TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan fahiş fiyat uygulayan özel okullara inceleme

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrenci velilerinden eğitim materyalleri için fahiş fiyat talep eden özel okullara yönelik geniş çaplı bir inceleme başlattı. Bakanlık, kanuna aykırı hareket eden kurumlar hakkında yasal işlem başlatılacağını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2024 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2024 15:30
Kaynak: Haber Merkezi
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan fahiş fiyat uygulayan özel okullara inceleme

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), son dönemde bazı özel okulların eğitim faaliyetleriyle bağlantılı olan kitap, kırtasiye ve diğer öğretim materyallerinde velilerden fahiş fiyatlar talep ettiği yönündeki şikayetler üzerine harekete geçti. Bakanlık, özel okulların fiyat politikalarını denetlemek amacıyla 81 il valiliğine yazı göndererek, yeni düzenlemeleri duyurdu.

ÖZEL OKULLARIN KAZANÇ AMAÇLI HAREKET EDEMEYECEĞİ VURGULANDI

MEB'in özel okullara gönderdiği yazıda, bu kurumların sadece kar amacıyla hareket edemeyeceği, aynı zamanda eğitimin kalitesini artırmak için yatırım yapmaları gerektiği vurgulandı. Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda yer alan hükümlere göre, özel okulların belirleyecekleri ücret artışları, devletin koyduğu sınırlar çerçevesinde olmalı ve eğitim faaliyetleriyle bağlantılı diğer ürünlerde de fahiş fiyat uygulamalarına izin verilmemelidir.

FİYAT ARTIŞLARINDA SINIRLANDIRMA

Bakanlık, özel okulların fiyat artışlarını sınırlandıran yeni düzenlemeler de yaptı. Buna göre;

  • Bir önceki yılın ortalama Yurt içi ÜFE+bir önceki yılın ortalama TÜFE)/2]+5 oranından fazla artış yapılamaz.
  • Ders yılı içerisinde kayıt yaptıran öğrencilerin bir sonraki yılın eğitim ücretleri, kayıt yaptırdığı yıl için ilan edilen eğitim ücretinden bu oranda artırılabilir.  
  • Okullar, yemek, kahvaltı, servis, kitap-kırtasiye gibi ek hizmetler için alacakları ücretleri mayıs ayının sonuna kadar ayrıca tespit etmek zorundadır.
  • Bakanlıkça onaylanan ders kitaplarının okutulması esastır.

DENETLEMELER SIKLAŞTIRILACAK

MEB, bu düzenlemelere uymayan özel okullarla ilgili olarak Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 7'nci maddesinde yer alan hükümler doğrultusunda takip ve denetim yapılacağını belirtti. Bakanlık, özellikle ücret girişlerini zamanında yapmayan ve sadece kazanç sağlamak için faaliyet gösteren okullarla ilgili inceleme başlattı.

VELİLERE DUYURU

Bakanlık, tüm özel okullara bu konuda bilgilendirme yapmalarını ve velilerin bu hakları konusunda bilinçlendirilmesini istedi. Velilerin, çocuklarının eğitim gördüğü okullarda fahiş fiyat uygulamalarıyla karşılaştıklarında Bakanlığa şikayet etmeleri gerektiği vurgulandı.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.