TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mimar Sinan, doğduğu topraklarda ilk kez cuma namazında anıldı

Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murad dönemlerinde 'Baş Mimar' olarak görev yapan Mimar Sinan, doğduğu Kayseri topraklarında Cuma namazı sonrası yapılan duada ilk kez adı anıldı. Dünyaca ünlü mimar, doğduğu topraklarda unutulmadı.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2024 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2024 17:05
Kaynak: İHA
Mimar Sinan, doğduğu topraklarda ilk kez cuma namazında anıldı

Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli mimarlarından biri olan Mimar Sinan, doğduğu topraklarda düzenlenen bir törenle anıldı. Kayseri'nin Koramaz Vadisi'nde bulunan Küçükbürüngüz köyünde, Cuma namazı sonrası yapılan duada ilk kez Mimar Sinan'ın adı zikredildi.

BİR BAŞLANGIÇ, BİR GELENEK

Cami imamı Muhammet Vedat Kaçdi, Cuma namazı sonrası yaptığı duada Mimar Sinan'ı anarak, bu büyük mimarın eserleriyle insanlığa hizmet ettiğini vurguladı. Mahalle muhtarı Hacı Bölük ise, "Mimar Sinan gibi önemli bir şahsiyeti unutmamak ve bu geleneği devam ettirmek istedik." dedi. Mahalle sakini Fevzi Mastar da Mimar Sinan'ın sadece Kayseri'de değil, tüm dünyada tanınan bir isim olduğunu belirterek, bu duanın başlangıç olması temennisinde bulundu.

ÇEKÜL VAKFI'NDAN DESTEK

ÇEKÜL Vakfı Kayseri İl Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, bu etkinliğin büyük bir önem taşıdığını ifade etti. Özsoy, "Mimar Sinan'ın kendi ifadesiyle 'Dünya durdukça eserlerimi gören aklıselim sahipleri çabamın ciddiyetini anlayarak onlara hayranlıkla bakacaklarını ve eni hayırla anacaklarını umuyorum inşallah' sözü, buradaki duayla bir araya geldi. Mimar Sinan'ın hemşehrileri olarak onu anmak ve dualarımıza katmak çok anlamlı." şeklinde konuştu.

Mimar Sinan, doğduğu topraklarda ilk kez cuma namazında anıldı 2

NEDEN KÜÇÜKBÜRÜNGÜZ?

Özsoy, etkinliğin Küçükbürüngüz'de yapılmasıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Kıbrıs'ın fethi sırasında, Mimar Sinan'ın hemşehrileri de buraya yerleştirilmişti. Mimar Sinan, hemşehrilerinin buradan götürülmemesi için 2. Selim'e rica etmiş ve bu sayede hemşehrileri burada kalabilmişti. Bu nedenle, Mimar Sinan'ın hemşehrilerinin yaşadığı bu köyde böyle bir etkinlik yapılması çok anlamlı."

MİMAR SİNAN KİMDİ?

Mimar Sinan, 81 cami, 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 hamam olmak üzere toplam 375 esere imza atmış, Osmanlı mimarisinin en önemli isimlerinden biridir. Eserleri, bugün hala ayakta kalarak hem Türkiye'nin hem de dünyanın kültürel mirasına önemli katkılar sağlamaktadır.  

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.