TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Müslüman kimse ebediyen cehennemde kalır mı?

Yazının Giriş Tarihi: 22.01.2024 17:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.01.2024 17:16

Müslüman kimse ebediyen cehennemde kalır mı? 

      İmanın esaslarına inanan kişi müslümandır. Müslüman’ın da günahı ne kadar çok olursa olsun Allah onu affetmese, şefaat edecek olanlar da şefaat etmese bu Müslüman günahından dolayı cehenneme gider.  

      Ancak günahlarının cezasını çektikten sonra illaki cennete girer. Çünkü hiçbir Müslüman sonsuza kadar cehennemde kalmaz. Cehennemde ebediyen olarak kalacak olanlar inanmayan, şirk koşan, kafir olan kimselerdir. 

 

Kaza sonucu ölen bir kimse eceliyle mi ölmüştür?  

            İslam inancına göre herkesin bir eceli vardır. Bu ecel, ne geri ne de ileri alınabilir. Nitekim Kur’an-ı Kerim'de bu konuda şöyle buyrulmaktadır: "Her ümmet için takdir edilen bir ecel vardır. Ecelleri geldiği zaman ne bir an ileri ne de geri alınamaz." (Araf, 7/34)  

            Bu bağlamda trafik kazasında ölen kimse eceliyle ölmüştür. O kimse için bundan başka bir ecel yoktur. Trafik kazası, ölen kimsenin hayatını kısa kesmiyor, onu eceli gelmeden öldürmüş olmuyor. Bilakis ölen kişinin ölüm sebebi böyleydi ve vadesi dolduğundan bu kaza olmuş oluyor.   

            Buna göre Trafik kazası, cinayet ya da bir başka ölüm şekli kişinin ecelini değiştirmez. Çünkü insanın eceli veya ömrü değişmez. O kişinin o şekilde o zaman öleceği takdir edilmiş demektir.  

 

Kişi bilerek adağının etinden yemişse ne yapması gerekir?   

    Adağın etinden, adayan kişinin yemesi caiz olmadığı gibi; bu kişinin usûl ve fürûu yani annesi, babası, nineleri, dedeleri, çocukları, torunları sayılan kimseler de yiyemezler.      

     Bunların dışında kalan ve dinen fakir olan kimseler yiyebilirler. Ancak adağı kesen kişi bu adaktan bilerek ya da bilmeyerek yemiş ise yediği miktarın fiyatını fakirlere para olarak vermelidir. 

Akika niçin kesiliyor? 

    Akika kurbanı, yeni doğan çocuk için Allah’a şükür amacıyla kesilen bir kurban şeklidir. Akika kurbanını kesmek dinen müstehaptır. Akika kurbanı olarak kesilecek hayvanda, diğer kurbanlarda aranan şartlar aranır.  

      Akika kurbanı, çocuğun doğduğu günden bulûğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçının kesilerek ağırlığınca altın tasadduk edilmesi müstehaptır. Akika kurbanının etinden ve derisinden, kurban sahibi dahil herkes istifade edebilir. 

 

Günün Ayeti 

Nihayet oraya geldikleri zaman kulakları gözleri ve derileri, işledikleri şeye karşı onların aleyhine şahitlik edecektir. Derilerine: Niçin aleyhimize şahitlik ettiniz derler, onlarda: Her şeyi konuşturan Allah bizi de, konuşturdu.” derler. 

Fussilet, 41/21-22. 

 

Günün Hadisi 

“Malı uğrunda öldürülen şehittir, dini uğrunda öldürülen şehittir, canı uğrunda öldürülen şehittir, ailesi uğrunda öldürülen şehittir.”  

(Tirmizi, Diyât, 22.) 

 

Günün Sözü 

Alışkanlıklar bırakılmazlarsa, zamanla ihtiyaç haline gelirler.  

Günün Duası 

Allah'ım bizi faydalı ve hayırlı insanlarla karşılaştır. Kötü ve hayırsız insanlardan koru. 

 

Bunları biliyor muyuz? 

Tahkiki İman nedir? 

Kesin delillere ve araştırmaya dayalı olarak inanılması gereken imanın esaslarına inanmak demektir. 

 

Günün Nüktesi 

İman ve Dürüstlük… 

Abdullah b. Süfyan şöyle demiştir: 

"Peygamberimize: 

- Ey Allah'ın Rasûlü! İslâmiyet hakkında bana bir öğüt veriniz ki, sizden sonra artık kimseden bir şey sormaya ihtiyacım kalmasın, dedim. 

Bunun üzerine Peygamberimiz: 

- Allah'a inandım de, sonra da dosdoğru ol," buyurdu. 

Müslim, “İman,” 13. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.