TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Van Gölü Havzası, Türkiye'deki kelebek türlerinin yarısından fazlasına ev sahipliği yapıyor

Van Gölü Havzası, Türkiye'deki kelebek türlerinin yarısından fazlasına ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Özellikle endemik türler açısından oldukça zengin olan bu bölge, doğa fotoğrafçıları ve kelebek gözlemcileri için eşsiz bir yaşam alanı sunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2024 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2024 10:19
Kaynak: İHA
Van Gölü Havzası, Türkiye'deki kelebek türlerinin yarısından fazlasına ev sahipliği yapıyor

Van Gölü Havzası, Türkiye'nin zengin florası ve yüksek rakımı sayesinde pek çok endemik kelebek türüne ev sahipliği yapıyor. 400’den fazla kelebek türünün tespit edildiği Türkiye’de, Van Gölü Havzası’nda 230’dan fazla tür bulunuyor. Bu da bölgeyi kelebek gözlemcileri ve doğa fotoğrafçıları için eşsiz bir destinasyon haline getiriyor. Her yıl nisan ayı başından eylül ayı sonuna kadar, farklı kelebek türleri bu bölgede gözlemleniyor ve kayıt altına alınıyor.

KELEBEK TÜRLERİ İÇİN ELVERİŞLİ KOŞULLAR

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Öğretim Görevlisi ve kelebek gözlemcisi Oktay Subaşı, Van Gölü Havzası’nın kelebekler için zengin bir yaşam alanı sunduğunu belirtti. Subaşı, bölgenin yüksek dağları, sulak alanları, zengin bitki örtüsü ve zirai ilaçlamanın az olması gibi faktörlerin bu çeşitliliğe katkı sağladığını ifade etti. 23 yıldır bölgedeki kelebekleri fotoğraflayan Subaşı, Van ve Bitlis’teki kelebek çeşitliliğinin Türkiye’nin diğer bölgelerine göre daha fazla olduğunu vurguladı.

ENDEMİK TÜRLER VAN GÖLÜ HAVZASI’NDA

Subaşı, Van ve Bitlis’te yaşayan bazı endemik kelebek türlerine dikkat çekti. “Romanov Gelinciği”, “Step Fistosu”, “Işgın Zümrütü” ve “Zegris” gibi kelebekler Bitlis bölgesinde sıkça görülürken, “Rosenin Çokgözlüsü”, “Şehzade”, “İran Ateşi” ve “Çokgözlü Van Esmeri” kelebek türleri Van ve çevresinde gözlemleniyor. Bu endemik türlerin büyük çoğunluğu sadece Van Gölü Havzası’nda bulunuyor, bu da bölgeyi kelebek türleri açısından oldukça özel kılıyor.

Van Gölü Havzası, Türkiye'deki kelebek türlerinin yarısından fazlasına ev sahipliği yapıyor 2

TÜRKİYE’NİN BAŞKA YERİNDE GÖRÜLMEYEN TÜRLER

Van’ın Çatak ilçesinde görülen “Şehzade kelebeği” gibi özel türler, Van ve Bitlis’te gözlemlenebiliyor. Subaşı, Van Gölü Havzası’nda uçan kelebeklerin Türkiye’nin başka bölgelerinde nadiren görüldüğünü belirterek, bu zenginliği korumanın önemine vurgu yaptı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.