TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana şalvarının yüzyıllık yolculuğu devam ediyor

1833 yılında Çukurova'da başlayan şalvar kullanımı, günümüzde Ali İçöz'ün elinde farklı modellerle yaşamaya devam ediyor. İçöz, Adana şalvarının rahatlığı ve serinliği ile en kullanışlı şalvar olduğunu ifade ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2024 06:47
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2024 06:47
Kaynak: SERHAT AKARSU
Adana şalvarının yüzyıllık yolculuğu devam ediyor

Şalvarın Adana’daki tarihçesine baktığımızda 1833 yılında Mısırlı İbrahim Paşa’nın Çukurova’yı istila etmesiyle şalvarın Adana’da kullanılmaya başladığı görülüyor. Mısırlı tarım işçilerinin Çukurova’ya yerleşmeleriyle yaygınlaşan şalvar siyah rengi, genişliği ve rahatlığıyla hem kadınlar tarafından hem de erkekler tarafından çok kullanılır hale geldi.

Günümüzde ise değişen moda karşısında hala yerini koruyarak değişik modeller ile karşımıza çıkıyor. Adana’da Büyük Saat civarında dedesinden kalan mesleği devam ettiren Ali İçöz şalvar dikimi ve imalatı hakkında bizlere bilgilendirmede bulundu.

Ali İçöz  şalvar yapımında en çok kullanılan kumaşlar hakkında şunları söyledi: “Şalvarda keten kumaş olmuyor, keten kumaş sert olduğu için dökümlü durmuyor. Poliviskon kumaş, alpaka kumaş onlar biraz daha yumuşak olduğu için daha dökümlü ve yumuşak duruyor. Erkek şalvarında 1.5 metreden çıkar kadınların ki ise değişiyor. Kumaşları viskondur, çiçekli var, düz siyah var 90cm’dir eni 3.5 metreden çıkar.”

“En kullanışlı şalvar Adana şalvarıdır”

İçöz, “Günümüzde şalvar bile evrim değiştirdi. Pantolon gibi, kemerli şalvar, pileli şalvar çıktı. Yani Adana şalvarının değişik değişik modeller çıktı. Yöreden yöreye değişiyor. Ama en kullanışlı şalvar Adana şalvarıdır. Şalvarların fiyatı kumaşına göre değişiyor. 200, 250, 300 TL’den satılıyor” dedi.

“Şalvar rahatlıktır”

Ali İçöz konuşmasını sonlandırırken Adana’ya gelecek olan misafirlere seslenerek şunları söyledi: “Şalvar rahatlıktır. Geniş, serindir. Şehir dışından gelen vatandaşlar daha çok yazın şalvarı tercih ediyorlar. Adana şalvarı geniş olduğu için serin oluyor.”

Kaynak: SERHAT AKARSU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.