TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana'nın doğal şalgam sırrı: Bekledikçe güzelleşiyor

Ali Akbalı, Adana'da geleneksel yöntemlerle ürettiği şalgamın sırlarını paylaşıyor. Şalgamın en lezzetli halinin soğuk kış günlerinde ortaya çıktığını belirten Akbalı, fabrikasyon üretimin ise doğal tadı yakalayamadığını söylüyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2024 08:58
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2024 08:58
Kaynak: Meryem Ünal
Adana'nın doğal şalgam sırrı: Bekledikçe güzelleşiyor

Adana'nın meşhur şalgamını yıllardır aynı özenle üreten Arzu Şalgam'ın sahibi Ali Akbalı, babasından devraldığı işletmeyi sürdürüyor. Adana'da fabrikasyon yerine geleneksel yöntemlerle doğal şalgam üretimi yapan Akbalı, şalgamın yapım süreci ve saklama koşulları hakkında önemli bilgiler verdi. Akbalı, şalgamın tadının bekledikçe güzelleştiğini ve en lezzetli şalgamın kışın, soğuk havalarda yapıldığını vurguladı.

“Şalgamın tadı bekledikçe güzelleşir”

Şalgamın yapımına değinen Ali Akbalı şunları söyledi:  “Havuçlar iyice yıkanmalı. Temizlendikten sonra zaten fıçılara basılıyor ve diğer aşamalardan geçiyor. Şalgamın hazır olma süresi yazın 4-5 günü bulurken kışın ortalama 20-25 günü buluyor. Soğuklardan dolayı havucun kendini bırakması ve mayalanması uzun sürüyor. Ne kadar uzun kalırsa o kadar güzel oluyor. Mevsimi de zaten kıştır. Sıcak görmediği sürece şalgamda bozulma yaşanmaz. Şalgamın tadı bekledikçe güzelleşir. Ayrıca şalgam soğuk havayı da sever ve ayaz yiyen şalgam daha da güzelleşir.”

Ali Akbalı, “Adana dışında hiçbir yerde bulamazsınız. Bulsanız bile çok güzel olur mu bilemiyorum. Şehir dışında en fazla hazır şalgam bulabilirsiniz. Adana’da bile bir çok işletmeci artık el yapımı yapmıyor. Fabrikaya döndü. Fabrika yapımı şalgam aynı tadı vermiyor. Onlar hep kimyasal ve orijinalinden çok farklı” diye ifade etti.

Kaynak: Meryem Ünal

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.