TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

# Yer Fıstığı

İLKHABER-Gazetesi - Yer Fıstığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yer Fıstığı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Osmaniye’de yer fıstığı hasadı başladı Haber

Osmaniye’de yer fıstığı hasadı başladı

 Türkiye'nin yer fıstığı ekimi, işleme ve pazarlanmasının yüzde 90'ının yapıldığı Osmaniye'de yer fıstığı hasadına başlandı. Osmaniye yer fıstığı olarak Coğrafi işaretli ve Avrupa Birliği (AB) tescilli bulunan yer fıstığı hasadı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Cevdetiye Beldesinde düzenlenen hasat etkinliği programında Vali Erdinç Yılmaz, Osmaniye yer fıstığı hasadı yaptı. Hasada, Vali Yılmaz'ın yanı sıra Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Kolabaş, köy muhtarları ve üreticiler katıldı. Vali Yılmaz: "Osmaniye, yer fıstığının başkenti" Yaklaşık 100 bin dekar alanda 47 bin ton üretim beklediklerini söyleyen Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, “Türkiye'de üretilen yer fıstığının yüzde 90 işleme merkezi Osmaniye'miz yani yer fıstığının başkenti diyebiliriz. Adana'dan sonra üretimde ikinciyiz ama piyasa, işleme merkezi Osmaniye. Osmaniye'de büyüklü küçüklü 350 işletmede yaklaşık 3 bin 500 aile Osmaniye yer fıstığı sektöründe çalışmaktadır. Yani Osmaniye yer fıstığı, Osmaniye'mizin ekonomisi açısından çok önemli. Yaklaşık 100 bin dekar alanda 47 bin ton üretim beklenmektedir. Yer fıstığının başkenti Osmaniye'mizden, başta yer fıstığı üreticileri olmak üzere, bütün çiftçilerimize hayırlı bereketli bir dönem ve hayırlı bereketli kazançlar diyorum. Yer fıstığımız, “Osmaniye Yerfıstığı” şeklinde coğrafi işaret tescilli ve ayrıca Avrupa Birliği işaret tescillidir. Böylece kendini dünyada kendini kanıtlamış bir ürünümüz“ dedi.

Adana’da yer fıstığı hasadı başladı: Üretim ve rekoltede yüzde 30 artış bekleniyor Haber

Adana’da yer fıstığı hasadı başladı: Üretim ve rekoltede yüzde 30 artış bekleniyor

Adana'da hasadına başlanan ve geçen yıla göre ekim alanının yüzde 30 artış gösterdiği Yer fıstığında, yüzde 30 oranında da rekolte artışı bekleniyor. Türkiye'nin yer fıstığı üretiminin yaklaşık yarısını karşılayan Adana'da ova kesimlerde birinci ürün olarak ekimi yapılan yer fıstığında ilk hasat Karataş ilçesinde gerçekleştirildi. İlçenin Tuzla bölgesinde bir yandan tarladaki yer fıstığının sökümünü yapan üreticiler, bir yandan da üç ile beş gün arasında tarlada kurumaya bıraktıkları fıstığın patozlama işlemine başladı. Türkiye'de bitkisel yağ kaynağı olarak üretilen yağlı tohumlu bitkiler arasında üretim miktarı açısından dördüncü sırada yer alan yer fıstığında, geçen yıl Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 185 bin ton olan üretimin 89 bin tonunu Adana üretmişti. Adana bu miktar ile Türkiye yerfıstığı üretimin yarısını tek başına karşılarken üretimde de birinci sırada bulunuyor. Tarım İl Müdürü Kökçüoğlu: “Hasadımız bereketli olsun, rekolte ve üretimde artış bekliyoruz” Karataş ilçesi Tuzla ve Tabaklar Mahallelerinde üreticilerle bir araya gelen ve yer fıstığı hasadını yerinde inceleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, yer fıstığında Türkiye üretiminin yarısının Adana'dan karşılandığını ve ilin fıstık üretiminde birinci sırada yer aldığını ifade etti. Yerfıstığının Adana için önemli bir üretim kalemi olduğunu vurgulayan Kökçüoğlu, "Şu açıdan önemli; Yerfıstığının Türkiye genelindeki üretiminin yüzde 50'si ilimizde yetiştiriliyor. Yer fıstığı sadece yağ üretiminde, insan beslenmesinde değil, aynı zamanda hayvan beslenmesinde de kullanılıyor. Geçmiş yıllarda yerfıstığı fiyatının iyi olmasından kaynaklı bu yıl üretim biraz daha arttı. Geçen yıla göre hem üretimde hem rekoltede yüzde 30 artış bekliyoruz. Hasadımız tüm üreticilerimize hayırlı ve bereketli olsun" dedi. Yer fıstığının yağının çıkarılmasının sanayide önem arz ettiğini de vurgulayan Kökçüoğlu, çerezlik olarak değerlendirilemeyen yer fıstığının sanayide yağ hammaddesi olarak kullanıldığını da sözlerine ekledi. Adana genelinde karpuz hasadı sonrasında ikinci ürün olarak ekimi yapılan yer fıstıklarının hasadının ise ekim ayı başında yapılması bekleniyor.

