SON DAKİKA
Hava Durumu

TMSF'nin şirketlere kayyım atanması yeniden gündemde: Torba yasada yer aldı

Muhalefetin Anayasa’ya aykırılık ve ekonomik risk gerekçesiyle eleştirdiği TMSF’nin şirketlere kayyım atanmasına ilişkin düzenleme, AK Parti’nin Meclise sunduğu torba yasa teklifiyle yeniden getirildi.

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2025 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 14.01.2025 12:11
Kaynak: Haber Merkezi
TMSF'nin şirketlere kayyım atanması yeniden gündemde: Torba yasada yer aldı

Muhalefet partilerinin eleştirileri üzerine 9. Yargı Paketi'nden çıkarılan, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) şirketlere kayyım atanmasına ilişkin düzenleme, AK Parti’nin geçtiğimiz hafta Meclise sunduğu torba yasa teklifiyle yeniden gündeme taşındı.

TARTIŞMALI DÜZENLEME MECLİSTE

Daha önce 9. Yargı Paketi'nde yer alan düzenleme, muhalefet partileri tarafından Anayasa’ya aykırı olduğu, ekonomik ve ticari faaliyetler üzerinde risk oluşturduğu gerekçesiyle eleştirilmişti. Ancak AK Parti, en düşük emekli aylığının artışını içeren düzenlemenin de yer aldığı torba yasa teklifiyle düzenlemeyi tekrar Meclise getirdi.

TMSF 5 YIL SÜREYLE KAYYIM OLABİLECEK

Düzenlemeye göre, Türk Ceza Kanunu'nun “Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” ve “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun” başlıklarındaki suçların işlendiği konusunda kuvvetli şüphenin bulunması halinde, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında şirketlere veya malvarlığına kayyım atanmasına karar verilebilecek. Bu durumda, TMSF 5 yıl süreyle kayyım olarak atanacak.

GENEL KURUL YETKİLERİ TMSF’DE OLACAK

Kayyım atanan şirketlerin genel kurul yetkileri, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın TMSF tarafından kullanılacak. Ayrıca, şirketlerin mali durumu, ortaklık yapısı ve piyasa koşulları dikkate alınarak, şirketlerin veya malvarlıklarının kısmen veya tamamen satılmasına, feshedilmesine veya tasfiye edilmesine TMSF karar verebilecek.

AZINLIK HİSSELERİNE RIZA GEREKMEDEN SATIŞ

Satış ve tasfiye işlemleri, şirketin yönetim kurulu veya TMSF kayyım temsilcileri tarafından gerçekleştirilecek. Bu süreçte azınlık hisselerinin sahiplerinin rızası aranmayacak. Satıştan elde edilen gelir, borçların ödenmesinden sonra kalan tutarla şirketin veya malvarlığının işlerinde kullanılabilecek.

MÜSADERE KARARLARI VE SÜREÇ YÖNETİMİ

Fesih ve tasfiye işlemlerinin ardından borçlar ödendikten sonra kalan tutar, yargılamanın kesin hükümle sonuçlandırılmasına kadar açılan bir hesapta nemalandırılacak. Eğer şirket veya malvarlığı değerlerinin müsaderesine karar verilirse, bu karar TMSF tarafından satış veya tasfiye yoluyla yerine getirilecek.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.