TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gediz Deltası’nın sürdürülebilirliği için yeni adım

Barındırdığı biyoçeşitlilik açısından uluslararası öneme sahip sulak alan olan Gediz Deltası'nın sürdürülebilirliği konusunda Doğa Derneği ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü iş birliğiyle yeni adım atıldı. "Gediz Deltası Tatlı Su Ekosistemi için Sürdürülebilir Yaşam" başlıklı ekolojik restorasyon projesinin çalışmalarına başlandığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2024 08:42
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2024 08:42
Muhabir: ALİ GÜRELİ
Gediz Deltası’nın sürdürülebilirliği için yeni adım

Türkiye’nin uluslararası öneme sahip ve İzmir’in yanı başında yer alan Gediz Deltası, ekolojik restorasyon uygulamalarıyla yeniden canlanıyor. Doğa Derneği ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü iş birliğiyle yürütülen "Gediz Deltası’nın Tatlı Su Ekosistemi için Sürdürülebilir Yaşam" projesi kapsamında, bölgedeki ekolojik tahribatın onarılması ve sürdürülebilir yönetim anlayışının güçlendirilmesi hedefiyle çalışmalara başlandı. Bu kapsamda, deltadaki ıslak çayır habitatlarının restorasyonu, yerel paydaşların ve karar vericilerin kapasitelerinin artırılması amaçlanıyor.

Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, Gediz Deltası'nın, Türkiye’nin 14 Ramsar Alanı’ndan biri olmasının yanı sıra doğal sit alanı, yaban hayatı geliştirme sahası ve sulak alan koruma statülerine sahip olduğunu söyledi.

Barındırdığı çeşitli habitatlar sayesinde 4 milyonu aşkın nüfusa sahip İzmir’in yanı başında binlerce canlıya yaşam alanı sunan deltanın, sınırlı su kaynakları, kirlilik, aşırı otlatma, egzotik okaliptüs plantasyonları ve kaçak araç yolları gibi tehditlerle karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Kılıç,  "Ayrıca iklim değişikliğinin getirdiği kuraklık ve düzensiz yağışlar, deltada tatlı su ekosistemlerinde ciddi kayıplara neden oluyor. Bu tehditlerin etkilerini azaltmak ve bölgedeki ekosistemleri iyileştirmek için yeni çalışmalar planlanıyor" dedi.

Kapsamlı bir mera yönetim planı hazırlanacak

Kılıç, önümüzdeki aylarda, alandaki yer altı su seviyelerinin izlenmesi, toprak analizlerinin yapılması ve otçul hayvan taşıma kapasitesinin belirlenmesi gibi çalışmalar yürütülerek kapsamlı bir mera yönetim planı hazırlanacağı bilgisi vererek, şunları kaydetti:

"Ayrıca kaçak yolların kapatılması, okaliptüs plantasyon alanlarının yeniden mera alanına dönüştürülmesi ve parçalanan mera habitatlarının restore edilmesi için ekolojik uygulamalar hayata geçirilecek. Bu çalışmalar, deltadaki habitatların sürdürülebilir yönetimi ve karbon yutak alanlarının artırılması yoluyla iklim değişikliğine karşı direnç oluşturmayı amaçlıyor. Gediz Deltası'nın güneyindeki ıslak çayır ve mera alanları üzerindeki tehditlerin azaltılması, alanın restore edilmesi ve farkındalık oluşturulması hedefleniyor. Akdeniz Tatlı Su Ekosistemleri için Donörler İnisiyatifi (DIMFE) desteğiyle sürdürülen bu çalışma, Gediz Deltası'ndaki tatlı su ekosistemlerinin korunması ve sürdürülebilir bir gelecek için atılmış önemli bir adım niteliği taşıyor."

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.