AB tescilinin Osmaniye yer fıstığında üretim ve ihracatı artırması bekleniyor Haber

AB tescilinin Osmaniye yer fıstığında üretim ve ihracatı artırması bekleniyor

Osmaniye yer fıstığının Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili almasıyla hem üretiminin hem de ihracatının artması bekleniyor.Türkiye'de fıstık üretimin ortalama yüzde 40'ının, işlemesinin ise yüzde 98'inin gerçekleştirildiği Osmaniye'de, ürünün AB tescili alması kentte sevinçle karşılandı. Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, yer fıstığının Osmaniye ile özdeşleşmiş bir ürün olduğunu söyledi. Osmaniye yer fıstığının bölge ve ülke ekonomisi için önemli ürünlerden birisi olduğunu belirten Yılmaz, "Güvenli ve güvenilir gıdada önemi fazlasıyla artan coğrafi işaretli ürünlerin korunması ve sürdürülebilirliğinin de sağlanması ve markalaşması adına ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilmesi Osmaniye'miz açısından oldukça önemlidir." diye konuştu. "Talep arttıkça ürün havzasında daha fazla ekilecek" Yer fıstığı üretimi ve ihracatı yapan Fahri Uyduran da ürünün AB tescili almasının yurt içinin yanı sıra yurt dışında da büyük fayda sağlayacağını söyledi. Tescille ürünün hem üretiminin hem de ihracatının artacağını belirten Uyduran, şöyle konuştu: "Avrupa Birliğinde bulunan marketlerin farkındalığına bu ürün girecek. Bu da onların da coğrafi işaretli, kendilerinin de tanıdığı bu ürünü almasına neden olacak. Tabii tüketim, talep arttıkça da bu ürün havzasında daha fazla ekilecek. Daha fazla insan bu işten ekmek yiyecek." Uyduran, birçok ilçe yer fıstığının üretildiğini ancak ürünün pazarının Osmaniye olduğuna dikkati çekti. Yer fıstığı ekiminin artacağını vurgulayan Uyduran, "Her geçen yıl bizim yer fıstığı eken çiftçilerimiz, buğday, mısırdan daha ziyade yer fıstığı ekimini artıracak. Çünkü tüketim artacak. O nedenle bu kararı çok güzel, olumlu buluyoruz. Osmaniye Ticaret Borsası nezdinde bu işe önder olan herkese de çok teşekkür ediyoruz." diye konuştu. Uyduran, AB tescilinin yer fıstığının üretilmesine ve işlenmesine de belli bir standart, kalite getireceğini belirtti. Osmaniye'deki üretimin belli bir standardın üzerine geldiğinin altını çizen Uyduran, şunları kaydetti: "Artık saatte 1 ton fıstık eleyen değil 5 ton eleyen makineler var. Saatte 500 kilogram fıstığı seçebilecek değil, 3-4 ton ürünü seçebilecek optik okuyuculu makineler var. O yüzden bu anlamda hiçbir sorun yok. Osmaniye bunun tamamını kaldırabilecek ve karşılayabilecek hem altyapıya sahiptir hem de bunu yapacak esnaflarımız vardır. Biz Osmaniyeli esnaflar bunu yapabiliriz, hiç kimsenin endişesi olmasın."

