verildi.

ibrahim yumaklı

Çiftçilere Bereketli Bir Yıl Dileği

2024 yılı tarımsal destekleme kararı, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve çiftçilerin mali yüklerini hafifletmek amacıyla alındı. Bakanlık, çiftçilere bereketli bir üretim dönemi dileyerek, yeni destek modeliyle tarımsal verimliliğin artırılmasının hedeflendiğini açıkladı.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.