TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Yusuf Tekin Haber Türk'te mülakat revizyonlarına ilişkin açıklama yaptı

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Haber Türk "Özel Röportaj" canlı yayınında eğitimle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Mülakat süreçlerinde yapılan değişikliklere değinen Tekin, adil bir değerlendirme için kimliklerin gizli tutulduğunu ve mülakat sürecinde ses ve görüntü kayıtlarının yapıldığını aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2024 10:28
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 10:34
Kaynak: Haber Merkezi
Bakan Yusuf Tekin Haber Türk'te mülakat revizyonlarına ilişkin açıklama yaptı

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Haber Türk ekranlarında yayımlanan "Özel Röportaj" programında eğitim gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin, Diyarbakır’da öldürülen 8 yaşındaki Narin Güran’ın okulundaki çocuklara psikososyal destek sağlandığını, mülakat süreçlerinde yapılan revizyonları, okullarda kayıt ücretleri ile ilgili iddiaları ve müfredat değişikliklerini detaylı bir şekilde ele aldı.

Narin Güran’ın Okuluna Psikososyal Destek Sağlandı

Bakan Tekin, 9 Eylül'de Narin Güran’ın okuluna gönderilen 12 kişilik uzman heyetinin, öğrenciler, öğretmenler ve ebeveynlerle rehabilitasyon sürecini yürüttüğünü belirtti. Tekin, “Başsağlığı diliyorum. Bu olayın bir an önce unutulması ve eğitim öğretim hayatının başlaması gerekiyor” dedi.

Kayıt Ücreti İddiaları Yanıtlandı

Okullarda kayıt ücreti alınmadığını vurgulayan Tekin, "Kayıt ücreti isteniyor" iddialarının öğretmen ve idarecileri zan altında bırakabileceğini belirtti. 43 maddelik genelge ile velilerden kayıt veya benzeri ücretlerin alınmaması gerektiğini açıkça ifade ettiklerini ve şikâyet olması durumunda Bakanlık olarak gerekli işlemleri yapacaklarını söyledi.

Mülakat Süreçlerindeki Revizyonlar

Mülakat süreçlerinde yapılan değişikliklere değinen Tekin, adil bir değerlendirme için kimliklerin gizli tutulduğunu ve mülakat sürecinde ses ve görüntü kayıtlarının yapıldığını aktardı. Tekin, “'Okullarda çocuğu emanet ettiğim bir öğretmeni seçme inisiyatifim olmalı." dedim. Mülakatları revize edeceğiz, dedik. Süresi ve içeriğiyle ilgili değişiklik yaptık. Mülakatlarla ilgili her ortamda, "Kul hakkı yemeyecek adil biçimde deneme dersi anlatmak istiyoruz." dedik. KPSS'ye girmiş adaylardan üç katı adayı mülakata davet edeceğimizi deklare ettik. Aday, salona gittiği zaman gerçek kimliği belli değil. Ben şube müdürü olarak jüri üyesiyim diyelim, karşıma gelen kişinin adı, memleketi yok. Bir kod numarası tanımladık. Adayın da kendisini sınav yapacak üç kişinin kim olduğundan haberi yok." değerlendirmesinde bulundu.

Tekin, mülakata ilişkin ses ve görüntü kaydı da bulunduğunu vurgulayarak, "Bu mülakat döneminde ne bir siyasetçiden, ne bir tanıdığımdan ne arkadaşlar aracılığıyla bize hiçbir isim gelmedi, biz de hiçbir ismi komisyonlarda paylaşmadık. 'Böyle bir işe giren en yakın arkadaşım bile olsa, buna tevessül ederse gereğini yapacağım.' dedim. " şeklinde konuştu.

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarıyla ilgili olarak da mülakat sürecini tamamladıktan sonra mevzuat değişikliğini yönetmelikte yaptıklarını, yüzde 100 mülakat notuyla atama yapılırken bunu yüzde 50 olarak tanımladıklarını söyledi.

Bazı siyasetçi ve sendikaların bunu yargı konusu yaptığını hatırlatan Tekin, iptal olursa yüzde 100 mülakat ile atama gerçekleştireceklerini, Danıştay'ın kararı kendilerine ulaştığında açıklamada bulunacaklarını vurguladı.

Müfredatın Hafifletilmesi ve Eğitimde Değişiklikler

Müfredattaki değişikliklerin yüzde 35 oranında hafifletildiğini belirten Tekin, bilgi yükünün azaltılması ve beceri odaklı eğitim anlayışına geçiş yaptıklarını söyledi. Tekin, müfredatın bilimsel ve eğitimsel temellere dayanarak değiştirildiğini ifade etti.

Fransız Okulları ve Uluslararası İlişkiler

Fransız okullarıyla ilgili mevcut durumun hukuki zeminini koruyacaklarını belirten Tekin, ''"Türkiye millî ve bağımsız devlet... İç hukukumuza uygun olarak eğitim yapan herkesin hakkını koruruz. Bu hukuka saygı göstermeyenlere karşı gereğini yaparız. Fransız yetkilileriyle konuştuk. Uluslararası sözleşmede ısrarcı olduğumuzu paylaştık. Onlar da altı ay içinde hazırlayacaklarını söylediler. Bizim taleplerimize pozitif cevap verirlerse uluslararası süreci yürütürüz. Şu anda hukuki zemini olmayan okullar. Konunun müfredatla alakası yok. Şu an Türkiye'de 34 tane azınlık okulumuz var. Her türlü ihtiyaçlarını gidermek için çaba sarf ediyoruz." dedi.

Özel Okul Ücretleri ve Denetimler

Özel okullardaki eğitim ücretlerinin bu yıl stabil hâle geldiğini belirten Bakan Tekin, binden fazla okulda denetim yaptıklarını ve ücretlerin düzenli olarak takip edildiğini söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.