Osmaniye yer fıstığı AB tescili için gün sayıyor Haber

Osmaniye yer fıstığı AB tescili için gün sayıyor

Türk Patent ve Marka Kurumunca 2003'te coğrafi işaret olarak tescil edilen yer fıstığının AB nezdinde de tescillenmesi için Osmaniye Ticaret Borsası öncülüğünde 2 yıl önce başlatılan süreçte sona yaklaşıldı.AB Komisyonunca başvurunun şubatta uygun bulunmasının ardından başlatılan 3 aylık itiraz süresi, 23 Mayıs'ta dolacak. Herhangi bir itiraz olmaması halinde yer fıstığı tescillenecek. Osmaniye yer fıstığının AB tesciliyle Avrupa ülkelerindeki satışı ve pazar payının artacağı öngörülüyor. Kentte 10 bin kişiye istihdam sağlıyor Osmaniye Ticaret Borsası Genel Sekreteri Musa İlker Çenet, AA muhabirine, kentte 114 bin dekar alanda 50 bin ton yer fıstığı üretildiğini söyledi. Türkiye'de yetiştirilen yer fıstığının yüzde 90'ının kentteki 135 tesiste işlendiğini belirten Çenet, "Yer fıstığı, üretimi, işlenmesi ve nakliyesiyle şehir ekonomisine büyük önem katıyor ve 10 bin kişiye istihdam sağlıyor." dedi. Çenet, coğrafi işaretin, ürünlerin "kalite belgesi" olduğunu belirterek, yer fıstığının standartlarının korunması ve pazar payının artırılması için AB'ye tescil başvurusu yaptıklarını dile getirdi. "Bölge insanımızın emeğine değer katmak için başvurduk" Yıllık üretim miktarı ortalama 50 bin ton olan yer fıstığının 750 tonunun ihraç edildiğini ve yaklaşık 1,5 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını, AB tesciliyle ürünün dış satımında artış beklediklerini söyleyen Çenet, şöyle konuştu: "Osmaniye fıstığının taklitlerinden sakınılması, yerelliğinin dünyayla buluşması, bölge insanımızın emeğine, ürünümüzün tanıtımına ve imajına değer katmak için AB tesciline başvurmuştuk. Coğrafi işaretli ürünler, dünyada 200 milyar, Avrupa'da ise 75 milyar dolar ticaret hacmine sahip. Biz de Osmaniye fıstığımızın bu ticaretten payını almasını hedefliyoruz." Çenet, itiraz süresinin tamamlanıp coğrafi işaret tescilinin onaylanması için gün saydıklarını kaydetti.

Osmaniye'de yer fıstığı ekim sezonu başladı Haber

Osmaniye'de yer fıstığı ekim sezonu başladı

Bereketli topraklarında üretilen fıstığıyla Türkiye'de nam salan Osmaniye'de çiftçilerin fıstık mesaisi başladı. Merkeze bağlı Kırmacılı köyünde önceden ekilmek üzere ilaçlanan yer fıstığı, çiftçiler tarafından toprakla buluşturuldu. Üretimin ve pazarlamanın büyük bir kısmının Osmaniye'de yapıldığı yer fıstığında yaz döneminde yaşanması muhtemel kuraklık ve satış konusunda endişeli olan çiftçiler, yer fıstığına destek bekliyor. Fıstığın yetiştirilme sürecini anlatan çiftçi Mustafa Gül (52), "Bu topraklarda kendimi bildim bileli çiftçilikle, toprakla uğraşıyorum. Yaklaşık 2001 yılında tekrardan su pompası ile su geldi bu bölgeye, o günden bugüne daha geniş yapmaktayız. Fıstık ekiminde toprağın önce gübrelemesi yapılır, hazırlanır, daha sonra tohumlar kırılır. Tohumların hastalıksız olması lazım, tohumların ilaçlamasını yaparız. Biz yağmurdan önce hazırlığımızı yaptık, toprak kuruyunca ekime başladık. Havalı mibzerle ekim yapılıyor yaklaşık 10 santim, aralıkla ekim yapılır. Tohumun durumuna göre 13, 14, 15 kilo kadar dönüme tohum atılır. Tabii fazla atan da oluyor, tohumun sağlam olması önemli. Birinci ve ikinci ürün olmak üzere 120 dekar ekeceğim. Başladım ekmeye. Tabii hava şartları, iklim şartları bunda etkili. Söküm zamanı, yağış durumları, yağışın olması zarara uğratabiliyor. Yer fıstığının topraktan çıkıp tüccara verip, parasını cebine koyana kadar bir garantisi yok. Yani ekimle başlar sıkıntısı, söküp parasını cebine koyana kadar devam eder. Çereze giden fıstıklarda bir kalite var. Bu bölgenin lezzetini hiçbir yer vermiyor" dedi.

