Veliler ve öğrenciler okul alış verişinde
Kırtasiye masrafları ve diğer öğrenci masrafların yüksek olması velileri endişelendiriyor. Yeni eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle veliler, artan fiyatlar nedeniyle okul alışverişlerinde zorlanıyor ve kırtasiye ile pazar yerlerinde uygun fiyat arayışına devam ediyor.
İlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT'un haberine göre; Bu yıl okul masrafları velileri kara kara düşündürmeye başladı. Kırtasiye ürünlerine yüzde 100’ün üzerinde zamlar geldi. En düşük suluk yeri olan çantanın fiyatı 750 TL’den başlıyor. Kırtasiye masrafları, okul üniformaları ile birlikte bir öğrenci için harcanacak kırtasiye masrafı 5 bin TL’nin üzerine çıkıyor. Servis ücretleri ve okul açıldığında istenilecek yardımcı kitaplar ile birlikte bu rakam yükseldikçe yükseliyor.
Yeni eğitim öğretim yılının başlayacak olmasıyla birlikte veliler, çocukları için okul alışverişine hız verdi. Kırtasiye ürünlerinden okul formalarına kadar geniş bir ihtiyaç listesiyle mağazalara ve pazarlara çıkan veliler, geçen yıla göre fiyatların ciddi oranda arttığından şikayetçi. Özellikle dar gelirli aileler, temel okul ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıklarını ifade etti.
KIRTASİYE KIRTASİ GEZİLEREK İNDİRİMLİ ÜRÜN ARANIYOR
Asgari ücretle çalışan vatandaşlar, uygun fiyatlı ürünler alabilmek için kırtasiye kırtasiye geziyor. Her birinden fiyat alan vatandaşlar en uygun fiyatlı ürünlerini alabilecekleri yerlere giderek taksitle alışverişlerini yapmaya çalışıyor. Veliler, uygun fiyatlı ürünler almak isterken listelerde, marka nedeniyle en yüksek fiyatlı ürünlerin yazıldığı dikkatlerden kaçmadı.
FİYATLAR NORMALİN BİRAZ ÜSTÜ
Çocuklarına alış veriş yapmaya çıkan Metin Omuzubozlu, fiyatların normalin bir üstü olduğunu belirerek, “Alışverişimizi yapıyoruz. Geçen seneden çantamız var. Geçen seneye göre malum enflasyona göre biraz yüksek” dedi.
İNDİRİM YAPIYORUZ
Ahmet Buldu isimli kırtasiyeci esnafı da, fiyatları kendilerinin indirim yaparak gelen vatandaşa sattıklarını belirtti. Kendisinin fuarları ve benzeri birçok alanları gezerek ürünler aldığını ve bu ürünleri halka daha uygun fiyatlı satmaya çalıştığını aktardı. Kendisinin indirim yaptığını ama içlerinden bazı esnafların fahiş fiyat uygulaya bildiğini söyleyen Buldu; “Tabi ki herkes için bir şey söyleyemem ama fiyatlar normal. Bazı esnaflar fahiş uygulayabilir. Buna bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Zincir avmler ile rekabet etmek zorunda kalıyoruz” dedi.
2 ÖĞRENCİYE 10 BİN TL GİDİYOR
İsmini vermek istemeyen bir kadın veli şunları söyledi;
“Asgari ücretle geçinen insanlar okul alış verişlerini nasıl yapacaklar. İki çocuğu varsa ve onlara çanta alacaklarsa tanesi 750 TL’den bin 500 TL rakam tutuyor. Birde iki forma almak isterse 2 bin 500 TL gibi bir rakam tutuyor. Defteri, kalemi ve diğer alınacakları söylemiyorum bile. Bir öğrenciye en az 5 bin TL masraf gidecektir. 2 öğrencisi varsa 10 bin TL gidiyor. Bir asgari ücret 17 bin lira. Başlangıçta daha bu parayı ödeyecek aile 7 bin TL ile nasıl geçinecek.”
DURUM İYİ ALABİLİYORUM
İsmini vermek istemeyen bir erkek veli ise, “Benim durumum iyi. Ben alabiliyorum ama fiyatlar çok yüksek. Asgari ücretli insanlar için gerçekten bu durum çok zor” ifadelerini kullandı.
