TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nihat Köse: Kuduz aşılamakla önlenebilir

Nihat Köse, “Özellikle sokak hayvanlarıyla temasın yoğun olduğu bölgelerde kuduzun yayılma riskinin daha yüksek olduğu söylenmektedir. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü kuduz kontrolü açısından kitlesel aşılamaların önemli olduğunu anlatmaktadır. Sokaklarımızdaki hayvan popülasyonunun azaltılması kısırlaştırma ile sağlanmalı ama tamamen yok edilmemelidir” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2024 10:46
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2024 10:48
Kaynak: Haber Merkezi
Nihat Köse: Kuduz aşılamakla önlenebilir

Kuduz hastalığına karşı mücadelede sorumluluklarının bilincinde olduklarını belirten Adana Veteriner Hekimleri Odası (VHO) Başkanı Nihat Köse, “Kuduz, hala dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürmekle beraber, her yıl binlerce insanın da hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Bununla beraber kuduz hastalığı ölümcül olmakla birlikte aşılama ile yüzde 100 önlenebilir bir hastalıktır” dedi.

Kuduz hastalığı

İlkhaber Gazetesi'nden Serhat ŞANLI'nın haberine göre; Adana VHO Başkanı Nihat Köse, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Köse, “Dünya Sağlık Örgütü, kuduzun öneminin anlaşılması ve hastalığa ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla 28 Eylül'ü “Dünya Kuduz Günü” olarak ilan etti.

28 Eylül Dünya Kuduz Günü vesilesiyle, başta Veteriner Hekimler olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının ve toplumun bu önemli konuya dikkatini çekmek istiyorum. Kuduz, hala dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürmekte ve her yıl binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olmaktadır.” Dedi.

Nihat Köse, “Özellikle sokak hayvanlarıyla temasın yoğun olduğu bölgelerde kuduzun yayılma riskinin daha yüksek olduğu söylenmektedir. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü kuduz kontrolü açısından kitlesel aşılamaların önemli olduğunu anlatmaktadır.

Kuduz hastalığı

Sokaklarımızdaki hayvan popülasyonunun azaltılması kısırlaştırma ile sağlanmalı ama tamamen yok edilmemelidir. Çünkü sokaklarımızdaki can dostlarımız yaban hayatına da bir bariyer oluşturduğundan onların olmaması durumunda hem insanlara alışık olmayan hayvanlarla hem de yaban hayatı ile temas artacağından kuduz sorunu daha da büyüyecektir. “ diye konuştu.

Kuduzun önlenebilir bir hastalık olduğuna değinen Adana VHO Başkanı Nihat Köse şu açıklamalarda bulundu;

“Bu nedenle, halkımızın bilinçlendirilmesi, hayvanların düzenli olarak aşılanması ve kuduz şüphesi taşıyan vakaların hızlı bir şekilde tespit edilip müdahale edilmesi büyük önem taşımaktadır. Köpek ve kedilerin her yıl aşılanması hastalığın insanlara bulaşmasının engellenmesi için çok önem arz etmektedir.

Unutmayın! Beslediğiniz kedi ve köpeklere her yıl kuduz aşılarını yaptırarak hayvanları, kendimizi ve toplumu kuduzdan koruyabiliriz. Adana Veteriner Hekimleri Odası olarak, kuduz hastalığına karşı mücadelede sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve bu konuda üzerimize düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirmeye devam edeceğiz.

Bu vesileyle, tüm veteriner hekimlerimize özverili çalışmaları için teşekkür ediyor, toplum sağlığını koruma adına gösterdikleri çabalar için şükranlarımı arz ederim. Ayrıca da her zaman görmezden gelinen Veteriner Hekimlerimizin halk sağlığındaki önemini yetkililerin de görmesini talep ediyorum. Bu gün, aynı zamanda, Louis Pasteur'ün kuduz aşısını geliştirmesinin yıl dönümüdür ve bu bağlamda bilimsel ilerlemelerin de kutlanmasını sağlar.

Kuduz hastalığı ölümcül olmakla birlikte aşılama ile yüzde 100 önlenebilir bir hastalıktır. Herkese sağlıklı ve güvenli bir yaşam temenni ediyorum.”

Kuduz hastalığı

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.