Osmaniye'de kadın girişimcilerin başarısı Haber

Osmaniye'de kadın girişimcilerin başarısı

Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde kooperatif aracılığıyla coğrafi işaret tescili bulunan Osmaniye yer fıstığı helvası ve yöresel ürünleri de kooperatif çatısı altında üreten kadınlar, elde ettikleri gelirle aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Düziçi Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi çatısı altında bir araya gelen 23 ev hanımı, 25 Türk lirasına aldıkları rendeyle çıktıkları yolda Ticaret Bakanlığı KOOP-DES, Sanayi Bakanlığı SOGEP ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOĞAKA) 1 buçuk milyonluk ekipman desteği sayesinde makineleşen kooperatif 50 çeşit ürünün yurt içi ve yurt dışı satışını yapıyor. Osmaniye'nin kadınlarının ne kadar güçlü olduğunu göstermek için kooperatif kurduğunu söyleyen Başkan Rahime Yüksek, "Kooperatifi kurma hikayem aslında bütün kadınların şu anda sıkıntısı gibi benim de bir sıkıntıdan kaynaklandı. Eşim bir rahatsızlık geçirdi sağlık sorunları oldu ondan dolayı ekonomik bir sıkıntı içerisine girdim. Kendim gibi bu tür ekonomik sıkıntı çeken kadınlara nasıl destek olabilirim, bunlarla nasıl bir iş birliği içerisinde bir platform kurabilirim diye düşünürken kooperatifi kurmak geldi aklıma. Çocukluk arkadaşlarımı, mahalleden ve köylümden kadınları topladım ve kooperatifi anlattım. Biz Kars'ın kadınlarını, Kahramanmaraş'ın kahraman kadınlarını, İzmir'in Urla'nın kadınlarını izledik. Osmaniye'nin neden güçlü kadınları olmasın diyerek. Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde çok güzel bir kooperatif kurduk" dedi. "Bir rendeyle başlayan hikayemiz, 1 buçuk milyonluk sermayeye dönüştü" Her zaman devletin desteğini hissettiklerini söyleyen Başkan Yüksel, "Başta tabii kooperatifi kurduğumuz zaman imkansızlıklar vardı. Zor şartlar altında 25 TL ile almış olduğumuz bir rendeyle başlayan hikayemiz şu an gördüğünüz gibi 1 buçuk milyonluk bir makine ekipman desteğiyle devam ediyor. Hem yurt içi hem yurt dışı satışlarımızla beraber büyüyoruz. Ticaret Bakanlığı'na bağlı bir kooperatif olduğumuz için, Ticaret Bakanlığı'nın KOOP-DES projesinden kaynaklanarak 150 bin liralık bir hibe aldık. Sanayi Bakanlığı'nın SOGEP projesi çerçevesinde 1 buçuk milyonluk makine ve ekipmana sahip olduk, 25 lirayla başlayan hikayemiz, şu an milyonlara ulaşan bir sermayeye dönüştü. Bu konuda bize destek olan Osmaniye Valimizin emekleri çok büyük, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı çalışanlarının ve genel sekreterlerin emeği çok büyük. Her zaman devletimiz yanımızdaydı ve biz çok büyük destekler aldık" dedi. "Hedefimiz Osmaniye'de yer fıstığını geliştirmek" Yer fıstığının Osmaniye için önemli olduğunu belirten Yüksek, "Kooperatif bünyemizde çalışan kadınlarla beraber biz coğrafi işaretli yer fıstığımızı işlemeyi hedefledik. Bununla ilgili mutfağımıza çok güzel bir AR-GE çalışmasıyla Osmaniye yer fıstığı helvasını ürettik. Yer fıstığı helvası çıktığımız pazarlarda, fuarlarda ve panayırlarda çok dikkat çekti. Şu anda hem yurt dışı hem de yurt dışı pazarlarda artı sosyal medya satışlarında yer fıstığı helvamız yerini buldu. Bununla beraber yine yer fıstıklı acuralar, yer fıstık ezmeleri, yer fıstıklı baklavalara kadar üretimli yapmaktayız. Yaklaşık 50 çeşit ürünümüz bulunmakta. Şu an yaptığımız çalışmalarda mutfağımızda bu ürün yelpazemizi genişletmek için çabalamaktayız" ifadelerini kullandı.

