TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiçek aşısı olanlar maymun çiçeğine karşı yüzde 80 bağışıklık kazanıyor

Medicana Sağlık Grubu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sarhan Sakarya, 1980 öncesi çiçek aşısı olan kişilerin maymun çiçeği hastalığına karşı yüzde 80 oranında bağışıklık kazandığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2024 11:31
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2024 11:35
Kaynak: İHA
Çiçek aşısı olanlar maymun çiçeğine karşı yüzde 80 bağışıklık kazanıyor

Covid-19 pandemisinin ardından dünyada yeni salgın korkuları artarken, Afrika'da ortaya çıkan maymun çiçeği salgını da dikkat çekti. Prof. Dr. Sarhan Sakarya, maymun çiçeği hastalığının pandemideki gibi büyük bir krize yol açmayacağını belirtti. Maymun çiçeği hastalığının pandemideki gibi insanları evlerine kapatacak seviyede bir salgına sebep olmayacağını belirten Medicana Sağlık Grubu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Sarhan Sakarya, 1980 öncesi çiçek aşısı olan kişilerin yüzde 80 oranında maymun çiçeği hastalığına bağışıklığı olduğunu söyledi.

sarhan sakarya

Maymun Çiçeği Nedir ve Nasıl Bulaşır?

Prof. Dr. Sakarya, maymun çiçeği hastalığının aslında çiçek hastalığının bir türü olduğunu ve ilk olarak maymunlarda görüldüğü için bu adı aldığını belirtti. Hastalığın bulaşma yollarını açıklayan Sakarya, “Virüs, hasta kişilerin salgılarında bulunur ve her tür sıvı transferi, kan, tükürük ve cinsel ilişki yoluyla bulaşabilir. Ayrıca, hasta kişinin kullandığı çarşaflar ve kıyafetler de virüsün yayılmasına neden olabilir” dedi.

Belirtiler ve Teşhis

Maymun çiçeği hastalığı, grip benzeri belirtilerle başlar ve ateş, halsizlik, lenf bezlerinde şişlik gibi semptomlar gösterir. Sakarya, hastalığın 1 ila 3 hafta içinde el, kol, bacak ve yüzlerde döküntülerle kendini gösterdiğini belirtti. Bu döküntüler, süt kıvamında iltihaplanmış keselere dönüşür ve sönmeden bulaş riski devam eder.

Covid-19 ile Kıyaslama

Prof. Dr. Sakarya, maymun çiçeği hastalığının Covid-19 ile kıyaslandığında bulaşma riskinin daha düşük ve öldürücü etkisinin daha az olduğunu ifade etti. “Covid-19’un aksine, maymun çiçeği hastalığında hastalık belirtileri görünür ve hasta kişiler kolayca tanınabilir. Bu da hastalığın yayılmasını durduran bir faktördür” dedi.

Korunma Yöntemleri

Sakarya, maymun çiçeği hastalığından korunmak için hasta kişilerle 1 metre mesafe korunması gerektiğini söyledi. Ayrıca, “Hasta kişi ile teması kesmek ve çarşaf, kıyafet gibi kişisel eşyalarla temastan kaçınmak bulaş riskini en aza indirir. Özellikle mağazalarda kıyafet denemesi yaparken ve sahillerde ortak kullanılan malzemeleri kullanırken dikkatli olunmalıdır” uyarısında bulundu.

Henüz maymun çiçeği hastalığı için etkili bir ilaç bulunmamakla birlikte, hastalığın ortalama 3 hafta içinde kendiliğinden iyileştiğini belirten Sakarya, immün sistemi zayıf yaşlılar ve kemoterapi gören kişilerin risk altında olduğunu ifade etti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.