İHTİYAÇLARIN YARISINI 2 TAKSİTLE ALDIM
Cumali Kaçar ismindeki vatandaş da kendisinin okula giden bir kızının olduğunu anlattı. Okul masraflarının yüksek olduğuna dikkat çeken, “Lise 2'ye giden bir kızım var. Okul masrafları çok fazla gidiyor. Yani sıkıntı bir tane çocuğu ben karşılanmıyorsam, iki tane üç tane çocuğu olan nasıl yapıyorlar; işin içinde nasıl çıkıyorlar anlamış değilim. Okul alışverişine çıktık. Alacaklarımızın yarısını aldık ama taksitle almak zorunda kaldım. Paranın yarısını verdim, diğer yarısını da öbür ay ödeyeceğim. Yani çocuğun istediklerinin yarısı kaldı. Buna rağmen 3 bin 500 TL para harcadım. Yani asgari ücretle çalışan bir adam imkanı yok bunun altından kalkamaz. Kalkamadım da zaten. Öğretmenler maalesef hepsini suçlamak istemiyorum ama bazıları markalardan oluşan listeler veriyor. Bunlarında altından kalkamıyoruz” şeklinde konuştu
ASIL SIKINTI OKUL SERVİSİ ÜCRETLERİ
Hem kırtasiye masraflarının, hem de servis ücretlerinin çok yüksek olduğunu anlatan Ufuk Pür isimli 2 çocuk babası da, “Okul masrafları bu sene çok pahalı. İnan ki daha kırtasiye giremedik. Aldığımız paranın hiçbir değeri kalmadı. Para çöp oldu. Artık kırtasiye masrafından geçtik. Bakkaldan da olsa alabiliriz. Asıl sıkıntı okul servisi ücretleri. Servis parasına yetişemiyoruz. Aldığımız maaşın yarısından çoğu servis parasına gidiyor. 2 tane çocuğum var. İki çocuğum için 2 bin 500 TL fiyat verdiler. Bunu zor ödüyoruz. Belki çocuğumuzu okula gönderemeyeceğiz. Ne yapacağız bilmiyoruz. Bu ekonomik şartlarda geçinemiyoruz. Ne yapacağız bilmiyoruz. Biz normal kalemi alamıyoruz, biz normal faber markalı kalem yazıyorlar. İmkanı yok alamıyoruz” ifadelerini kullandı.
KAYNAK KİTAPLARDA FİYAT YÜKSEK
Hatice Kılıç isimli veli de, Öğrenci okutan kişilere devletin kırtasiye desteği vermesini talep etti. Kılıç, kırtasiye masraflarının cep yaktığını söyledi. Çocuklarına istediği şekilde alışveriş yapamadıklarını belirten Kılıç, “Devletin ücretsiz olduğunu söyleyerek verdiği kitaplara ekstradan okullarımızın, dershanelerimizin istediği kaynak kitaplar bulunuyor. Bunları almaya biz yetişemiyoruz. En basit bir kaynak kitabı bugün 300 yüz TL'den-400 yüz TL'den başlıyor. Geçen yıl 4 parça kitaba 1500 lira para ödedim. Bugün o 1500 lirayı ben 3 bin, 4 bin TL olarak ödeyeceğim. Kırtasiyeler evet cep yakıyor, bu öğrenci okutanlara destek verilmesini talep ediyoruz” dedi.
KIRTASİYE MASRAFLARININ ALTINDA EZİLİYORUZ
Fatma Güngör isimli velide, geçen yıl bir lira olan ürünün şuan iki katına çıktığını söyledi. Kırtasiye malzemelerinin fiyatlarının oldukça yüksek olduğundan dem vuran Güngör, “Asgari ücretle çalışan biri tüm giderlerin altında eziliyor En azından kırtasiye masrafı olarak destek verilmesini talep ediyorum. Ama gidişat çok iyi değil. Evi kiraysa, evinde bir çocuğu varsa okuyan, benim şu anda iki çocuğum var. Biri lisede okuyor, bir üniversite okuyor. Gerçekten çok zor. Yani geçen sene bir lira olan şu an iki katı, iki buçuk katı oldu. Öğretmenlerin marka ürün istemeleri konusuna katılmıyorum. Çünkü ben nasıl kendimi idare edebiliyorsam, en ekonomik neyse bunu almak durumundayım. Onlar istediği kadar talep etsin. Ben bunu uygulayamam yani” diye konuştu.
