TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TZOB Başkanı Bayraktar: Tarımsal elektrik zammı geri çekilmeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1 Temmuz 2024'ten itibaren tarımsal faaliyetlerde yüzde 30 olarak öngörülen elektrik zammına tepki gösterdi. Tarıma pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini ve bu zammın geri çekilmesini talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2024 16:34
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2024 16:34
Kaynak: Haber Merkezi
TZOB Başkanı Bayraktar: Tarımsal elektrik zammı geri çekilmeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Temmuz ayı itibarıyla elektrik fiyatlarına yapılacak yüzde 38 zammı eleştirdi. Bayraktar, tarımsal üretimde elektrik kullanımının arttığını ve bu nedenle tarıma pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini vurguladı.

SERACILIK VE HAYVANCILIKTA ELEKTRİK KULLANIMI ARTTI

Bayraktar, Türkiye'de seracılık ve hayvancılığın gelişmesi ve sulanan alanların artmasıyla tarımsal üretimde elektrik kullanımının arttığını belirtti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, 2024 Haziran ayı itibarıyla tarımsal sulama abone grubu için elektrik birim fiyatının 256,46 kuruş olduğunu hatırlatan Bayraktar, 1 Temmuz 2024'ten itibaren tarımsal faaliyetlerde yüzde 30 oranında bir zam yapılacağını kaydetti.

AŞIRI SICAKLIKLAR SULAMA İHTİYACINI ARTIRDI

Bu yıl hava sıcaklıklarının normallerin üzerinde seyretmesinden ötürü çoğu il ve ilçede olağanüstü sıcaklıkların gerçekleştiğini ifade eden Bayraktar, aşırı sıcaklıkların bu aylarda ekili ve dikili tüm sulanan ürünlerde sulama ihtiyacını artırdığını söyledi. Çiftçilerin artan su ve elektrik bedellerini ödemekte zorlandığını belirten Bayraktar, "Hal böyle iken, elektrik fiyatlarında yapılacak yüzde 30 oranındaki artış, sulanan ürünlerde maliyetleri daha fazla artıracak, üretimde sürdürülebilirlik riske girecektir" dedi.

GIDA GÜVENCESİ İÇİN TARIMA POZİTİF AYRIMCILIK

Gıda güvencesinin sağlanması ve korunması için tarıma pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Tarımda maliyetlerin azaltılması ve üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından tarımsal üretimde kullanılan elektrikte, 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak yüzde 30’luk zam geri çekilmelidir" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.