TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#endemik

İLKHABER-Gazetesi - endemik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, endemik haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Van Gölü Havzası, Türkiye'deki kelebek türlerinin yarısından fazlasına ev sahipliği yapıyor Haber

Van Gölü Havzası, Türkiye'deki kelebek türlerinin yarısından fazlasına ev sahipliği yapıyor

Van Gölü Havzası, Türkiye'nin zengin florası ve yüksek rakımı sayesinde pek çok endemik kelebek türüne ev sahipliği yapıyor. 400’den fazla kelebek türünün tespit edildiği Türkiye’de, Van Gölü Havzası’nda 230’dan fazla tür bulunuyor. Bu da bölgeyi kelebek gözlemcileri ve doğa fotoğrafçıları için eşsiz bir destinasyon haline getiriyor. Her yıl nisan ayı başından eylül ayı sonuna kadar, farklı kelebek türleri bu bölgede gözlemleniyor ve kayıt altına alınıyor. KELEBEK TÜRLERİ İÇİN ELVERİŞLİ KOŞULLAR Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Öğretim Görevlisi ve kelebek gözlemcisi Oktay Subaşı, Van Gölü Havzası’nın kelebekler için zengin bir yaşam alanı sunduğunu belirtti. Subaşı, bölgenin yüksek dağları, sulak alanları, zengin bitki örtüsü ve zirai ilaçlamanın az olması gibi faktörlerin bu çeşitliliğe katkı sağladığını ifade etti. 23 yıldır bölgedeki kelebekleri fotoğraflayan Subaşı, Van ve Bitlis’teki kelebek çeşitliliğinin Türkiye’nin diğer bölgelerine göre daha fazla olduğunu vurguladı. ENDEMİK TÜRLER VAN GÖLÜ HAVZASI’NDA Subaşı, Van ve Bitlis’te yaşayan bazı endemik kelebek türlerine dikkat çekti. “Romanov Gelinciği”, “Step Fistosu”, “Işgın Zümrütü” ve “Zegris” gibi kelebekler Bitlis bölgesinde sıkça görülürken, “Rosenin Çokgözlüsü”, “Şehzade”, “İran Ateşi” ve “Çokgözlü Van Esmeri” kelebek türleri Van ve çevresinde gözlemleniyor. Bu endemik türlerin büyük çoğunluğu sadece Van Gölü Havzası’nda bulunuyor, bu da bölgeyi kelebek türleri açısından oldukça özel kılıyor. TÜRKİYE’NİN BAŞKA YERİNDE GÖRÜLMEYEN TÜRLER Van’ın Çatak ilçesinde görülen “Şehzade kelebeği” gibi özel türler, Van ve Bitlis’te gözlemlenebiliyor. Subaşı, Van Gölü Havzası’nda uçan kelebeklerin Türkiye’nin başka bölgelerinde nadiren görüldüğünü belirterek, bu zenginliği korumanın önemine vurgu yaptı.

Antalya'nın endemik kelebekleri kostümlere esin kaynağı oldu Haber

Antalya'nın endemik kelebekleri kostümlere esin kaynağı oldu

ANTALYA (AA) - Yaşam alanı Antalya ve civarı olan 300'ün üzerinde kelebeğin kanat şekilleri incelenip ipek dokuma üzerine işlenerek hazırlanan kostümler, gerçekleştirilen defileyle vatandaşların beğenisine sunuldu.Antalya Olgunlaşma Enstitüsü tarafından, Hayat Boyu Öğrenme Haftası etkinlikleri kapsamında öğrenmenin yaşama katacağı değerleri vurgulamak, çevreye, endemik hayvanlara dikkati çekmek için çalışma yapıldı.Yaşam alanı Antalya civarı olan 300'ün üzerinde kelebek incelenerek, aralarından 3'ü endemik 12 farklı kelebeğin kanat şekilleri, enstitüde kursiyerlerin tezgahlarda dokuyarak, doğal boyalarla renklendirdiği ipek üzerine işlendi.Doğanın ve kelebeklerin eşsiz güzelliğiyle buluşturularak hazırlanan özgün elbiseler, tarihi Kaleiçi'nde düzenlenen defileyle sergilendi."Yer Gök Kırmızı Beyaz Bayrak" giysisi özel tasarımları ve Antalya'nın endemik kelebeklerinin giysi tasarımına dönüştüğü "Antalya'nın Kelebekleri" defilesi beğeni topladı. - "Çevreye dikkati çekmek istedik"Enstitünün müdürü Emine Erkal, yaptığı konuşmada, 1987'den bu yana geleneksel kültürü yaşatma, araştırma ve proje temelli çalışmalar yaptıklarını, "Selçuklu ve Yörük" temalı 120 projeyi başarıyla tamamlayarak, kitaba dönüştürdüklerini söyledi.Çevrenin öneminin arttığı günümüzde doğaya ve endemiğe dikkati çekmek istediklerini anlatan Erkal, şunları kaydetti:"Geleneksel kültürü yaşatmak için çalışma yapıyoruz. Doğa harikası endemik kelebeklerimizi, dünyada ilk defa kıyafete dönüştürerek tasarımsal mucize yarattık. Kumaşların hepsi kurumda dokundu. Dokumada Alanya ipek dokuma tekniği kullanıldı. Doğal boyalarla renklendirildi. 15 kelebek kostümü sergilendi. Çevreye, Antalya'mızın doğasına, endemik kelebeklere dikkati çekmek için böyle bir çalışma gerçekleştirdik."Vali Ersin Yazıcı'nın eşi Hanife Yazıcı da endemik kelebeklerden esinlenerek hazırlanan defilenin etkileyici olduğunu belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.