TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Şalvar

İLKHABER-Gazetesi - Şalvar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Şalvar haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Adana şalvarı, Çukurova’da çekilen dizilerle dünyaya yayılıyor Haber

Adana şalvarı, Çukurova’da çekilen dizilerle dünyaya yayılıyor

Adana’da şalvarın kullanımı, 1833 yılında Mısırlı İbrahim Paşa’nın Çukurova’yı istila etmesiyle yaygınlaşmaya başladı. Mısırlı tarım işçilerinin bölgeye yerleşmeleriyle birlikte, şalvar hem kadınlar hem de erkekler tarafından tercih edilen bir giysi haline geldi. Siyah rengi, genişliği ve rahatlığıyla dikkat çeken Adana şalvarı, o dönemde bir kültürel miras olarak halk arasında benimsendi. Adana'nın tarihi Büyüksaat çevresinde, şalvar üretimi yapan terzilerden biri olan Abdullah Subakan, Türkiye genelinde azalan şalvar üretiminin Adana’da halen yaşatıldığını belirtti. Subakan, diktiği şalvarları 100 TL civarında sattığını ve Adana şalvarını diğer bölgelerden ayıran en büyük özelliğin genişliği ve rahatlığı olduğunu vurguladı. Subakan, “Adanalılar rahat insanlardır, bu nedenle şalvar kentimizde çokça kullanılır ve Çukurova’da çekilen diziler sayesinde şöhreti dünyaya yayılmıştır” dedi. “Müşterilerimiz, rahatlığı nedeniyle şalvarı tercih ediyorlar” Eskiden yalnızca köylerde giyilen şalvarın, günümüzde şehirlerde ve hatta yurt dışında da popüler hale geldiğini belirten Subakan, son yıllarda şalvara olan ilginin arttığını söyleyerek Subakan, “İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerin yanı sıra doğu illerine ve yurt dışına da şalvar gönderiyoruz. Avrupalı müşterilerimiz, rahatlığı nedeniyle şalvarı tercih ediyorlar. Kentimizde çekilen dizilere bile şalvar gönderdik” ifadelerini kullandı. “Şalvar, hem geçmişin izlerini taşıyan hem de modern çağda rahatlığıyla yeniden keşfedilen bir giysi” Şalvarın rahat bir kıyafet olarak geçmişten günümüze ilgiyi çekmeye devam ettiğini belirten Subakan şunları söyledi: “Pantolon ve pijama gibi kıyafetlerle kıyaslandığında en rahatı şalvardır. Şalvar, hem geçmişin izlerini taşıyan hem de modern çağda rahatlığıyla yeniden keşfedilen bir giysi olmaya devam ediyor.”

Adana şalvarının yüzyıllık yolculuğu devam ediyor Haber

Adana şalvarının yüzyıllık yolculuğu devam ediyor

Şalvarın Adana’daki tarihçesine baktığımızda 1833 yılında Mısırlı İbrahim Paşa’nın Çukurova’yı istila etmesiyle şalvarın Adana’da kullanılmaya başladığı görülüyor. Mısırlı tarım işçilerinin Çukurova’ya yerleşmeleriyle yaygınlaşan şalvar siyah rengi, genişliği ve rahatlığıyla hem kadınlar tarafından hem de erkekler tarafından çok kullanılır hale geldi. Günümüzde ise değişen moda karşısında hala yerini koruyarak değişik modeller ile karşımıza çıkıyor. Adana’da Büyük Saat civarında dedesinden kalan mesleği devam ettiren Ali İçöz şalvar dikimi ve imalatı hakkında bizlere bilgilendirmede bulundu. Ali İçöz  şalvar yapımında en çok kullanılan kumaşlar hakkında şunları söyledi: “Şalvarda keten kumaş olmuyor, keten kumaş sert olduğu için dökümlü durmuyor. Poliviskon kumaş, alpaka kumaş onlar biraz daha yumuşak olduğu için daha dökümlü ve yumuşak duruyor. Erkek şalvarında 1.5 metreden çıkar kadınların ki ise değişiyor. Kumaşları viskondur, çiçekli var, düz siyah var 90cm’dir eni 3.5 metreden çıkar.” “En kullanışlı şalvar Adana şalvarıdır” İçöz, “Günümüzde şalvar bile evrim değiştirdi. Pantolon gibi, kemerli şalvar, pileli şalvar çıktı. Yani Adana şalvarının değişik değişik modeller çıktı. Yöreden yöreye değişiyor. Ama en kullanışlı şalvar Adana şalvarıdır. Şalvarların fiyatı kumaşına göre değişiyor. 200, 250, 300 TL’den satılıyor” dedi. “Şalvar rahatlıktır” Ali İçöz konuşmasını sonlandırırken Adana’ya gelecek olan misafirlere seslenerek şunları söyledi: “Şalvar rahatlıktır. Geniş, serindir. Şehir dışından gelen vatandaşlar daha çok yazın şalvarı tercih ediyorlar. Adana şalvarı geniş olduğu için serin oluyor.”