Fıstığıyla Meşhur Osmaniye Haber

Fıstığıyla Meşhur Osmaniye

Osmaniye, kendine özgü doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla göz kamaştırıyor. Ormanlık alanlarıyla ünlü olan şehir, ahşap oymacılığıyla da adını duyuruyor. Toprakkale Kalesi, Kastabala Antik Kenti, Osmaniye Kent Müzesi ve Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi gibi tarihi mekanlar da ziyaretçilerini büyülüyor. Osmaniye'nin Lezzet Dolu Mutfağı Osmaniye'nin en büyük hazinelerinden biri de mutfağıdır. Bayram kömbesi, etli kömbe, mahluta çorbası, içli köfte, çakıldaklı çorba, bazlama, Osmaniye fıstıklı irmik tatlısı gibi birbirinden lezzetli yemekler burada bulunabilir. Ancak Osmaniye'nin yemek kültürü sadece bunlarla sınırlı değil. İncir tatlısı, Osmaniye simidi, sıkma, karakuş tatlısı gibi yöresel tatlar da damakları şenlendiriyor. Osmaniye'nin meşhur yer fıstığı Alınabilecek hediyelerin başında yer fıstığı geliyor. Osmaniye'den alınabilecek hediyeler arasında Osmaniye fıstığı ilk sırayı alıyor. Ayrıca şehre özgü el yapımı ürünler de oldukça ilgi görüyor. Karatepe kilimleri, Osmaniye bıçakları ve andız tohumlarıyla yapılan tespihler, bu şehre özgü ve manevi değeri yüksek hediyelikler arasında bulunuyor. Osmaniye otogarında fıstık alışverişi yapan Sare A.'' Osmaniye'ye ziyarete geldim. Gelmişken buranın meşhur yer fıstığından arkadaşlarıma hediye alıyorum. Eminim ki çok beğenecekler.''ifadelerini kullandı. Osmaniye, tarih, lezzet ve hediyeliklerin bir araya geldiği eşsiz bir şehir. Bu yaz tatilinizde Osmaniye'yi ziyaret ederek bu güzellikleri keşfetmeyi unutmayın! Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir?  Depresyonu önler.  Adeta başlı başına antidepresan.  İçinde triptofan denilen bir madde içerir. Bu madde serotonin hormonunu yükselterek depresyona neden olan etkileri yok etmeyi hedefler.  Düşük riskini azaltır: Evli, mutlu, çocuklu tablosuna kendinizi çok uzak hissetmeyin.Bebek bekleyen anne adaylarının dikkatine. Düşük yapanlar, bebeği tutunamayanlar, doktora gittiği halde hiçbir problemi olmayan anne adayları için mucize bir besin. Yer fıstığı döllenmeye yardımcı olan bir besindir. Hamilelik öncesi ve sonrası kadın hastalıklarına bariyer olur, hamilelikte düşük riskini en düşük noktaya indirger.  Kötü kolesterolü anında indirir: Fıstık bilinenlerin tam aksine kolesterol için çok faydalıdır. İçerdiği yağlar sayesinde kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolün yükselmesini sağlamaktadır. Kan şekerini düzenler. Fıstığın içinde bulunan yağ, vitamin ve karbonhidratlar kan şekeri seviyesinin dengelenmesini sağlar. Böylelikle kan şekerinin düşmesine ya da yükselmesine bağlı hastalıkların önüne geçer. Alzheimer'dan kurtarır. Fıstığın içinde   yararlı yağlar ve vitaminler beyin fonksiyonlarını korumada önemli rol oynar. Özellikle orta yaştaki insanların unutkanlığının önünde kalkan olur, uzun vadede alzheimer hastalığına yakalanmaktan onları korur. Safra kesesi ağrılarını dindirme de rolü büyüktür. Günde iki ya da üç tatlı kaşığı fıstık ezmesi tüketerek safra kesesine bağlı ağrıların önüne geçilebilir. Şekersiz fıstık ezmesi tüketildiğinde bu bölgede taş oluşumunu engeller. Safra kesesinin genel sağlığına da olumlu yönde etki eder. Tam bir protein deposu: Şekersiz fıstık ezmesi kas yapımına ve onarımına yardımcı olan bir protein deposudur. Düzenli olarak egzersiz yapan insanlar için beslenme listelerinin başında gelir. Enerjik yaşam vaad eder: şekersiz fıstık ezmesinin yüksek miktarda protein ve yağ kaynağı olduğu hakkında artık hemfikir olduğumuzu düşünüyorum. Aynı zaman da fıstık ezmesi yüksek miktarda kalori içerir fakat bu kaloriler zararlı değil tam aksine insana enerji verir. Kilo vermede yardımcı etken İçerdiği kaloriye baktığımız da kilo vermekle çelişki gibi gözükse de aslında fıstık ezmesi ile kilo kaybı arasında bağlantı var. İçerisinde bol miktarda protein ve olduğu için bu sayede vücutta uzun süre tokluk hissi oluşturur. Şekersiz fıstık ezmesi, lif ve proteine sahiptir. Bunlar tatlı krizlerini önlemeye yardımcıdır. Tokluk oluşturduğu için öğünler arasındaki süreyi uzatır ve tok hissettir. Bağışıklık sistemini güçlendirir: İçerisinde bulunan, vitaminler,antioksidan bileşenler ve mineraller sayesinde vücuttaki toksinlerin ve fazla suyun atılımını kolaylaştırarak, bağışıklık sistemi hücrelerinin daha etkili çalışmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu sayede vücudun enfeksiyonlara karşı hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Aynı zamanda, B kompleks, E vitamini, vitaminler, çinko ve selenyum gibi içeriği sayesinde hafızayı ve beyin fonksiyonlarını güçlü konuma getirir.

