TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hukuk muhakemelerinde yeni ücret tarifeleri belli oldu

Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince gider avansı, hakem ücreti ve tanık ücreti tarifeleri belirlendi. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğler, dava süreçlerindeki mali yükümlülükleri düzenliyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2024 08:56
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 08:57
Kaynak: Haber Merkezi
Hukuk muhakemelerinde yeni ücret tarifeleri belli oldu

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince davacılar, dava açarken mahkeme veznesine yatıracakları gider avansını yeni düzenlemelere uygun şekilde ödemek zorunda olacak. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, gider avansının miktarı, taraf sayısının beş katı tutarında tebligat ücreti ile 400 Türk lirası olarak belirlendi. Bu avans, tebligat ve posta ücretleri gibi mahkeme giderlerini karşılamak üzere kullanılacak.

Gider avansının kullanılmayan kısmı, hükmün kesinleşmesinden sonra davacıya iade edilecek. Hesap numarası bildirilmişse, bu iade elektronik ortamda yapılacak, aksi halde PTT aracılığıyla adrese gönderilecek.

HAKEM ÜCRETLERİ DÜZENLENDİ

Tahkim yoluyla görülen dava ve işlerde, hakem veya hakem kuruluna ödenecek ücretin belirlenmesine yönelik düzenlemeler de Resmi Gazete’de yer aldı. Hakem ücreti, anlaşmazlığın konusunun değerine göre belirlenecek ve yüzde oranları üzerinden hesaplanacak. Tek hakemde yüzde 7, çok hakemli kurullarda ise yüzde 8 olarak başlayan bu oran, anlaşmazlığın değeri arttıkça azalan bir oranla uygulanacak. Hakem kurulunun başkanına, diğer hakemlere ödenecek ücretin yüzde 10 fazlası ödeme yapılacak.

TANIKLARA ÜCRET VE GİDER ÖDEMESİ

Tanıklara ödenecek ücretler de yayımlanan tarifede yer aldı. Tanıklar, kaybettikleri zamana orantılı olarak 100 ila 150 lira arasında ücret alacaklar. Seyahat zorunluluğu olan tanıkların yol ve konaklama giderleri de karşılanacak. Tanıklıkla ilgili ücret ve giderler herhangi bir vergi veya harca tabi olmayacak.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.