Adana'nın yöresel kıyafeti şalvara Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi aldı Haber

Adana'nın yöresel kıyafeti şalvara Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi aldı

Adana'da bir zamanların vazgeçilmez yöresel kıyafetleri arasında yer alan şalvar, artık giyilmiyor. Modern çağın getirdiği yeniliklerle unutulmaya yüz tutan şalvar için üreticiler de zamana karşı direniyor. Tarihi Büyüksaat Çarşısı'nda geçmişte bulunan onlarca şalvarcı dükkanından bugün sadece birkaç tane kaldı. Genellikle siyah olan ve geçmiş zamanda Adana’da kadın ve erkeklerin şehir içerisinde de giydiği şalvardan, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar vazgeçmiyor. Tescillendi Yüreğir Ziraat Odası tarafından unutulmaya yüz tutan Adana şalvarı tescili için 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapıldı. Dün ise Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Adana şalvarı için 'coğrafi işaret belgesi' verildiği açıklandı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri şalvar giyerek Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’i ziyaret etti. Davul zurnalı kutlama Ardından Yüreğir Ziraat Odası’na geçen üyeler, davul zurna eşliğinde tescillenen şalvar için kutlama yaptı. O anlar ise renkli görüntülere sahne oldu. “Adana şalvarının ayırt edici özellikleri var” İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “2021 yılında başvurduğumuz belgeyi bugün aldık. Adana sadece kebaptan ibaret değil. Adana’nın gelecek kuşaklara aslını kaybetmeden aktarılması gereken birçok değeri bulunuyor. Bunlardan birisi de Adana şalvarı. Kesim özellikleri, dikimi ve rahatlığı ile Adana şalvarı başka yörelerin şalvarlarından birçok ayırt edici özelliğe sahip” ifadelerini kullandı. “Herkes Adana şalvarını tanısın” Adana şalvarının artık giyilmediğini vurgulayan Doğan, “Adana şalvarımız şarkılara, filmlere konu olmuştu. Adana şalvarımızın dikimi azaldı ama halen yapılıyor. Artık şalvar çok az giyiliyor maalesef. Bayram, düğün, kına, yöresel halk oyunları ve özel günlerde sadece giyiliyor. Bizler bu gelenek unutulmasın diye uğraşıyoruz. Bugün davul zurna ile kutlama yaptık. Adana şalvarını herkes tanısın istedik” dedi.

Adana şalvarına ilgi azalmak yerine artıyor Haber

Adana şalvarına ilgi azalmak yerine artıyor

CANSU ERSOY ADANA (İLKHABER)- Renkleri ve rahatlığıyla dikkat çeken giysilerden biri olan şalvar, Adana kent merkezinde nadir olarak görülse de Adana'nın kırsal kesimlerinde hala yaygın olarak kullanılıyor. Dikdörtgen kesimli, yere kadar inen geniş bir yapıda olan şalvarın bu genişliği belde bir lastikle toplanır. Şalvar, ilk olarak 1833 yılında Mısırlı İbrahim Paşa'nın Çukurova'yı istila etmesiyle Adana'da giyilmeye başlandı. Mısırlı tarım işçilerinin Çukurova'ya yerleşmeleriyle yaygın hale gelen şalvar, yöre halkı tarafından da benimsendi ve tarlada çalışırken giyilmeye başlandı. Sonrasında kırsal kesimde daha yaygın olarak kullanılmaya başlanan şalvar, günümüzde bile dikkatleri üzerine çekiyor.  45 yıldır şalvar dikimiyle uğraşan Abdullah Subatan şalvarın bugün bile hala popülerliğini koruduğunu söyledi. "Kumaşı alıp şalvarı kendimiz dikip toptan şekilde halka arz ediyoruz" Daha önceden toptancılığını yaptıklarını, sonradan kendilerinin dikmeye başladıklarını ve sadece kumaşı dışarıdan temin ettiklerini söyleyen Subatan, "Dışarıdan aldığımız kumaşları dikip perakende şekilde satıyoruz. Kumaşı alıp şalvarı kendimiz dikip toptan şekilde halka arz ediyoruz" dedi.  "Bizim Adana'da da çıtı pıtı küçük desenler isterler"  Subatan, kumaş seçerken de şunlara dikkat ettiklerini bildirdi: "Kumaş seçerken yöremize uygun hangi desen varsa onu almaya dikkat ediyorum. Her yörenin kendine göre kumaş tarzı var. Kimi yörede büyük, geniş desenler tercih edilirken kimisinde küçük, güllü desen daha çok tercih edilir. Bizim Adana'da da çıtı pıtı, küçük desenler isterler."  "İlgi azalmak yerine giderek artıyor da diyebilirim" Şalvara olan ilginin bugün bile büyük olduğunu kaydeden Subatan, konuşmasının devamında şunları dile getirdi: "Hatta ilgi azalmak yerine giderek artıyor da diyebilirim. Çünkü gerçekten çok rahat ve kullanışlı. Şalvar, pantolondan hatta pijamadan bile daha rahat. Mesela buraya gelip bunlardan alıp Trabzon'a bile götürüyorlar. Erkek, kadın, çocuk fark etmeden şalvar giyiyorlar. Şalvar denilince de akla ilk Adana şalvarı geliyor, ünlü oldu. Yaparken de bizim belirli ölçülerimiz vardır ve onlara göre keseriz. Bazen de özel diktirmek isterlerse kişinin ölçüsünü alıp da dikebiliyoruz. Standart bir beden yok."  "Bazen yetişkin şalvarlarından daha çok çocuklar için olanlara ilgi oluyor" Yetişkinler için olan şalvarlar dışında küçük çocuklar için de diktiklerini dile getiren Subatan, "Bazen yetişkin şalvarlarından daha çok çocuklar için olanlara ilgi oluyor. Küçük ve rahat durdukları için insanların, anelerin dikkatini çekiyor" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.