TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fıstığıyla Meşhur Osmaniye

Akdeniz Bölgesi'nin incisi Osmaniye, zengin tarihi, muhteşem doğası ve eşsiz lezzetleriyle dikkat çekiyor. Özellikle Osmaniye fıstığıyla meşhur olan bu şehir, yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. İşte Osmaniye'nin meşhur fıstığıyla ilgili önemli bilgiler...

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2024 17:02
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2024 17:39
Kaynak: Gamze Pehlivan
Fıstığıyla Meşhur Osmaniye

Osmaniye, kendine özgü doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla göz kamaştırıyor. Ormanlık alanlarıyla ünlü olan şehir, ahşap oymacılığıyla da adını duyuruyor. Toprakkale Kalesi, Kastabala Antik Kenti, Osmaniye Kent Müzesi ve Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi gibi tarihi mekanlar da ziyaretçilerini büyülüyor.

Osmaniye'nin Lezzet Dolu Mutfağı

Osmaniye'nin en büyük hazinelerinden biri de mutfağıdır. Bayram kömbesi, etli kömbe, mahluta çorbası, içli köfte, çakıldaklı çorba, bazlama, Osmaniye fıstıklı irmik tatlısı gibi birbirinden lezzetli yemekler burada bulunabilir. Ancak Osmaniye'nin yemek kültürü sadece bunlarla sınırlı değil. İncir tatlısı, Osmaniye simidi, sıkma, karakuş tatlısı gibi yöresel tatlar da damakları şenlendiriyor.

osmaniye fıstığı

Osmaniye'nin meşhur yer fıstığı

Alınabilecek hediyelerin başında yer fıstığı geliyor.

Osmaniye'den alınabilecek hediyeler arasında Osmaniye fıstığı ilk sırayı alıyor. Ayrıca şehre özgü el yapımı ürünler de oldukça ilgi görüyor. Karatepe kilimleri, Osmaniye bıçakları ve andız tohumlarıyla yapılan tespihler, bu şehre özgü ve manevi değeri yüksek hediyelikler arasında bulunuyor.

Osmaniye otogarında fıstık alışverişi yapan Sare A.'' Osmaniye'ye ziyarete geldim. Gelmişken buranın meşhur yer fıstığından arkadaşlarıma hediye alıyorum. Eminim ki çok beğenecekler.''ifadelerini kullandı.

Osmaniye, tarih, lezzet ve hediyeliklerin bir araya geldiği eşsiz bir şehir. Bu yaz tatilinizde Osmaniye'yi ziyaret ederek bu güzellikleri keşfetmeyi unutmayın!

Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir?

 Depresyonu önler.  Adeta başlı başına antidepresan.  İçinde triptofan denilen bir madde içerir. Bu madde serotonin hormonunu yükselterek depresyona neden olan etkileri yok etmeyi hedefler.

 Düşük riskini azaltır: Evli, mutlu, çocuklu tablosuna kendinizi çok uzak hissetmeyin.Bebek bekleyen anne adaylarının dikkatine. Düşük yapanlar, bebeği tutunamayanlar, doktora gittiği halde hiçbir problemi olmayan anne adayları için mucize bir besin. Yer fıstığı döllenmeye yardımcı olan bir besindir. Hamilelik öncesi ve sonrası kadın hastalıklarına bariyer olur, hamilelikte düşük riskini en düşük noktaya indirger.

 Kötü kolesterolü anında indirir: Fıstık bilinenlerin tam aksine kolesterol için çok faydalıdır. İçerdiği yağlar sayesinde kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolün yükselmesini sağlamaktadır.

Kan şekerini düzenler. Fıstığın içinde bulunan yağ, vitamin ve karbonhidratlar kan şekeri seviyesinin dengelenmesini sağlar. Böylelikle kan şekerinin düşmesine ya da yükselmesine bağlı hastalıkların önüne geçer.

Alzheimer'dan kurtarır. Fıstığın içinde   yararlı yağlar ve vitaminler beyin fonksiyonlarını korumada önemli rol oynar. Özellikle orta yaştaki insanların unutkanlığının önünde kalkan olur, uzun vadede alzheimer hastalığına yakalanmaktan onları korur.

Safra kesesi ağrılarını dindirme de rolü büyüktür. Günde iki ya da üç tatlı kaşığı fıstık ezmesi tüketerek safra kesesine bağlı ağrıların önüne geçilebilir. Şekersiz fıstık ezmesi tüketildiğinde bu bölgede taş oluşumunu engeller. Safra kesesinin genel sağlığına da olumlu yönde etki eder.

Tam bir protein deposu: Şekersiz fıstık ezmesi kas yapımına ve onarımına yardımcı olan bir protein deposudur. Düzenli olarak egzersiz yapan insanlar için beslenme listelerinin başında gelir.

Enerjik yaşam vaad eder: şekersiz fıstık ezmesinin yüksek miktarda protein ve yağ kaynağı olduğu hakkında artık hemfikir olduğumuzu düşünüyorum. Aynı zaman da fıstık ezmesi yüksek miktarda kalori içerir fakat bu kaloriler zararlı değil tam aksine insana enerji verir.

Kilo vermede yardımcı etken İçerdiği kaloriye baktığımız da kilo vermekle çelişki gibi gözükse de aslında fıstık ezmesi ile kilo kaybı arasında bağlantı var. İçerisinde bol miktarda protein ve olduğu için bu sayede vücutta uzun süre tokluk hissi oluşturur. Şekersiz fıstık ezmesi, lif ve proteine sahiptir. Bunlar tatlı krizlerini önlemeye yardımcıdır. Tokluk oluşturduğu için öğünler arasındaki süreyi uzatır ve tok hissettir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: İçerisinde bulunan, vitaminler,antioksidan bileşenler ve mineraller sayesinde vücuttaki toksinlerin ve fazla suyun atılımını kolaylaştırarak, bağışıklık sistemi hücrelerinin daha etkili çalışmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu sayede vücudun enfeksiyonlara karşı hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Aynı zamanda, B kompleks, E vitamini, vitaminler, çinko ve selenyum gibi içeriği sayesinde hafızayı ve beyin fonksiyonlarını güçlü konuma getirir.

Kaynak: Gamze Pehlivan

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.