Osmaniye'de ekim alanı genişleyen yer fıstığında rekolte artışı bekleniyor Haber

Osmaniye'de ekim alanı genişleyen yer fıstığında rekolte artışı bekleniyor

OSMANİYE (AA) - MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Osmaniye'de ekim alanı genişleyen ve hasadına başlanan coğrafi işaret tescilli yer fıstığında geçen yıla göre 10 bin tonun üzerinde artış bekleniyor. Ülkede fıstık üretimin ortalama yüzde 40'ının, işlemesinin ise yüzde 98'inin gerçekleştirildiği Osmaniye'de, tescilli yer fıstığında ilk ürünlerin hasadına başlandı. Traktörle sökülerek toprağın dışına çekilen yer fıstığı, 2-3 gün tarlada bekletildikten sonra geniş ve güneş gören alanlarda kurumaya bırakılıyor. Osmaniye Ticaret Borsası Genel Sekreteri Musa İlker Çenet, Osmaniye'deki tarım ekonomisine katkı sunan ürünlerin başında yer fıstığının geldiğini söyledi. Ürünün toplanması, işlenmesi ve nakliyesinde 10 binden fazla insanın iş imkanı bulduğunu dile getiren Çenet, "2022 yılında Türkiye'de 457 bin dekar ekili alandan 186 bin 340 ton yer fıstığı rekoltesi elde edildi. Dekar başına 500 kilogramlık bir verim elde etmiştik. Bu yıl ise üretim alanı 520 bin dekar alana çıkarken, üretimin 210 bin tona çıkmasını bekliyoruz. Kentimizde üretim alanı 11 bin 480 dekardan 18 bin dekara çıkarken, 48 bin 330 ton olan üretimin 60 bin ton gibi bir seviyeye gelmesini bekliyoruz." diye konuştu. Çenet, yer fıstığının ihraç da edilen bir ürün olduğunun altını çizerek, "İhracat 2004-2014 arasında 5-6 bin ton civarında gerçekleşirken, 2022 yılında 20 bin tona kadar çıkmıştır. Bunun da büyük bölümü ilimizden yapılmaktadır." dedi. - Kilogram fiyatı 50-55 lira Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir de yer fıstığında hasadın güzel başladığını ifade etti. Fıstık alım fiyatlarının kilogramda 50-55 lira seviyesinde olduğunu ve bunun üreticiyi memnun ettiğini aktaran İspir, fiyatların inmemesini umduklarını dile getirdi. Yer fıstığı üreticisi Veli Kastal da bu sezon dekara 500 kilogram civarında ürün aldıklarını belirterek, "Geçen sene verimimiz düşüktü. Bu sene verim güzel. Bizim 250 dekar kadar yer fıstığımız var. Fiyat olarak Çukurova'da ilk hasat Karataş, Tuzla tarafında yapılıyor. Orada kilogramı 75 liradan başladı. Bugün ise 55 liraya kadar geriledi. Geçen sene ise 25-30 lira arasındaydı. Fiyat olarak düşmezse bu şekilde kar elde edebiliyoruz. İnşallah bu seviyenin altına düşmez." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.