TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karalar: 6 Şubat’ı asla unutmayacağım

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 6 Şubat 2023 depreminde yaşadıklarını anlattı ve depremde ilk müdahalenin önemine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2024 17:27
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2024 17:36
Kaynak: Haber Merkezi
Karalar: 6 Şubat’ı asla unutmayacağım

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 6 Şubat 2023 depreminde yaşadıklarını anlattı ve depremde ilk müdahalenin önemine dikkat çekti.

6 Şubat Kahramanmaraş Merkezli 11 ili etkileyen depremlerde 50 binin üzerinde insan hayatını kaybetti. Adana’da bu depremlerden etkilenen kentlerden oldu. Adana’da 11 bina yıkıldı. Yıkılan binalarda yüzlerce insan hayatını kaybetti. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin hemen ardından depremde yıkılan binaların başına giden Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, o an yaşadıklarını anlattı.

TRAFİK KİLİTLENDİ

Karalar, depremde insanların binalarından çıkıp araçlarına binerek müstakil bahçeli evlerde oturan akrabalarının yanına gitmek istemesi nedeniyle trafiğin kilitlendiğini ve bu nedenle hızlıca enkaz altındaki vatandaşlara müdahale edilemediğini söyledi.

HIZLI MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ

Depremde hızlı müdahalenin önemine vurgu yapan Karalar, “Depremden bir süre sonra hiç deprem olmamış gibi hareket ediyoruz. Bu ciddi bir sorun. Onun için yılda bir afetleri hatırlatmak ve yapılması gerekenleri, bilim adamlarıyla konuşmak çok önemli.  Hani hepimiz deriz ya depreme biraz geç müdahale edildi. Bunun çok büyük bir afet olduğunu biliyoruz. Ama ne kadar doğru yöntemle, ne kadar hızlı müdahale ederseniz o kadar can kurtulur. Daha az can kaybı olur. Depremin hemen ardından sokaklardaydım” dedi.

Karalar: 6 Şubat’ı asla unutmayacağım 2

ASLA UNUTMAYACAĞIM

Enkaz alanlarında yaşadıklarını ve asla unutamayacağı anları anlatan Karalar, “Asla unutmayacağım ben o anı. Bir kız çocuğunun Zeydan Amca, Zeydan Amca babamı kurtar dediğini asla unutmayacağım.  Ama pratik olarak şunu yaşadım. Ne kadar hızlı müdahale ederseniz o kadar can kaybı az olur diyoruz ya bunu bizzat ben yaşadım. Deprem oldu herkes araçlarına binip bahçeli evlerdeki yakınlarına gitmeye başladı. Haliyle siz vazifenizi yerine getiremediniz, yardımı getiremediniz, ambulansı getiremediniz. Belki ambulansı hızlı bir şekilde getirebilseydik kalp krizi geçiren bir sürü insan kurtarılacaktı” diye konuştu.

VİNÇLER GÖNDERİLDİ

Her enkaz başına vinç gönderdiğini dile getiren Karalar, “Buradan Adanalı kardeşlerime söylüyorum. Çok ciddi yeşil alan, çok ciddi parklar var. Her park bir sığınma alanıdır. Herkes o anda arabasına binip yola düştüğü için yardımlar geç geliyor. Alpargün Apartmanı’nı ve birçok apartmana gittim. Çok hızlı vinç gerekiyordu. SASA’yı ve diğer yerleri aradım. Çok kısa süre içerisinde her binanın başına vinç getirttim. Oradan bir tanesi, ‘ Zeydan Karalar erken vinç gelseydi ben kardeşimi kurtarırdım’ dedi. Doğru söylüyordu. Ama benim yapabileceğim bir şey yoktu. Çünkü trafik tıkanmıştı. İkincisi arama kurtarma ekipleri madenciler, bütün kurtarma ekipleri muhteşem çalıştı” şeklinde konuştu.

Karalar: 6 Şubat’ı asla unutmayacağım 3

İLK 24 SAAT ÇOK ÖNEMLİ

İlk 24 saatin öneminden bahseden Karalar, “Ama ilk 24 saat çok önemliydi. 24 saat içerisinde yerel kurtarma ekipleri etmeli. Bunu organize edebilmeliyiz. Odalarla birlikte çalışmalıyız. Arama kurtarma ekipleri inşaat mühendisleri kontrolünde inşaat ustalarından olmalı daha çok. Çünkü orada nereyi kesecek, nasıl girecek en iyi onlar bilir. Bir sürü insan geldi. 150 kişi binanın daha çok çökmesine neden oldu. Biz Adana’da hem hasarlı binaların tespitinde, hem de kurtarma konusunda hızlı müdahale yaptık. Çevre şehircilik il müdürlüğünü aradım. Odalarla birlikte bütün elemanlarımızı enkaz alanlarına vererek bunu yaptık” ifadelerini kullandı.

6 ŞUBAT DEPREMLERİ DERS OLSUN

Depremlerden ders çıkartılması gerektiğini belirten Karalar, “Genel olarak Türkiye deprem bölgesi. Türkiye dünyanın en riskli bölgelerinden bir tanesi.  Bırakan on yılları, 3 yılda bir deprem oluyor. Bazen ayda bir deprem oluyor. Peki biz böyle bir ülkede neden Japonya’da ki gibi yada diğer ülkelerde ki gibi depremden az hasarlı çıkmalarını sağlayamıyoruz. Niçin bu çalışmayı yapmıyoruz. 1998 depremi bize bir ders olmadı mı? madem o olmadı bari 6 şubat depremleri ders olsun. Müteahhitlere ve yapı yapanlara seslenmek istiyorum. Deprem ülkesinde imar affı olur mu? İki katlı bina yapmışsınız, sonradan iki kat daha üzerine çıkıyorsunuz” dedi.

Karalar: 6 Şubat’ı asla unutmayacağım 4

İMARA VE YASALARA UYGUN BİNALAR YAPILMALI

İmara ve yasalara uygun binalar yapılmasının önemine dikkat çeken Karalar, “Yani devlet gerçekten çok doğru yöntemler getiriyor. Ama o yöntemlerin insanlar tarafından uygulanmıyor. Belediye başkanı olduğumda 282 apartmana fazlalıktan dolayı iskan veremedim. Sorun hepimizin.  Burası bir deprem bölgesi. Acilen yapı stokunun yenilenmesi ve depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekli” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.