ZİNCİR MARKETLER OLUMSUZ ETKİLİYOR
Kırtasiyeci esnaflarından Abdi Özen, fiyatların aşırı yükseldiğinden dem vurdu. Zincir marketlerin kırtasiyeci esnafı üzerinde olumsuz etki yarattığını anlatan Özen, “Daha tam olarak okullar açılmadı. Listeler de verilmedi. Verilen listeler de zaten genelde veliler şu an en ucuza kaçtığı için zincir AVM'lere kayıyor. Yani ismini vermek istemediğim reklam olmasın. Üç tane dört tane zincir AVM'ye kayıyor. Çünkü bu adamların on iki, on üç bin tane şubesi var. Bizim sadece bir tane şubemiz var. Onlar 84 milyon insanın ulaşabileceği bir kitleye sahipler. Biz sadece 2 milyon nüfuslu şehir merkezinde en fazla yüzde 2’lik bir kısma hitap edebilecek bir işletme burası” dedi.
ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNEN, EMEKLİ MAAŞI OLAN NASIL ALACAK?
Fiyatlar hakkında bilgi veren Özen, “Örneğin su matarası geçen sene 240 liraydı. Şu an 496 TL. Fiyatları ben belirlemiyorum. Marka kendisi belirliyor. Şimdi insanlar bunu çocuğuna nasıl alacak? Asgari ücretle geçinen, emekli maaşı olan iki tane çocuğu olan nasıl alacak? Yani korkunç derecede fahiş bir fiyat artışı var. Geçen seneye göre A4 kağıdımız misal 70 liraydı. Şu an 100-110 TL bandında. Biz de önerilen fiyatların altında satıyoruz. Çünkü hem çok kalabalığız, hem de müşteri çekmek zorundayız. İstihdam sağlıyoruz, vergi veriyoruz, kira ödüyoruz. Buna rağmen bile çok kıt kanaat geçinmeye çalışıyoruz. O yüzden acilen devletin bir KOBİ desteği verilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
PAHALI MARKALAR LİSTELERE YAZILIYOR
Vedat Köse isimli kırtasiyeci, fiyatların yüzde yüzün üzerine çıktığını, haliyle velilerin alış veriş yapmakta zorlandığını belirtti. Velilerin çocuklarına çanta bile alamayacak duruma geldiğini işaret eden Köse, “Fiyatlarda yüzde yüz uçuş var. İnsanlar çanta bile alamıyorlar. Çantalarımız bin TL’den başlıyor. Öğrenci listesini getiriyorlar altı yedi bin TL gibi rakamlar çıkıyor. Ailelerimizin durumu elverişli değil, hepsi kiracı. Satış yapamıyoruz. Caddemize normalde iğne atsan yere düşmez şu an vatandaş yok. Gelenler sadece fiyat alıyor. Mısır Çarşısı daha ucuz diye şu an oraya gidiyorlar. Gelen listelerde pahalı markalı ürünler yer alıyor. Öğretmen listeye Faber Kastel yazmış. Gelen kişiler fiyatları görünce aynı ürünün sadece farklı markası uygun fiyatlı diye insanlar onu almaya çalışıyorlar” dedi.
ANA SINIFI KIRTASİYE GİDERİ 2 BİN TL
Velilerin neredeyse bir silgi alıp 2’ye bölerek çocuklarını okula göndereceklerini kaydeden Köse, “Üç yüz TL’ye sattığımız çantayı şu an Bin TL’ye satıyoruz. Burada geçen senenin çantalarını gariban ailelere vermek için bulunduruyoruz. Ana sınıfına giden bir öğrenci için olan en küçük çanta bile 500-600 TL. Aileler çocuklarının ihtiyaçlarını gerçekten karşılayamıyorlar. Öğretmenlerimizle de buradan seslenmek istiyorum. uygun fiyatlı malzeme yazsınlar. Çantanın suluk yeri olması lazımmış. Anasınıfına ait defter kalem ve diğer gereklerden oluşan bir liste sadece 2 bin TL. Aileler gerçekten alamıyor” diye konuştu.